ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χριστίνα Γιαννάκη: Περισσότερα από 2.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα παγκοσμίως λόγω ατυχημάτων

Χριστίνα Γιαννάκη: Περισσότερα από 2.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα παγκοσμίως λόγω ατυχημάτων

Περισσότερα από 2.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα παγκοσμίως λόγω ατυχημάτων, και δεκάδες εκατομμύρια γίνονται εισαγωγή σε νοσοκομεία με τραυματισμούς, κάποια από τα οποία για μεγάλο χρονικό διάστημα, και χρειάζονται θεραπείες αποκατάστασης, δήλωσε σήμερα η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη, η οποία πρόσθεσε πως εάν εφαρμοστούν κατάλληλα μέτρα πρόληψης, τότε 1.000 ζωές παιδιών θα μπορούσαν να σώζονται κάθε μέρα.

Σε χαιρετισμό της, κατά την έναρξη των εργασιών εργαστηρίου για την ανάπτυξη σχεδίου δράσης για την πρόληψη ατυχήματα και δηλητηριάσεων στα παιδιά, η κ. Γιαννάκη είπε πως “τα παιδιά έχουν το δικαίωμα για υψηλού επιπέδου υγεία, αλλά και το δικαίωμα ενός ασφαλούς περιβάλλοντος”, για να προσθέσει πως “τα ίδια δεν έχουν επαρκή πληροφόρηση ή αν την έχουν δεν μπορούν να αντιληφθούν τον κίνδυνο από τη χρήση κάποιων προϊόντων, τους κινδύνους που υπάρχουν εκεί που ζουν, εκεί που παίζουν αλλά και όταν ταξιδεύουν”.

Όπως ανέφερε, “πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της UNICEF, που ετοιμάστηκε με τη βοήθεια 180 εμπειρογνωμόνων από όλες τις περιοχές του κόσμου, καταγράφει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα σχετικά με τους ακούσιους τραυματισμούς και τα ατυχήματα στα παιδιά”. Σημείωσε ότι “παγκοσμίως οι πέντε κυριότερες αιτίες θανάτων παιδιών, λόγω τραυματισμού, είναι τα οδικά ατυχήματα, που είναι η πρώτη αιτία θανάτων σε παιδιά 10 έως 19 ετών και η πρώτη αιτία αναπηρίας σε παιδιά, οι πνιγμοί, που είναι η αιτία θανάτου για περισσότερα από 175.000 παιδιά κάθε χρόνο, τα εγκαύματα, που παρουσιάζουν μεγαλύτερη συχνότητα σε χώρες μέσου ή χαμηλότερου εισοδήματος και σε αναπτυγμένες χώρες σε χαμηλές κοινωνικοοικονομικές τάξεις, οι πτώσεις και οι δηλητηριάσεις”.

“Τα ατυχήματα στα παιδιά μπορούν να προληφθούν. Είναι τεκμηριωμένο ότι υπάρχουν μέτρα πρόληψης τα οποία εάν εφαρμόζονται διαχρονικά με επιμέλεια και σταθερότητα, θα είναι σε θέση να σώζουν μεγάλο αριθμό παιδιών από βέβαιο θάνατο ή αναπηρίες. Οι εμπειρογνώμονες τονίζουν την ανάγκη υιοθέτησης και εφαρμογής των αποδεδειγμένων μέτρων πρόληψης των ατυχημάτων στα παιδιά”, είπε η κ. Γιαννάκη.

Αναφερόμενη σε αποδεδειγμένα μέτρα πρόληψης των ατυχημάτων στα παιδιά, η κ. Γιαννάκη είπε πως αυτά είναι η ψήφιση και τήρηση νόμων για καθίσματα και κράνη παιδιών σε διαφόρων ειδών οχήματα, οι κανονισμοί για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας ζεστού νερού από τις βρύσες, η δημιουργία διαφορετικών λωρίδων κυκλοφορίας για ποδήλατα ή μοτοσικλέτες, ο επανασχεδιασμός παιδικών επίπλων, παιχνιδιών και χώρων παιχνιδότοπων με διαγραφές ασφάλειας και προστασίας των παιδιών από ατυχήματα, η εκκένωση αχρείαστου νερού από μπάνια, κάδους ή κουβάδες και η ενίσχυση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών και αποκατάστασης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top