ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιαννάκης Ομήρου: Τώρα είναι η ώρα για άσκηση πιέσεων στην Τουρκία

Γιαννάκης Ομήρου: Τώρα είναι η ώρα για άσκηση πιέσεων στην Τουρκία

Το μήνυμα μας προς τη διεθνή και την ευρωπαϊκή κοινότητα πρέπει να είναι ότι τώρα είναι η ώρα για άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία για εγκατάλειψη της διαχρονικά αδιάλλακτης στάσης της, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Λ. Ομήρου, προσθέτοντας πως δεν έχουμε διαπιστώσει μέχρι στιγμής δείγματα γραφής αλλαγής της τουρκικής πολιτικής.

Είναι γι’ αυτό που αποτελεί καθήκον μας, σημείωσε, να κινητοποιήσουμε και να συνεγείρουμε όλες μας τις δυνάμεις για πρωτοβουλίες και δράσεις για να πάρει το μήνυμα η Τουρκία, τόσο από τη διεθνή όσο και από την ευρωπαϊκή κοινότητα, ότι δεν μπορεί να συνεχίζει την έκνομη συμπεριφορά της στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Βουλής μιλούσε σε μαθητές των σχολείων Κάτω Πύργου Τηλλυρίας και Ριζοκαρπάσου που επισκέφθηκαν σήμερα την Βουλή.

Είναι με μεγάλη χαρά και συγκίνηση που υποδεχόμαστε σήμερα στη Λευκωσία δύο σχολεία ακριτικά, από τη μια πλευρά της Κύπρου και από την άλλη, από το Ριζοκάρπασο μέχρι τον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας, που κρατάνε Θερμοπύλες, είπε ο κ. Ομήρου απευθυνόμενος στα παιδιά.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ανέφερε, ότι η Βουλή στέκεται δίπλα σας συμπαραστάτης και συναγωνιστής και ότι ο κοινός μας αγώνας για τερματισμό της κατοχής και για αποκατάσταση της ενότητας της χώρας μας θα είναι συνεχής, μέχρι οι νέες γενιές να έχουν όλα τα θεμελιώδη δικαιώματα, ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση, μόρφωση και επαγγελματική αποκατάσταση σε μια ελεύθερη πατρίδα χωρίς στρατούς κατοχής, συρματοπλέγματα και οδοφράγματα.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, σημείωσε πως είμαστε για μια ακόμα φορά σε μια κρίσιμη φάση. “Ο Κυπριακός Ελληνισμός επιθυμεί λύση. Επιθυμεί λύση το συντομότερο δυνατό. Την επιθυμούσαμε και την επιδιώκαμε από την επομένη της τουρκικής εισβολής. Όχι, όμως, οποιαδήποτε λύση. Λύση τερματισμού της κατοχής, απομάκρυνσης των εποίκων, κατάργησης των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960, αδιαπραγμάτευτη εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών όλων των νομίμων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενότητα λαού, κράτους, θεσμών και οικονομίας. Εφαρμογή χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Μια λύση που δεν θα διασφαλίζει τις ελευθερίες εγκατάστασης, διακίνησης, άσκησης επαγγέλματος και το δικαίωμα περιουσίας, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή. Λύση που θα φαλκιδεύει δικαιώματα και ελευθερίες και θα καθιστά τους Κύπριους πολίτες, Ευρωπαίους πολίτες δεύτερης κατηγορίας, δεν πρόκειται να εγκριθεί από τον Κυπριακό Ελληνισμό”, πρόσθεσε.

Θέλουμε να επενδύουμε ελπίδες, συνέχισε, στη διαπραγματευτική διαδικασία που έχει επανεκκινήσει. “Όμως χρειάζεται προσοχή. Χωρίς υπερβολικές προσδοκίες και χωρίς αδικαιολόγητο κλίμα ευφορίας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τον καθοριστικό ρόλο τον έχει η Τουρκία. Η Τουρκία θα πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχίσει την επιδρομική και αδιάλλακτη πολιτική της ή αν επιτέλους θα συμφιλιωθεί με την ιδέα μιας λύσης στο Κυπριακό που θα αποκαθιστά συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μιας λύσης που θα αίρει τα εμπόδια και για την ικανοποίηση των ευρωπαϊκών της φιλοδοξιών”, τόνισε.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως αντί εξάντλησης σε εσωτερικές πολιτικές συζητήσεις, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε κινητοποίηση διεθνώς και εντός Ε.Ε., για να ασκηθούν πιέσεις και για να αξιοποιηθούν δυνατότητες επιρροών πάνω στην Τουρκία. Με αυτό το στόχο, μέσα στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, πρόσθεσε, υπήρξαν επισκέψεις σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα συνεχίσει και θα εντείνει τη συνδρομή της αυτή μέσα στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, τόσο με επισκέψεις του Προέδρου του Σώματος όσο και με επισκέψεις κοινοβουλευτικών αποστολών.

