ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Διαφωνεί με τις αποφάσεις της «λιγότερης Ευρώπης»

Τσίπρας: Διαφωνεί με τις αποφάσεις της «λιγότερης Ευρώπης»

Εφ όλης της ύλης μίλησε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Α.Τσίπρας αποχωρώντας από τη Σύνοδο Κορυφής, μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας συζήτησης για το brexit. Ο πρωθυπουργος, ανακοίνωσε ότι πήρε δέσμευση από τις χώρες των δυτικών βαλκανίων για τις προσφυγικές ροές και έδωσε το πράσινο φώς για τη συμφωνία με τον Κάμερον. Εξέφρασε ωστόσο τη διαφωνία του με την πολιτική επιλογή της "λιγότερης Ευρώπης" που επέλεξε να προσφέρει, όπως είπε ο Κάμερον στους πολίτες τους.

«Είχαμε μια δύσκολη σύνοδο, που είχαμε να συζητήσουμε ταυτόχρονα δύο κρίσιμα ζητήματα: το θέμα που έχει ανοίξει με το δημοψήφισμα στη Βρετανία, αλλά και την τρέχουσα κρίση που ταλανίζει την Ευρώπη, την προσφυγική κρίση που αποκτά ιδιαίτερες διαστάσεις. Και πιστεύω ότι στις δυσκολίες αυτές αναδεικνύονται όλες οι αδυναμίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος: η έλλειψη αλληλεγγύης και συνυπευθυνότητας», δήλωσε ο Α.Τσίπρας.

«Από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε την πεποίθηση ότι η σύνοδος αυτή θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα από κοινού, ότι δεν μπορεί κάποιοι να ζητούν αλληλεγγύη και συνυπευθυνότητα σε ένα μόνο μέρος της Ευρώπης, στο βορειοδυτικό άκρο της, τη στιγμή που το νοτιοανατολικό, κινδυνεύει εξ αιτίας αυτής της προσφυγικής κρίσης με κατάρρευση των εξωτερικών συνόρων και γι’ αυτό επιφυλαχθήκαμε για τα συμπεράσματα της συνόδου συνολικά, ζητώντας να υπάρξουν ουσιαστικές ενέργειες στην οικοδόμηση αλληλεγγύης, συνεργασίας και συνυπευθυνότητας», σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

Συνέχισε με ειδική αναφορά του κόστους του προσφυγικού για τη χώρα «η Ελλάδα είναι γνωστό ότι έχει αναλάβει στους ώμους της δυσβάσταχτο βάρος σε σχέση με τις δυνάμεις της, για να αναδείξει το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης σ’ αυτή την  πρωτοφανή κρίση" και περιέγραψε τη συνάντηση που έφερε τη διατύπωση που ζητούσε» λίγο πριν το τέλος της συνόδου πήραμε μια σαφή διαβεβαίωση, μετά από επαφές που είχαμε με την πρωτοβουλία του προεδρεύοντος, του Ολλανδού πρωθυπουργού, της καγκελαρίου Μέρκελ, του καγκελαρίου Φάινμαν και των χωρών της ΕΕ που βρίσκονται στη διαδρομή των Βαλκανίων, ότι θα υπάρξει ουσιαστική συνεργασία το επόμενο διάστημα προκειμένου να διατηρηθεί το συγκεκριμένο status quo, και να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία με την Τουρκία για την μείωση των προσφυγικών ροών και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής, προσφυγικής αυτής κρίσης".

Ξεκαθάρισε δε ότι η χώρα δεν κινδυνεύει με κλειστά σύνορα: "κατόπιν τούτου και μετά από την θετική κατάληξη σε ότι αφορά τα συμπεράσματα, πρώτον το γεγονός ότι γίνεται σαφής αναφορά, στην διατήρηση της ακεραιότητας του Σένγκεν, που σημαίνει ότι τελειώνει κάθε ανούσια συζήτηση περί ξηλώματος του Σένγκεν που θα ξεκινήσει από την Ελλάδα. Δεύτερον της σαφής και ρητής αναφοράς, ότι δεν θα υπάρχουν μη συντονισμένες, μονομερείς πρακτικές, στον διάδρομο των προσφυγικών ροών, που δημιουργούν προβλήματα σε άλλες χώρες, υπό τον κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης. Και βεβαίως η σαφής αναφορά, σε ότι αφορά την πλήρη εφαρμογή της μετεγκατάστασης προσφύγων τόσο από την Ελλάδα, όσο και από την Τουρκία."

