ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκρίθηκε η «British Gas» από το Υπουργικό Συμβούλιο

Εγκρίθηκε η «British Gas» από το Υπουργικό Συμβούλιο

Εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο η πρόταση του Υπουργού Ενέργειας για έγκριση της συμμετοχής της BG Group (British Gas) στην κοινοπραξία του τεμαχίου της κυπριακής ΑΟΖ.

Με βάση την πρόταση, η αμερικανική Noble παραμένει ο βασικός διαχειριστής του τεμαχίου με μερίδιο 35%, ενώ 35% θα κατέχει η BG και 30% ο ισραηλινός όμιλος Delek (15% Delek Drilling και 15% Avner Oil).

Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε ότι τις επόμενες μέρες θα πρέπει να υλοποιηθούν κάποιες προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από το Υπουργικό, ώστε να προχωρήσουμε στην τελική υπογραφή και την είσοδο της βρετανικής εταιρείας στην κοινοπραξία. Είπε ότι υπάρχουν κάποιες επιστολές που θα πρέπει να λάβει η Κυβέρνηση ότι αποδέχονται τους όρους του συμβολαίου αναλογικού καταμερισμού, κάποιες εγγυητικές για καλή εκτέλεση των δραστηριοτήτων κλπ ,τα οποία είναι διαδικαστικά θέματα.

Ο Υπουργός μίλησε για πολύ σημαντική εξέλιξη, γιατί ενδυναμώνει την κοινοπραξία του τεμαχίου 12 προς την κατεύθυνση εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι ουσιαστικά θα πρέπει να γίνει υπογραφή της τροποποίησης του συμβολαίου για την είσοδο της νέας εταιρείας “και θα γίνει αυτό όταν λάβουμε εκείνα που προνοούν οι κανονισμοί , η νομοθεσία και το συμβόλαιο αναλογικού καταμερισμού”.

Ο κ. Λακκοτρύπης εξήγησε ότι μετά την είσοδο της εταιρείας στην κοινοπραξία και αφού έχει ήδη αρχίσει τη μελέτη του σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγής, αναμένουμε να έρθει με τα δικά της σχόλια για να δούμε αν υπάρχουν τρόποι επίσπευσης του σχεδιασμού αυτού, ακόμη και εξοικονόμησης πόρων.

“Είναι κάτι που θα δούμε επίσημα πλέον αφού η BG υπογράψει και είναι επίσημα στην κοινοπραξία του τεμαχίου 12”, ανέφερε.

Ο Υπουργός επιβεβαίωσε ότι η βρετανική εταιρεία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον γενικότερα για την ΑΟΖ αλλά όχι συγκεκριμένα.

“Δεν έχει συγκεκριμενοποιήσει το ενδιαφέρον της αλλά σίγουρα μπορώ να σας πω ότι έχει ενδιαφερθεί για την ΑΟΖ της Κύπρου και άλλα τεμάχια χωρίς να έχουμε υπόψη σε ποια συγκεκριμένα αναφέρεται”, είπε ο κ. Λακκοτρύπης.

Ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ακόμη ότι από τη στιγμή που η BG είναι και ένας δυνητικός αγοραστής ΦΑ, θα έχει όλες τις προϋποθέσεις να επισπεύσει τις διαδικασίες για να προσπαθήσει το φυσικό αέριο του τεμαχίου 12 στο τερματικό υγροποίησης στο IDKU το οποίο και διαχειρίζεται και είναι και συνιδιοκτήτης.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι το 2020, όπως είναι σήμερα το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής, θεωρείται η χρονιά της ανάπτυξης του φυσικού αερίου.

“Από κει και πέρα όπως έχω πει αναμένουμε την επίσημη είσοδο της BG στην κοινοπραξία για να έχουμε και τα σχόλια τους επί του σχεδίου ανάπτυξης”, συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι μέσα στις συνθήκες που βιώνει η διεθνής βιομηχανία υδρογονανθράκων, με τις τιμές του πετρελαίου να διολισθαίνουν όλο και περισσότερο, που δυσχεραίνει το έργο τους και που βλέπουμε τις εταιρείες υδρογονανθράκων να μειώνουν τα κόστη τους και να αποδεσμεύονται από έργα, “σίγουρα θεωρούμε πολύ θετική εξέλιξη για την εκμετάλλευση του Αφροδίτη το γεγονός ότι μπαίνει μια τόσο μεγάλη εταιρεία με ευθυγράμμιση των συμφερόντων σε όλη την αλυσίδα όπως και το ενδιαφέρον τους για την ΑΟΖ που είναι ενθαρρυντικό”.