“Να αναλάβουμε επίσης πρωτοβουλίες για το κορυφαίο θέμα της ασφάλειας. Λύση με εγγυήσεις και εγγυητές είναι αδιανόητη. Οι εγγυήσεις υπήρξαν η πηγή κακοδαιμονίας για την Κύπρο. Θα πρέπει οριστικά να καταργηθούν και να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Η συμμετοχή στον ΟΗΕ και την Ε.Ε. είναι επαρκές εγγυητικό πλαίσιο”, συμπλήρωσε.

Θα πρέπει ακόμα η Ε.Ε., σημείωσε, να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στο πρόβλημα της στρατιωτικής κατοχής μιας χώρας-μέλους της από μια άλλη χώρα που ζητά να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια. “Η ενεργός επικουρική συνδρομή της Ε.Ε. στις προσπάθειες για λύση είναι θεμελιακή της υποχρέωση. Για να είναι η λύση όχι απλώς λειτουργική και βιώσιμη, αλλά και πλήρως συμβατή με τις αρχές και τις αξίες που ισχύουν στην Ευρώπη. Μόνο μια τέτοια λύση θα είναι αποδεκτή από το λαό μας. Μόνο μια τέτοια λύση μπορεί να αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου”, σημείωσε.


Ο Κοινοτάρχης και Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Κάτω Πύργου Κώστας Μιχαηλίδης ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής όπως δοθούν κάποια κίνητρα ώστε έμπειροι εκπαιδευτικοί να διορίζονται και να παραμένουν στα σχολεία του χωριού κάποια χρόνια. “Με την σημερινή κατάσταση κάθε χρόνο διορίζοντας πρωτοδιόριστοι, τον επόμενο χρόνο φεύγουν και έρχονται νέοι πρωτοδιόριστοι. Ως αποτέλεσμα κάθε χρόνο αλλάζουν οι καθηγητές, πράγμα που σίγουρα είναι ότι χειρότερο για ένα σχολείο”, σημείωσε.

Η μαθήτρια Αντρια Αχιλλέως, μαθήτρια Ριζοκαρπάσου, ευχαριστώντας τον Πρόεδρο της Βουλής για την πρόσκληση του, του επέδωσε έργο του εικαστικού και διευθύνοντα του σχολείου της Φάνη Σεργίου, εμπνευσμένο από την χερσόνησο της Καρπασίας.


Η μαθήτρια Αντρη Κουλουντή, εκ μέρους του Δημοτικού Σχολείου Ριζοκαρπάσου είπε στον κ. Ομήρου ότι η πρόσκληση του επιβεβαιώνει την συνεχή συμπαράσταση του στα εγκλωβισμένα παιδιά.

Η μαθήτρια του ακριτικού σχολείου Γυμνασίου Κάτω Πύργου, Αντωνία Χαραλάμπους προσέφερε στον κ. Ομήρου μια κάρτα που απεικονίζει το υπό ανέγερση γλυπτό έργο, σύμβολο της ειρήνης που κατασκευάζετε από μαθητές του σχολείου.

Στην συνέχεια ο κ. Ομήρου παρέθεσε γεύμα στους μαθητές και εκπαιδευτικούς σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας και έδωσε δώρα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Στο «περίμενε» για το επίδομα διακίνησης αρκετά ΑμεΑ: Ο λόγος που δεν το λαμβάνουν - Τα ποσά και όσα ισχύουν

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας Πασχαλινά φαγητά - Από τη νηστεία στην υπερκατανάλωση

Με συννεφιά και καταιγίδες η Δευτέρα του Πάσχα - Όσα περιλαμβάνει το καιρικού «μενού»

Τα πιο παράξενα Πασχαλινά έθιμα στον κόσμο, που δεν πρόκειται να σου περάσουν από το μυαλό - Άνθρωποι σκελετοί και παιδιά ζητιάνοι

Ραγίζουν καρδιές οι φίλοι του 30χρονου Ευτύχιου που έσβησε σε τροχαίο - «Σε περιμένει η μητέρα σου, πας να την βρεις πολύ γρήγορα»



Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Επαφές στην Κύπρο θα έχει αυτή την εβδομάδα η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, στο πλαίσιο της αποστολής της για αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ των μερών, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top