ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λιλλήκας: O Πρόεδρος να θέσει την Τουρκία προ των ευθυνών της στη συνάντηση με Μπαν στο Νταβός

Λιλλήκας: O Πρόεδρος να θέσει την Τουρκία προ των ευθυνών της στη συνάντηση με Μπαν στο Νταβός

H συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ στο Νταβός προσφέρει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ευκαιρία να θέσει την Τουρκία προ των ευθυνών της και να φέρει στο προσκήνιο το γεγονός ότι η Τουρκία δεν είναι μια ουδέτερη χώρα, η οποία μπορεί απλά να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού, αλλά είναι η χώρα η οποία σε τελική ανάλυση θα πάρει και τις τελικές αποφάσεις, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ύστερα από συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Δεν πρόκειται να αφήσει η Τουρκία κανένα Τουρκοκύπριο ηγέτη να αποφασίσει για τα ουσιαστικά ζητήματα της λύσης του Κυπριακού και προσφέρεται η ευκαιρία της συνάντησης με τον ΓΓ για να ξεκαθαρίσει αυτό το ζήτημα, είπε ο κ. Λιλλήκας, προσθέτοντας πως "διαφορετικά κινδυνεύουμε να αφήσουμε και τον κ. `Ειντε και κάποιους ξένους αξιωματούχους άλλων κρατών και Ευρωπαίους, δυστυχώς, να καλλιεργούν την εικόνα στη διεθνή κοινότητα ότι η Τουρκία έχει την καλή διάθεση και ότι διαπιστώνουν από τις επαφές τους με την Αγκυρα ότι επιδιώκει λύση η Τουρκία".

Πρόσθεσε πως με αυτά τα δεδομένα στην περίπτωση ενός αδιεξόδου θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στη δική μας την πλευρά "γιατί εκ προοιμίου αφαιρούν την όποια ευθύνη για την Τουρκία, απονέμοντΆς της πιστοποιητικά καλής διαγωγής, και ενδεχόμενα να υπάρξει επίρριψη ευθυνών προς τις δυο κοινότητες και να κριθεί το Κυπριακό ως μη επιλύσιμο πρόβλημα ή, ακόμα χειρότερα, ότι αφού δεν τα βρίσκουν οι δυο κοινότητες στη λύση του Κυπριακού πρέπει να αναζητηθούν άλλα μοντέλα λύσης του Κυπριακού, και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το προλάβουμε με προληπτικά μέτρα".

Ερωτηθείς αν εξέφρασε τις επιφυλάξεις της Συμμαχίας Πολιτών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το τΙ αναμένεται να γίνει στο Νταβός, ο κ. Λιλλήκας είπε πως "οι δικές μας οι επιφυλάξεις αφορούν μόνο το γεγονός ότι προσκλήθηκε ο κ. Ακιντζί με κάποιο καθεστώς, που θα του αναγνωρίστηκε, στο Νταβός. Αυτό κατά την άποψή μας ήταν λάθος και την ευθύνη την φέρουν εκείνοι που τον προσκάλεσαν ή οργάνωσαν αυτή την επίσκεψη", ανέφερε.

Πρόσθεσε πως όσον αφορά τη συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ "εμείς θεωρούμε ότι αυτή η συνάντηση προσφέρει στον Πρόεδρο μιαν ευκαιρία να την αξιοποιήσει με θετικό τρόπο και αυτό το οποίο εξέφρασα και στον Πρόεδρο είναι ότι θα πρέπει ο Πρόεδρος να θέσει την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της και να φέρει στο προσκήνιο το γεγονός ότι η Τουρκία δεν είναι μια ουδέτερη χώρα, η οποία μπορεί απλά να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού, όπως καλούμε τη Γαλλία, τη Ρωσία ή την Αμερική να συμβάλουν. Η Τουρκία -και αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσει και στον ΓΓ αλλά και στη διεθνή κοινότητα- είναι η χώρα η οποία σε τελική ανάλυση θα πάρει και τις τελικές αποφάσεις", επεσήμανε.

Ο κ. Λιλλήκας είπε πως το αντικείμενο της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν καθαρά το κυπριακό πρόβλημα.