Ο κ. Λακκοτρύπης σε ερώτηση αν οι συνθήκες που επικρατούν διεθνώς επηρεάζουν τους σχεδιασμούς μας στην ΑΟΖ, απάντησε ότι σίγουρα η προσπάθεια επηρεάζεται, “γιατί άλλο να γίνονται υπολογισμοί σε μια Χ τιμή πετρελαίου και άλλο σχεδόν στο ένα τρίτο της τιμής που ήταν οι αρχικοί σχεδιασμοί”, προσθέτοντας ότι οι δυσκολίες υπάρχουν αλλά τις διαχειριζόμαστε με κινήσεις όπως η σημερινή απόφαση του Υπουργικού.

Κληθείς να σχολιάσει τις τιμές των καυσίμων στο εξωτερικό και τις αντιδράσεις των Κυπρίων καταναλωτών, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι όπως είναι αποτυπωμένες οι λιανικές τιμές σήμερα, περίπου τα δύο τρίτα της τιμής είναι φόροι, “οπόταν οποιαδήποτε μείωση υπάρξει στις διεθνείς τιμές θα επηρεάσει την λιανική τιμή κατά περίπου το ένα τρίτο”.

“Έχουμε τους μηχανισμούς με τη μελέτη που διεκπεραιώθηκε πριν μερικές εβδομάδες, τους τρέχουμε παράλληλα για παρακολούθηση, θα ενημερώσουμε και τα κοινοβουλευτικά κόμματα, τους συνδέσμους καταναλωτών, τον Γενικό Ελεγκτή όπως κάναμε και στο παρελθόν ώστε να υιοθετήσουμε τελεσίδικα όλοι ένα καινούργιο μοντέλο για παρακολούθηση των τιμών”, ανέφερε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει αναγκαιότητα για αναπροσαρμογή της πολιτικής του κράτους, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι αν συγκριτικά δούμε τις λιανικές τιμές των καυσίμων στην Κύπρο με τις τιμές σε άλλες χώρες, “ συγκρινόμαστε ευνοϊκά μετά τους φόρους, συγκρινόμαστε αρνητικά πριν τους φόρους”.

Πρόσθεσε ότι αυτό συνάδει με το γεγονός ότι η φορολογική πολιτική του κράτους, πάντοτε σε σύγκριση με τα άλλα κράτη μέλη, είναι καλύτερη.

“Το τι θα πρέπει να πράξουμε σίγουρα είναι την ενδυνάμωση του εποπτικού πλαισίου, δηλαδή πως παρακολουθούμε τις τιμές για να είμαστε βέβαιοι ότι αυτό που μας παραδίδουν με τιμολόγια ή καινούργια φορτία, είναι ορθό”, ανέφερε.

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι ήδη δόθηκε στον κόσμο άμεση ενημέρωση για τις λιανικές τιμές, κάτι που επέτρεψε η νομοθεσία και κάλεσε τους πολίτες συνειδητά να κάνουν τις επιλογές τους με βάση τα κριτήρια που οι ίδιοι έχουν ως προτεραιότητα. “Τον πλείστο κόσμο τον απασχολούν ιδιαίτερα οι τιμές, ας παρακολουθούμε όλοι τα φθηνότερα πρατήρια, να επιβραβεύουμε εκείνους που προσαρμόζουν τις τιμές με τις διεθνείς τάσεις και τα καινούργια φορτία που έρχονται,” πρόσθεσε.

Σε άλλη ερώτηση για την φορολόγηση των καυσίμων, ο Υπουργός είπε ότι εκτός από το ΦΠΑ, η φορολογία είναι επί του λίτρου και όχι επί της τιμής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέες έρευνες στα Περβόλια - Μέρος όπλου το τεκμήριο που εντοπίστηκε - Δείτε φωτογραφίες

Έριξαν χειροβομβίδα σε αυλή οικίας στη Λάρνακα – Εντός του σπιτιού οι ένοικοι – Ψάχνουν τους δράστες

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα

Άφιξη μεταναστών: Έφτασαν με ταχύπλοο σκάφος στον κατεχόμενο Λιμνίτη και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές



Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Η διασύνδεση του Κυπριακού με τα ευρωτουρκικά ήταν και παραμένει μία από τις επιδιώξεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος ξεκίνησε εδώ και μήνες ένα μαραθώνιο επαφών με ηγέτες της ΕΕ φτάνοντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Απρίλιο όπου σύμφωνα με την κυβέρνηση, υλοποιήθηκε ο στόχος που έθεσε από την αρχή, δηλαδή η διασύνδεση των ευρωτουρκικών με την πρόοδο στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top