Στην καταληκτική του δήλωση αναφέρει: «Με βάση αυτές τις αναφορές και τη σαφή δέσμευση ότι θα συνεργαστούμε διατηρώντας την υπάρχουσα κατάσταση μέχρις ότου έχουμε τη δυνατότητα να ξανασυναντηθούμε για να ελέγξουμε την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία, η Ελλάδα, έδωσε την συγκατάθεσή της σε συμπεράσματα που αφορούν και το θέμα της Βρετανίας, παρά το γεγονός ότι διατηρούμε σημαντικές επιφυλάξεις για την εξέλιξη αυτή, για τη δυνατότητα να υπάρχουν αποκλίσεις για ορισμένους από το κοινοτικό κεκτημένο. Εντούτοις θέλω να ευχηθώ στο Ντ.Κάμερον καλή επιτυχία και καλή έκβαση στο δημοψήφισμα, έχοντας εξασφαλίσει προς τους ψηφοφόρους του ένα πακέτο λιγότερης Ευρώπης», είπε ο Α.Τσίπρας, επικρίνοντας την πολιτική της «λιγότερης Ευρώπης»:

«Όσοι λοιπόν επιθυμούν τη λιγότερη Ευρώπη, σίγουρα θα επιλέξουν κάτι που θα έχει λιγότερη Ευρώπη από αυτή που τους προσφέρει. Είναι μια αντίφαση, θεωρώ ότι η απάντηση στα προβλήματά μας, δεν είναι η λιγότερη Ευρώπη αλλά η καλύτερη Ευρώπη. Εντούτοις θεωρώ κρίσιμο το δημοψήφισμα, κρίσιμο το να υπερισχύσει η άποψη για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ. Θέλω όμως να επισημάνω ότι το δημοψήφισμα αυτό θα κριθεί και από τις εξελίξεις που θα έχουμε μέχρι τότε σε όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα στο άλλο άκρο, στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης. Η προσφυγική κρίση θα είναι αυτή που θα κρίνει τη συνοχή της Ευρώπης. Εκεί θα κριθούμε όλοι. Οι συζητήσεις ήταν θετικές όλοι εξέφρασαν την πεποίθηση ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί στο συντομότερο δυνατόν», κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Λίβανος: Με Σύρους πρόσφυγες θέλει να πιέσει την Ευρώπη ο ηγέτης της Χεζμπολάχ

Μονή Αββακούμ: Συνεχίζονται οι καταθέσεις ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής – Παίρνουν σειρά οι άλλοι τρεις μοναχοί

Καλά νέα για καταναλωτές: Επιτέλους τέλος στις αυξήσεις στις τιμές καυσίμων - Έρχονται μειώσεις - Πότε να τις αναμένουμε

Έδειξε πλαστή ταυτότητα και έσπρωξε αστυνομικό για να διαφύγει - Τον «τσάκωσαν» με μαχαίρι στην κατοχή του

Έμιλι Ραταϊκόφσκι: Η φωτογραφία στο Instagram που τη δείχνει να θηλάζει τον γιο της



Τι αφήνει πίσω της η Ολγκίν: Το παρασκήνιο από τις συναντήσεις με Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Η έκπληξη και η έκθεση προς τον ΓΓ των ΗΕ

Τι αφήνει πίσω της η Ολγκίν: Το παρασκήνιο από τις συναντήσεις με Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Η έκπληξη και η έκθεση προς τον ΓΓ των ΗΕ

Κανείς δεν ανέμενε ότι θα έβγαινε άσπρος καπνός από την τελευταία συνάντηση της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν η οποία τη Δευτέρα, είχε τις τελευταίες χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και με τον Ερσίν Τατάρ, ο οποίος επέμενε στις δικές του γνωστές θέσεις.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top