Ερωτηθείς πώς αξιολογεί την κατάσταση στο Κυπριακό από όσα του είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε πως δεν μπορεί να πει του είπε ο Πρόεδρος, αλλά η δική του η εκτίμηση είναι ότι στα ουσιώδη ζητήματα ακόμη δεν έχει επέλθει οποιαδήποτε πρόοδος που να δικαιολογεί μιαν επικείμενη λύση του Κυπριακού σε σύντομο χρόνο. "Θεωρώ ότι στα ουσιώδη ζητήματα υπάρχουν ακόμα σημαντικές διαφορές και η υπεραισιοδοξία που καλλιεργούν κάποιοι για επικείμενη λύση αποσκοπεί σε εξυπηρέτηση άλλων στόχων", σημείωσε.

"Συζητήσαμε για τις εξελίξεις και με ενημέρωσε ο Πρόεδρος για τις εξελίξεις που μεσολάβησαν από το τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο μέχρι σήμερα. Του εξέφρασα και τις δικές μου τις απόψεις και εκτιμήσεις και είπαμε να διατηρήσουμε αυτή την επικοινωνία και ότι πρόθεσή μας, όπως το είπα κατ` επανάληψη, ακόμα και εκεί που διαφωνούμε δεν θα παραμείνουμε μόνο στην κριτική", ανέφερε.

Ως Συμμαχία Πολιτών, σημείωσε, "έχουμε όλη την διάθεση να βοηθήσουμε τον Πρόεδρο, δεδομένου ότι και ο ίδιος θα μας βοηθήσει με την ενημέρωσή του να του υποβάλουμε τις δικές μας εναλλακτικές προτάσεις και βεβαίως εναπόκειται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποφασίσει αν του είναι χρήσιμες αν θα τις αξιοποιήσει ή όχι".

"Θεωρούμε ότι η λύση του Κυπριακού είναι κάτι που αφορά όλους και δεν μπορεί να το διαχειριστεί είτε μόνος του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είτε μια μικρή ομάδα. Η ποιότητα της λύσης του Κυπριακού θα επηρεάσει τη ζωή ολόκληρου του λαού. Κατά συνέπεια, έχουμε ευθύνη όλοι να προσπαθήσουμε, στο βαθμό που και ο ίδιος ο Πρόεδρος το θέλει, και μας το επιτρέπει, με τις προτάσεις μας να εξευρεθεί η καλύτερη λύση, μια λύση που να είναι δίκαιη για να μπορεί να είναι και λειτουργική και βιώσιμη. Ο ίδιος όμως είναι που θα κρίνει το ποιες πολιτικές θα ακολουθήσει", ανέφερε.

Πρόσθεσε πως "εμείς δεν έχουμε την απαίτηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ακολουθήσει τη δική μας πολιτική. Εκείνο που ζητούμε είναι να μας επιτρέψει να τον βοηθήσουμε με εναλλακτικές προτάσεις και αναλύσεις για να μπορέσει και ο ίδιος να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο το Κυπριακό".

Πηγή — ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ανεβαίνει ξανά η θερμοκρασία... παρέα με τη σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Επιβραδύνεται η αύξηση της τιμής του καφέ στην ΕΕ – Τι ισχύει για την Κύπρο

Κύπρια επαγγελματίας Feng Shui μιλά στο «Τ»: Τα μυστικά για την καλή ενέργεια και εκείνοι που «αναγκάστηκαν» να αλλάξουν σπίτι

Πόσο κοστίζει μία νύχτα στο πιο πολυτελές ξενοδοχείο του κόσμου

Σοκ στην Ελλάδα από τον αιφνίδιο θάνατο 23χρονης - Ξύπνησε με δύσπνοια και κατέρρευσε

Προκαλεί ο Ερντογάν την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων: Ξεσηκωθήκαμε ενάντια στην εχθρική κατοχή



Ευρωεκλογές: Σε διάταξη μάχης τα κόμματα - Το στοίχημα, οι επιθέσεις και η μέτρια προεκλογική εκστρατεία

Ευρωεκλογές: Σε διάταξη μάχης τα κόμματα - Το στοίχημα, οι επιθέσεις και η μέτρια προεκλογική εκστρατεία

Όσο πλησιάζουμε στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, τα κόμματα βρίσκονται σε διάταξη μάχης για να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Με κινήσεις εντυπωσιασμού και δηλώσεις, οι ηγεσίες των κομμάτων τρέχουν στη μάχη των ευρωεκλογών έχοντας ως πρώτιστο μέλημα τους, τη συσπείρωση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top