ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχωρούν οι τιμές πετρελαίου - «Πάγωσε» η πετρελαϊκή παραγωγή

Υποχωρούν οι τιμές πετρελαίου -  «Πάγωσε» η  πετρελαϊκή παραγωγή

Οι τιμές των μελλοντικών συμβολαίων εκτέλεσης αργού πετρελαίου μειώθηκαν περισσότερο από 1% σήμερα, μετά από ανησυχίες ότι ενδεχόμενη αύξηση της ιρανικής παραγωγής πετρελαίου θα επιτείνει το πρόβλημα της υπερπροσφοράς του "μαύρου χρυσού" στις διεθνείς αγορές.

Μια τέτοια εξέλιξη θα αντισταθμίσει οποιαδήποτε θετική επίδραση των προσδοκιών αύξησης των τιμών, από τη μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής στις ΗΠΑ.

Οι εξαγωγείς πετρελαίου που έχουν ηγετική θέση στις διεθνείς αγορές όπως, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, πρότειναν "το πάγωμα" της παραγωγής πετρελαίου στα επίπεδα του Ιανουαρίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσουν και οι άλλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες.

Παρά το γεγονός ότι το Ιράν αρχικά καλωσόρισε την πρωτοβουλία, φαίνεται ότι η Τεχεράνη δεν έχει προχωρήσει στην υλοποίησή της, σε πρακτικό επίπεδο. Έτσι δεν έχει ξεκαθαριστεί να θα μειώσει ή όχι την παραγωγή της. "Χωρίς την υλοποίηση συγκεκριμένων ενεργειών μείωσης της παραγωγής, εκτιμούμε ότι οι τιμές θα εξακολουθήσουν να μειώνονται," σημειώνουν αναλυτές της Phillip Futures στη Σιγκαπούρη.

Τα συμβόλαιο μελλοντικής εκτέλεσης του αμερικανικού αργού πετρελαίου, προέλευσης Τέξας, ήταν σήμερα στα 32,89 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας μείωση κατά 50 σεντς από το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης.

Η τιμήτου πετρελαίου Brent διεθνούς προέλευσης ήταν μειωμένη επίσης κατά 50 σεντς στα 34, 19 δολάρια το βαρέλι. Η μείωση των τιμών αυτών αποδίδεται στο ενδεχόμενο αύξησης της πετρελαϊκής παραγωγής του Ιράν, που θα συντηρήσει την υπερπροσφορά πετρελαίου, σε διεθνές επίπεδο, εκτιμούν οι αναλυτές της αγοράς.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η υπερπαραγωγή πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο, ξεπερνά τη ζήτηση κατά 1 ή 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

"Η υπερπροσφορά αργού πετρελαίου από το Ιράν, θ` αντισταθμίσει τα οφέλη οποιασδήποτε μείωσης της παραγωγής στις ΗΠΑ," τονίζει η τράπεζα ΑΝΖ. Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν αύξηση μεγαλύτερη από 5% χθες, μετά από εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) ότι η παραγωγή πετρελαίου από απολιθώματα στις ΗΠΑ θα μειωθεί κατά 600.000 βαρέλια ημερησίως τη χρονιά που διανύουμε, ενώ το 2017, θα γίνει νέα μείωση κατά 200.000 βαρέλια ημερησίως.

Ωστόσο, σε άλλο σημείο της εκτίμησής του, ο ΙΕΑ τόνισε ότι μακροπρόθεσμα, η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου θα επανέλθει βελτιώνοντας το λειτουργικό της κόστος. λτσι, η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ, αναμένεται να φτάσει στα 14,2 εκατ, βαρέλια ημερησίως το 2021, συγκρινόμενη με την υψηλότερη απόδοση παραγωγής που είχε στα 9,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, το 2015.

Η ανάκαμψη της αμερικανικής παραγωγής πετρελαίου από τα απολιθώματα, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει περιοριστικά ως προς την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, που αναμένεται να φτάσει στα 80 δολάρια το βαρέλι, μέχρι το 2020, δήλωσε ο Fatih Birol, διευθυντής του ΙΕΑ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο Χιούστον του Τέξας.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Καταθέτει σήμερα ο Σαββίδης αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα - Κάνει λόγο για σχέδιο εξόντωσης του η Ελεγκτική

Καταθέτει σήμερα ο Σαββίδης αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα - Κάνει λόγο για σχέδιο εξόντωσης του η Ελεγκτική

O Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, καταθέτει σήμερα στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο αίτημα για εξέταση καταγγελίας για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top