ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποινική έρευνα για «ύποπτη» σχέση αρχιτέκτονα και εργολάβου του νέου κτηρίου του ΘΟΚ

Ποινική έρευνα για «ύποπτη» σχέση αρχιτέκτονα και εργολάβου του νέου κτηρίου του ΘΟΚ

Ποινική έρευνα διεξάγει η Αστυνομία μετά από οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας σε σχέση με οικοδομικές εργασίες στην οικία του αρχιτέκτονα που ανέλαβε τη μελέτη και επίβλεψη της ανέγερσης του νέου κτηρίου του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ) οι οποίες εκτελέστηκαν από τον εργολάβο του νέου κτηρίου του Οργανισμού.

Στην Ετήσια Εκθεση για το 2014 ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, στο παράρτημα που αφορά τον ΘΟΚ, αναφέρει ότι “με επιστολή μας προς τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας τον Ιούνιο 2015, αναφέραμε ότι κατόπιν έρευνας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας διαπιστώθηκε ότι ο αρχιτέκτονας στον οποίο είχε ανατεθεί η μελέτη/επίβλεψη του κτηρίου του ΘΟΚ, είχε συνάψει συμφωνία με τον εργολάβο του εν λόγω κτηρίου του ΘΟΚ, για την εκτέλεση εργασιών στη διατηρητέα του οικοδομή στον Άγιο Ανδρέα, ύψους περίπου €400.000”. 

Προσθέτει ότι “η συμφωνία έγινε περί τον Μάιο 2011, δηλαδή εντός του χρονικού διαστήματος εκτέλεσης του έργου του κτηρίου του ΘΟΚ”.

Όπως πληροφορηθήκαμε, συνεχίζει ο Γενικός Ελεγκτής, “μέχρι σήμερα ο αρχιτέκτονας δεν έχει καταβάλει οποιοδήποτε ποσό στον εργολάβο και, αντί αυτού ο εργολάβος συμφώνησε να αποπληρωθεί με τα ανάλογα τετραγωνικά μέτρα συντελεστή δόμησης, που ακόμα δεν έχει ούτε αξιοποιήσει ούτε μεταβιβάσει”.

“Όπως μας πληροφόρησε η Διευθύντρια του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, η ζήτηση για συντελεστή δόμησης ήταν πολύ περιορισμένη (λόγω και της οικονομικής κρίσης), και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη ως προς τον χρόνο κατά τον οποίο θα γίνει η μεταφορά και αξιοποίηση του συντελεστή”, αναφέρει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Σημειώνει ότι “ενόψει των πιο πάνω, η Υπηρεσία μας ανέφερε ότι θεωρεί ως ύποπτη τη συναλλαγή του Αρχιτέκτονα του έργου με τον Εργολάβο”.

Επί του θέματος ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει, επίσης, ότι “λαμβάνοντας υπόψη ότι ο αρχιτέκτονας συνήψε συμφωνία με τον ΘΟΚ για την εκπόνηση της μελέτης και την επίβλεψη του κτηρίου του Οργανισμού, την εκτέλεση των εργασιών του οποίου είχε αναλάβει ο ίδιος εργολάβος που ανέλαβε την εκτέλεση εργασιών στη διατηρητέα του οικοδομή στον Άγιο Ανδρέα, το χρονικό διάστημα που εκτελούνταν οι εργασίες στην οικία του αρχιτέκτονα, καθώς και τις ενέργειες του γραφείου του εν λόγω αρχιτέκτονα να πιστοποιήσει το ποσό των €537.846, που δεν είχε εγκρίνει ο Σύμβουλος Επιμετρητής Ποσοτήτων του έργου και παρά τη διαφωνία του εργοδότη, παρατηρήσαμε ότι ενδεχομένως να τίθεται θέμα ιδιάζουσας σχέσης μεταξύ του εν λόγω εργολάβου και του αρχιτέκτονα και η εν λόγω πιστοποίηση τίθεται, ως εκ τούτου, υπό σοβαρή αμφισβήτηση”.

Αναφορικά με το κτήριο ΘΟΚ ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει ότι “το ποσό του συμβολαίου ανήρχετο στα €20.532.000 και η συμβατική περίοδος εκτέλεσης του έργου, ήταν από 22.9.2008 μέχρι 16.3.2011, ωστόσο, κατόπιν παρατάσεων που δόθηκαν, η ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου μετατέθηκε στις 14.3.2012, ημερομηνία κατά την οποία είχε γίνει η προσωρινή παραλαβή του”.

