ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξομαλύνονται οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας

Εξομαλύνονται οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας

Ένα βήμα προς την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων έκαναν Τουρκία και Ισραήλ, που από το 2010 αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά την αιματηρή ισραηλινή επίθεση στο τουρκικό σκάφος Μαβί Μαρμαρά.

Την Πέμπτη, ένας Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι δύο χώρες έχουν βρει κάποια σημεία «συνεννόησης» για να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους.

«Βρισκόμαστε κοντά στο τελικό πλαίσιο», είπε σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα ένας Τούρκος αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι έχει επιτευχθεί «συγκεκριμένη και θετική πρόοδος». Τόνισε πάντως ότι προς το παρόν δεν έχει υπογραφεί καμία οριστική συμφωνία.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, η πρόοδος αφορά δύο αιτήματα της Τουρκίας: την άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας και την αποζημίωση των θυμάτων της επιχείρησης εναντίον του στολίσκου.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε ότι οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει στο θέμα της αποζημίωσης των θυμάτων, καθώς επίσης και για την επιστροφή των πρεσβευτών τους στις θέσεις τους και την έναρξη διαπραγματεύσεων για την εξαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου στην Τουρκία. Όλες οι δικαστικές διώξεις που έχει κινήσει η Τουρκία σε βάρος του Ισραήλ θα τερματιστούν και η Τουρκία θα απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός της του Σαλάχ αλ Αρούρι, ενός υψηλόβαθμου στελέχους της Χαμάς.

Ο Τούρκος αξιωματούχος πάντως δεν επιβεβαίωσε αυτήν την τελευταία πληροφορία. «Δεν συζητήσαμε συγκεκριμένα ονόματα. Αν το Ισραήλ προβάλει ένα τέτοιο αίτημα, θα το συζητήσουμε», είπε.

Πηγή: tovima.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Τις ευχές του σε όλους τους πολίτες ενόψει της Ανάστασης και του Πάσχα έδωσε σε τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top