ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δομικά υλικά από τα Κατεχόμενα στο Απεήτειο Γυμνάσιο Αγρού– ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Δομικά υλικά από τα Κατεχόμενα στο Απεήτειο Γυμνάσιο Αγρού– ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει σε πολλούς Ελληνοκύπριους το γεγονός ότι δομικά υλικά από τα Κατεχόμενα χρησιμοποιούνται για κατασκευαστικές εργασίες στο Απεήτειο Γυμνάσιο Αγρού.

Πιο συγκεκριμένα, φωτογραφικό υλικό που δημοσιοποίησε ο ενεργός πολίτης Ανδρέας Γιάγκου, παρουσιάζει τα δομικά υλικά τα οποία βρίσκονται έξω από τους χώρους του Γυμνασίου

Μάλιστα, οι φωτογραφίες που εξασφάλισε δεν αφήνουν αμφιβολίες, καθώς σ΄ αυτές φαίνεται και το όνομα του κατασκευαστή.

Το όλο ζήτημα έχει ξεσηκώσει πολλά αρνητικά σχόλια σε Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία εκφράζεται η αντίθεση πολλών Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι διερωτώνται «πώς γίνεται να υπάρχει εμπόριο με τις κατεχόμενες από τον Τούρκο κατακτητή περιοχές, με δική μας περιουσία;».

Κανονισμός για την πράσινη γραμμή

Νομοτυπικά, πάντως, δεν παραβιάζεται κανείς κανόνας. Το εμπόριο και η ενίσχυση της οικονομίας των κατεχομένων στην προκειμένη περίπτωση είναι καθ΄ όλα νόμιμη και καλύπτεται από τον Κανονισμό Για Την Πράσινη Γραμμή.

Το επίμαχο σημείο, αναφέρει: 

7. Διέλευση εμπορευμάτων

Η διέλευση εμπορευμάτων από τη γραμμή επιτρέπεται μόνο στα καθορισθέντα σημεία διέλευσης και θα πρέπει να συνοδεύονται από έγγραφο που εκδίδεται από το τουρκοκυπριακό εμπορικό επιμελητήριο.

Σύμφωνα με το άρθρο 4 του Κανονισμού (ΕΚ) 866/2004, επιτρέπεται να εισέλθουν δια της γραμμής εμπορεύματα που μπορούν να ταξινομηθούν σε δύο κατηγορίες:
A. Εμπορεύματα που παράγονται εξ ολοκλήρου στις ευρισκόμενες εκτός του αποτελεσματικού ελέγχου της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας περιοχές. Ως τέτοια προϊόντα θεωρούνται τα ακόλουθα:
τα ορυκτά προϊόντα που εξορύσσονται στις εν λόγω περιοχές, π.χ. αλάτι, άμμος, κιμωλία, ασβεστόλιθοι∙
τα φυτικά προϊόντα που συγκομίζονται στις εν λόγω περιοχές, π.χ. βολβοί, εσπεριδοειδή, οπωροκηπευτικά, δημητριακά∙
απορρίμματα και απόβλητα που προκύπτουν από βιομηχανικές εργασίες που διεξάγονται στις εν λόγω περιοχές, καθώς και άχρηστα είδη εφόσον έχουν συλλεγεί στις εν λόγω περιοχές και δεν δύνανται να χρησιμεύσουν παρά μόνο για την ανάκτηση πρώτων υλών∙
εμπορεύματα που παράγονται στις εν λόγω περιοχές αποκλειστικά από προϊόντα που καθορίζονται στα πιο πάνω σημεία ή από παράγωγά τους σε οποιοδήποτε στάδιο παραγωγής, π.χ. τούβλα, μάρμαρα, αμμοχάλικες, χυμοί πορτοκαλιού, κρασιά.

Πλήρως ελεγχόμενη από το λεγόμενο «Τ/Κ εμπορικό επιμελητήριο»
Βέβαια, αυτό που δεν μπορέι εύκολα να… χωνέψει κάποιος είναι πως τον πλήρη έλεγχο της εμπορικής πράξης έχει το λεγόμενο «τουρκοκυπριακό εμπορικό επιμελητήριο», που εκδίδει και το σχετικό έγγραφο.

Φάνης Μακρίδης

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Ανάβουν φλας από σήμερα πέντε νέες κάμερες τροχαίας στη Λεμεσό - Δείτε σε ποια σημεία

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για Κοινοτάρχες και Κοινοτικούς Συμβούλους

Λίλι Ρόουζ Ντεπ: Ποζάρει στο Τόκιο με τη σύντροφό της - «Εγώ και η δικιά μου» - Δείτε φωτογραφίες



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top