Προσθέτει ότι “ο Οργανισμός ζήτησε επανειλημμένα από τον εργολάβο του έργου όπως υποβάλει τον τελικό λογαριασμό εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, αλλά αυτός καθυστερούσε, υποβάλλοντας τον τμηματικά και η υποβολή του τελικού λογαριασμού ολοκληρώθηκε – με κάποιες εκκρεμότητες που αφορούσαν στους υπεργολάβους – στις 14.4.2014, δηλ. 2 χρόνια και 1 μήνα μετά την προσωρινή παραλαβή του έργου”.

Σημειώνεται από τον Γενικό Ελεγκτή, ότι “στον εργολάβο είχε καταβληθεί προκαταβολικά – έναντι της εργασίας που προβλεπόταν να εκτελεστεί μέχρι την ολοκλήρωση του έργου – ποσό ύψους €2.092.000 με την προσκόμιση τραπεζικής εγγυητικής και, επειδή η Υπηρεσία μας εκτιμούσε ότι η εκτελεσθείσα – τελικά – εργασία ήταν χαμηλότερης αξίας από αυτήν που είχε ήδη καταβληθεί προκαταβολικά στον εργολάβο, ζητήθηκε από τον ΘΟΚ όπως δοθούν αυστηρές προειδοποιήσεις στον εργολάβο για συμμόρφωση του με τις πρόνοιες της σύμβασης περί της προθεσμίας υποβολής του τελικού λογαριασμού”.

Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρει ότι “στις 28.8.2014, και αφού προηγήθηκαν αυστηρές προειδοποιήσεις του Οργανισμού προς τον εργολάβο, ο Σύμβουλος Επιμετρητής Ποσοτήτων (ΣΕΠ) υπέβαλε τον τελικό λογαριασμό του κτηρίου στον ΘΟΚ, ο οποίος ανήρχετο στο ποσό των €22.243.284 ενώ στις 27.4.2015, ο ΣΕΠ υπέβαλε αναθεωρημένο τελικό λογαριασμό για το μειωμένο ποσό των €21.699.980, αφού τελικά δεν ενέκρινε – και αφαίρεσε μεταξύ άλλων – ποσό ύψους €537.846, που αφορούσε απαίτηση του εργολάβου ως αποζημίωση για παράταση της χρονικής διάρκειας της σύμβασης”.

Δηλαδή, συνεχίζει ο Γενικός Ελεγκτής, “υπήρξε υπέρβαση στον προϋπολογισμό του έργου ποσού ύψους €1.167.980, πέραν του ποσού των απροβλέπτων ύψους €1.698.000, που περιλαμβανόταν στο ποσό του συμβολαίου και το οποίο δαπανήθηκε, εξ αιτίας – κυρίως – του μεγάλου αριθμού Αρχιτεκτονικών Οδηγιών – περίπου 510 – που είχαν δοθεί στον εργολάβο”.

Αναφέρει, ακόμη, ότι “λόγω του πιο πάνω μεγάλου αριθμού Αρχιτεκτονικών Οδηγιών, η Υπηρεσία μας εισηγήθηκε – πριν την παραλαβή του έργου – όπως ο Οργανισμός ζητήσει από τον Αρχιτέκτονα να υποβάλει έκθεση, παραθέτοντας – αναλυτικά – για την κάθε Αρχιτεκτονική Οδηγία, τους λόγους που επέβαλαν την έκδοσή της”.

Ωστόσο, ο αρχιτέκτονας δεν ανταποκρίθηκε στο σχετικό αίτημα του Οργανισμού, παρά τις επανειλημμένες υποδείξεις που του έγιναν.

Επίσης, αναφέρει ο Γενικός Ελεγκτής, “επειδή, σύμφωνα με το ποσό του τελικού λογαριασμού, ο εργολάβος όφειλε να επιστρέψει ένα ποσό της τάξης των €300.000 περίπου, ο ΘΟΚ ζήτησε από την τράπεζα την εξαργύρωση του πιο πάνω ποσού από την εγγυητική που είχε προσκομίσει ο εργολάβος, ύψους €2.092.000, ωστόσο, ο εργολάβος, – προφανώς κατόπιν ενημέρωσης του που ήταν ανεπίτρεπτη – πέτυχε την έκδοση προσωρινού δικαστικού διατάγματος για μη καταβολή του πιο πάνω ποσού, μέχρις ότου το θέμα εξεταστεί από το Δικαστήριο”.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης συνεχίζει αναφέροντας ότι “ο αρχιτέκτονας του έργου, με βάση πρόνοια του συμβολαίου, σύμφωνα με την οποία δεν απαιτείτο η συναίνεση του εργοδότη για την έκδοση του Τελικού Πιστοποιητικού Πληρωμής του έργου, προχώρησε με τον καθορισμό της 11.5.2015 ως της ημερομηνίας τελικής παραλαβής του έργου και, ως εκ τούτου ενέκρινε στις 19.5.2015, την πληρωμή στον εργολάβο του ποσού των €537.846, ως αποζημίωση για την παράταση της χρονικής διάρκειας της σύμβασης, παρόλο ότι ο ΣΕΠ δεν το είχε εγκρίνει”.

