ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κατάρρευση» των Κινεζικών Χρηματιστηρίων

«Κατάρρευση» των Κινεζικών Χρηματιστηρίων

«Μπλακ άουτ» στα χρηματιστήρια της Κίνας, σε Σανγκάη και Σενζέν! Συγκεκριμένα σήμερα (04/01), έγινε αναστολή συναλλαγών 90 λεπτά πριν το προγραμματισμένο κλείσιμο των αγορών, κατά την πρώτη συνεδρίαση για το νέο έτος. Η αφορμή για αυτή την εξέλιξη, υπήρξε η κατακόρυφη πτώση 7 εκατοστιαίων μονάδων που κατέγραψε ο δείκτης CSI300, κατά τη διάρκεια της μέρας.

Η κινεζική οικονομία παραπαίει τους τελευταίους έξι μήνες, ειδικά μετά την τεράστια πτώση που καταγράφηκε στα χρηματιστήρια της χώρας ανάμεσα στους μήνες Ιούνιο και Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Κατά την περίοδο αυτή, ο δείκτης κατέρρευσε από το σημείο των 5,178.191 μονάδων στις 2,850.714, χάνοντας δηλαδή περίπου 40% της δυναμικής του.

Η κινεζική κυβέρνηση αντέδρασε στα γεγονότα, υποβαθμίζοντας η ίδια το τοπικό νόμισμα κατά 2% σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο, ούτως ώστε να δοθεί νέα ώθηση στο εμπόριο εξού και στην οικονομία.  Η κίνηση αυτή σταθεροποίησε προσωρινά τους δείκτες της οικονομίας, οι οποίοι μάλιστα κατέγραψαν ανοδική πορεία στη συνέχεια του έτους.

Η πρόσφατη πτώση και η πτώση του Σεπτεμβρίου, είναι οι μεγαλύτερες  που καταγράφηκαν από το 2007. Παρ' oλ' αυτά δεν θεωρείται ότι η κινεζική οικονομία βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση, αφού οι αξίες στις οποίες κυμαίνεται είναι ακόμη και σήμερα ψηλότερες από αυτές πριν το 2015. Τα δραματικά στατιστικά που παρουσιάζονται, αποτελούν προϊόν της σύγκρισης με τα ποσοστά ανόδου του έτους 2015, τα οποία ήταν περίπου διπλάσια από την πτώση που καταγράφηκε έκτοτε. Η άνοδος αυτή όμως, ήταν αποτέλεσμα των μαζικών επενδύσεων που έγιναν στην κινεζικές επιχειρήσεις, από Κινέζους και ξένους επενδυτές, στην συντριπτική πλειονότητα τους μέσω δανείων.  

Αν και τόσο το κινεζικό γουάν (CNY) όσο και η κινεζική οικονομία, είναι άμεσα συνδεδεμένα με το αμερικανικό δολάριο (USD) και το ιαπωνικό γεν (JPY), επηρεάζουν και τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το ευρώ (EUR). Πτώση κατέγραψαν σήμερα κατά το άνοιγμα τόσο το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης όσο και των Αθηνών κατά μία εκατοστιαία μονάδα, γεγονός που θεωρείται αποτέλεσμα επιρροής από τις εξελίξεις στην Κίνα.

Επιμέλεια: Ανδρέας Χαραλάμπους

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top