ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

3,6 εκ. ευρώ για έργα στη Λάρνακα από τα Διαρθρωτικά Ταμεία ΕΕ

3,6 εκ. ευρώ για έργα στη Λάρνακα από τα Διαρθρωτικά Ταμεία ΕΕ

Διάφορα έργα όπως δημιουργία ποδηλατόδρομων, αγορά μικρών λεωφορείων για εξυπηρέτηση των επισκεπτών στο αστικό εμπορικό κέντρο και λιθόστρωση δρόμων είναι μερικά από τα έργα που θα υλοποιηθούν στα πλαίσια του Προγράμματος Ολοκληρωμένης Αστικής Βιώσιμης Ανάπτυξης, από το οποίο η Λάρνακα θα λάβει ποσό 3,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης «τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν εγκρίνει για την Κύπρο ποσό 18 εκατομμυρίων ευρώ από τα οποία η Λάρνακα αναμένεται να πάρει 3,6  εκατομμύρια ευρώ, στα πλαίσια του Προγράμματος Ολοκληρωμένης Αστικής Βιώσιμης Ανάπτυξης. Τα χρήματα δεν αφορούν συγκεκριμένα έργα αλλά συγκεκριμένους  άξονες, όπως η βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, η προαγωγή της επιχειρηματικότητας, η διατήρηση φυσικής πολιτιστικής κληρονομιάς, η ανάπτυξη και βελτίωση συστημάτων μεταφοράς φιλικών προς το περιβάλλον και η καταπολέμηση της φτώχειας και κοινωνική αναζωογόνηση εντός των αστικών περιοχών».

Πρόσθεσε ότι «μέσα σε αυτούς τους άξονες η Λάρνακα έχει υποβάλει συγκεκριμένα έργα, ωστόσο η κατανομή των πόρων έγινε κατά άξονα. Η Υπηρεσία ξεκίνησε τις διαδικασίες ωρίμανσης έργων, δηλαδή ολοκλήρωση μελετών και υποβολή τους για προσφορές. Το κάθε έργο θα υποβάλλεται στον ενδιάμεσο φορέα, ο οποίος θα το εντάσσει στον αντίστοιχο άξονα και ακολούθως θα ξεκινά η εφαρμογή του». Σημείωσε ότι «τώρα ετοιμάζουμε έργα τα οποία θα υποβάλουμε για ένταξη στον αντίστοιχο άξονα, διαδικασία η οποία θα διαρκέσει μέχρι το 2020, για υλοποίηση μέχρι το 2023».

Μέσω αυτής της ανάπτυξης συνέχισε «θα προωθηθεί η δημιουργία ποδηλατοδρόμων και η αγορά μικρών λεωφορείων για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών στο αστικό εμπορικό κέντρο. Αυτή είναι μια φιλόδοξη προσπάθεια που θα γίνει με αγορά οικολογικών ή φιλικών προς το περιβάλλον λεωφορείων, τα οποία θα δημιουργήσουν τις συνθήκες καλύτερης πρόσβασης στο αστικό εμπορικό κέντρο, έχοντας ως δεδομένο ότι οι αστικές συγκοινωνίες στη Κύπρο έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν».

Ο κ. Λουρουτζιάτης είπε ακόμα πως «το Δημοτικό Συμβούλιο έχει δώσει την έγκριση του για τη προσφοροδότηση μελέτης για τη λιθόστρωση/ βελτίωση ορισμένων δρόμων στο αστικό εμπορικό κέντρο. Στόχος του συγκεκριμένου έργου είναι η ανάδειξη και η συνένωση άλλων πολεοδομικών έργων. Εχει εγκριθεί επίσης η αναδιαμόρφωση των γύρω από το τζαμί δρόμων, ώστε με πλακόστρωτο να ενώνονται με τις Λεωφόρους Αθηνών,  Πιαλε Πασιά και Τάσου Μητσόπουλου. Πλακόστρωτο θα τοποθετηθεί επίσης στην Οδό Κλεάνθη Καλογερά, η οποία αναβαθμίζεται συνεχώς με ευφάνταστες επιχειρηματικές δραστηριότητες όπως μικρά μπαράκια και καφέ».

Ταυτόχρονα με πλακόστρωτο θα ενωθούν «οι Οδοί Κλεάνθη Καλογερά, Αγίου Λαζάρου, Αρμενικής Εκκλησίας και Γλάδστωνος με την εμπορική Οδό Ερμού. Ακόμα θα γίνει συνένωση της Οδού Ζήνωνος Πιερίδη με τον πεζόδρομο πίσω από τη ΣΥΤΑ που οδηγεί στην Ζήνωνος Κιτέως με κύριο στόχο οι δύο πλατείες που βρίσκονται στο κέντρο της Λάρνακας να ενώνονται με ένα πλακοστρωμένο χώρο.

 

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, «η λιθόστρωση αφορά επίσης φύτευση δέντρων, τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού και υπογειοποίηση ορισμένων υπηρεσιών όπως ομβρίων υδάτων και Αρχής Ηλεκτρισμού. Τα έργα θα στοιχίσουν περίπου 3, 6 εκατομμύρια ευρώ και η συνεισφορά του Δήμου θα ανέλθει περίπου στο 10%».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Δήμαρχος είπε ότι στα πλαίσια του συγκεκριμένου προγράμματος «συνεργαζόμαστε με διάφορους φορείς όπως με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού για τη δημιουργία του Κοινοτικού Κέντρου, ενώ ετοιμάζονται έγγραφα όσον αφορά το Δημοτικό Κήπο».

Σημείωσε ακόμα ότι «ο Δήμος θα προχωρήσει σε σχέδια για λιθόστρωση των γύρω από το Δημαρχείο δρόμων και είτε θα το εντάξουμε στα έργα που θα υλοποιηθούν, είτε θα το έχουμε ώριμο προς ένταξη, σε περίπτωση που περισσέψουν πόροι από άλλους άξονες ή από άλλους Δήμους».

Πηγή — ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top