Προσθέτει ότι “επειδή στο έργο φαίνεται να έγιναν αλλαγές χωρίς την προηγούμενη έγκριση του εργοδότη (όπως προνοείται στη σύμβαση), καθώς και λάθη, παραλείψεις και κακοτεχνίες που δεν είχαν καταγραφεί και ληφθεί υπόψη στον τελικό λογαριασμό, η Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ) του δημοσίου – κατόπιν αιτήματος του ΘΟΚ – διόρισε τον Απρίλιο 2014 ad-hoc Επιτροπή ως συμβουλευτική προς τον Οργανισμό στη διαδικασία Διαιτησίας μεταξύ αρχιτέκτονα και ΘΟΚ, που ήταν ήδη σε εξέλιξη, κατόπιν παραπομπής της διαφοράς που είχε προκύψει μεταξύ του Οργανισμού και του αρχιτέκτονα ως προς το ύψος της αμοιβής του (η παραπομπή έγινε από τον Αρχιτέκτονα)”.

Στη συνέχεια, τον Οκτώβριο 2014, διεύρυνε τους όρους εντολής της ώστε να περιλαμβάνει και τον έλεγχο του προκαταρκτικού τελικού λογαριασμού του έργου (με τον οποίο συνδέεται και η αξιολόγηση των πιο πάνω αλλαγών, λαθών, παραλείψεων και κακοτεχνιών καθώς και η κατανομή ευθυνών – στον εργολάβο ή/και στον αρχιτέκτονα), ώστε να είναι σε θέση ο ΘΟΚ να αποφασίσει κατά πόσο – και σε ποιους – θα στραφεί για διεκδίκηση αποζημιώσεων, με βάση τις νενομισμένες διαδικασίες”.

Η ad-hoc Επιτροπή υπέβαλε τη σχετική έκθεσή της στην ΚΕΑΑ τον Οκτώβριο 2015, για ενημέρωση και περαιτέρω ενέργειες και με βάση την έκθεση αυτή, η Ελεγκτική Υπηρεσία εισηγήθηκε στον ΘΟΚ όπως – σε συνεννόηση και με την ΚΕΑΑ – ανατεθεί σε ομάδα συμβούλων η εργασία της κοστολόγησης των ανταπαιτήσεων του Οργανισμού, με βάση και τα πορίσματα της έκθεσης της ad-hoc Επιτροπής”.

Ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει ότι “όσον αφορά το θέμα της Διαιτησίας μεταξύ αρχιτέκτονα και ΘΟΚ, ο διαιτητής εξέδωσε την απόφασή του στις 9.10.2015, απορρίπτοντας όλες τις επί μέρους απαιτήσεις του αρχιτέκτονα, συνολικού ποσού €1,8εκ., πλην της απαίτησης σε σχέση με επιπρόσθετες προσφερθείσες υπηρεσίες του κατά την περίοδο 15.3.2011 μέχρι 14.3.2012, λόγω της χρονικής επέκτασης του κυρίως συμβολαίου εργολαβίας”.

Για το λόγο αυτό του επιδικάστηκε το ποσό των €153.069 – με βάση την παραδοχή του τότε Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) του Οργανισμού ότι το ποσό αυτό εγκρίθηκε από το ΔΣ του ΘΟΚ – συν ΦΠΑ 19% και νόμιμο τόκο (5,50%) από τις 16.5.2011 μέχρι εξόφλησης του ποσού, συνεχίζει ο Ελεγκτής της Δημοκρατίας.

Διαβάστε ακόμη: 

 «Καίει» τους Κύπριους διαιτητές ο Γεν. Ελεγκτής – «Αδήλωτα εισοδήματα - Περισσότερα από 1.4 εκ.»

Ο προϋπολογισμός των ΑΜΚΕ 2009 από 1.5 εκ. έγινε €4.287.498 – Έξι χρόνια μετά ακόμη ψάχνονται!

Φωτογραφίζεται ο Παναγή στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή – «Εσωτερικός ελεγκτής επί Αβέρωφ» απαντά…

1.945,75 ευρώ τον μήνα σε κάθε βουλευτή για... φραπεδακια και τυροπιτάκια!

Θα μας τρελάνουν! Συνεχίζουμε να δίνουμε διπλό επίδομα στον Καρογιάν εδώ και δυο χρόνια!

Γ. Ελεγκτής: Διαπιστώνει ψηλή η δαπάνη για την αγορά αεροπορικών εισιτηρίων από το ΥΠΕΞ

Ποινική έρευνα για «ύποπτη» σχέση αρχιτέκτονα και εργολάβου του νέου κτηρίου του ΘΟΚ

 

Πηγή -ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top