ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση επιτοκίου καταθέσεων και άλλα μέτρα ανακοίνωσε η ΕΚΤ

Μείωση επιτοκίου καταθέσεων και άλλα μέτρα ανακοίνωσε η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μείωσε σήμερα το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων σε μια ακόμα προσπάθεια να τονώσει το δανεισμό και τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη.

Όπως αναμενόταν ευρέως από τους αναλυτές, η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο επίπεδο του -0,30% από το -0,20%. Παράλληλα, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος παρέμεινε αμετάβλητο στο επίπεδο του 0,05% και το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης διατηρήθηκε στο επίπεδο του 0,30%.

Αργότερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, παρουσίασε τα νέα πέντε μέτρα που αποφασίστηκαν, προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη στην ευρωζώνη και να αποφευχθεί ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού (συνεχιζόμενη μείωση του πληθωρισμού).

Τα μέτρα αυτά αφορούν α. τη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων σε επίπεδο ρεκόρ -0,30%. Πρόκειται για το επιτόκιο το οποίο προσφέρει η ΕΚΤ στις τράπεζες για τη ρευστότητα που καταθέτουν σε αυτή,

β. την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (αγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά) κατά έξι μήνες έως το Μάρτιο του 2017, διατηρώντας αμετάβλητο το όριο των 60 δισ. ευρώ κάθε μήνα

γ. την επανεπένδυση των ομολόγων που αποπληρώνονται, μετά τη λήξη τους.

Πρόκειται για ομόλογα που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ δ. την επέκταση της γκάμας των ομολόγων που θα αγοράζει η ΕΚΤ από τη δευτερογενή αγορά στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Θα περιλαμβάνονται πλέον και ομόλογα που έχουν εκδώσει δήμοι και Περιφέρειες και ε. την πλήρη κάλυψη των αναγκών ρευστότητας των τραπεζών με σταθερό επιτόκιο για όσο καιρό ακόμη κρίνεται απαραίτητο.

Πηγή ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top