ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντιδράσεις στα κατεχόμενα από αναφορά «υπουργού» για περικοπές του 13ου μισθού

Αντιδράσεις στα κατεχόμενα από αναφορά «υπουργού» για περικοπές του 13ου μισθού

Μια δήλωση σήμερα του “υπουργού” γεωργίας για περικοπή του 13ου μισθού από την οποία θα πληρωθούν οι επιδοτήσεις στους γεωργούς προκάλεσε αντιδράσεις στα κατεχόμενα.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Ερκούτ Σιαχαλί σε συνάντησή του σήμερα με την “ένωση γεωργών” ανέφερε ότι μια από τις φόρμουλες που συζητείται για την πληρωμή των επιδοτήσεων στους αγρότες είναι το ποσό να συγκεντρωθεί από τις περικοπές στον 13ο μισθό των “δημοσίων” υπαλλήλων που ακόμη δεν έχει καταβληθεί. `Εχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορούν να γίνουν οι καταβολές του 13ου πριν το τέλος του χρόνου ανέφερε λέγοντας ότι “αν ήμουν σε θέση να σας πληρώσω θα το έκανα, θα έβαλα τα λεφτά στο λογαριασμό σας. Μετά θα δημιουργούνταν χάος”. Ωστόσο τους ενημέρωσε ότι τα χρήματα του “υπουργείου” γεωργίας τέλειωσαν από τον Σεπτέμβριο.

Η δημοσίευση της δήλωσης προκάλεσε ευρεία αντίδραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ κάποιες ηλεκτρονικές σελίδες μετέδωσαν δήλωση του “υπουργού” δημοσιονομικών, Μπιρικίμ Οζγκιούρ ότι δεν υπάρχει απόφαση για περικοπή του 13ου μισθού.

 

 

Μετά από λίγο ο Σιαχαλί εξέδωσε γραπτή δήλωση στην οποία ξεκαθάρισε ότι εξέφρασε προσωπική άποψη όσον αφορά την εξεύρεση πηγών για να πληρωθούν οι επιδοτήσεις των αγροτών, όταν είπε πως θα μπορούσε το ποσό να εξοικονομηθεί από τις περικοπές των 13ων μισθών. Αυτό ανέφερε στους αγρότες, είπε, ότι θα μπορούσε να είναι μια πιθανότητα. Δεν υπήρξε καμία “κυβερνητική” απόφαση επί του θέματος αυτός, διευκρίνισε λέγοντας ότι υποστηρίζει την άποψή του ότι σε αυτό το θέμα πρέπει να επιτευχθεί μια σημαντική κοινωνική αλληλεγγύη

Σημείωσε δε ότι τελικά με τους αγρότες έδωσαν σήμερα τα χέρια όσον αφορά την καταβολή 22 εκ ΤΛ (7,3 εκ ευρώ περίπου) που έχουν συγκεντρωθεί από την καταβολή άλλων φόρων.

Ζήτησε συγνώμη για την σύγχυση που προκλήθηκε και ξεκαθάρισε ότι η οποιαδήποτε πληρωμή προς τους γεωργούς δεν θα γίνει από περικοπή οπουδήποτε αλλού και δεν τίθεται θέμα μείωσης της καταβολής του 13ου μισθού.

Η καταβολή του 13ου μισθού δεν μπορεί να γίνει ανακοίνωσε εξάλλου ο “πρωθυπουργός”, Ομέρ Καλιοντζού μιλώντας χθες στη “βουλή” και διασυνδέοντας το θέμα ευθέως με την μη συμφωνία στο θέμα της διαχείρισης του νερού από την Τουρκία μετά την απόρριψη του κειμένου σύγκλισης που είχε επιτευχθεί με δύο “υπουργούς” της “κυβέρνησης” που προέρχονται από το ΡΤΚ, από την κομματική βουλή του κόμματος προχτές.

Το θέμα έχει αναχθεί σε κρίση καθώς δεν έχει υπογραφεί ακόμη ούτε το νέο οικονομικό πρωτόκολλο με την Άγκυρα. Ο κ. Καλιοντζού είπε ότι εάν δεν υπογραφεί το πρωτόκολλο θα έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με την Τουρκία για την καταβολή του ποσού που χρειάζεται για τον 13ο μισθό των υπαλλήλων. Ωστόσο θεωρείται απομακρυσμένο το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί πριν το τέλος του χρόνου.

Άφησε δε ανοικτό το ενδεχόμενο η κρίση να επηρεάσει την “συγκυβέρνηση” ΡΤΚ – ΚΕΕ λέγοντας πως μαζί πήραν την απόφαση για την συνεργασία μαζί θα πάρουν και την απόφαση για τον τερματισμό της.

Πηγή: KYΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top