ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Βλέπει ισχυρούς δεσμούς και προοπτικές συνεργασίας με Βουλγαρία

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Βλέπει ισχυρούς δεσμούς και προοπτικές συνεργασίας με Βουλγαρία

«Οι συνομιλίες με την Κυβέρνηση της Βουλγαρίας επιβεβαίωσαν τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών μας», τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Κύπρου – Βουλγαρίας, που διοργάνωσαν στη Σόφια τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια των δύο χωρών.

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «ενθαρρύνω τις βουλγαρικές εταιρείες να ανοίξουν καινούριες αγορές και σχέσεις με την Κύπρο, επειδή η Κύπρος είναι ισχυρή οικονομία, είναι πλούσια χώρα και, το σημαντικότερο, είναι φιλική προς τη Βουλγαρία χώρα» και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών.

Στο χαιρετισμό του στο Φόρουμ, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας είπε ότι η Κύπρος αποτελεί κέντρο ευρύτερης επιχειρηματικής δραστηριότητας και σημείωσε ότι οι αριθμοί δείχνουν μια νέα σημαντική δυναμική στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών.

«Ενθαρρύνω επίσης και τους Κύπριους επιχειρηματίες να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους με τη Βουλγαρία. Η Κύπρος κατέχει την 6η θέση σε επενδύσεις στη Βουλγαρία και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις επιχειρηματικές δραστηριότητες των Κυπρίων», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε επίσης στις άριστες πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς, κάτι που αποτελεί πολύ θετική βάση για ανάπτυξη και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Τέλος, είπε ότι η Κύπρος και η Βουλγαρία «το μόνο που δεν έχουν μεταξύ τους είναι προβλήματα».

Στο δικό του χαιρετισμό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι κατά τις επαφές του στη Σόφια είχε παραγωγικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βουλγαρίας. Συναντήσεις που επιβεβαίωσαν τους ισχυρούς δεσμούς, καθώς και την επιθυμία για ενίσχυση των διμερών σχέσεων. 

Πρόσθεσε ότι ένα απτό βήμα προς την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών αποτελούν τα Μνημόνια Συναντίληψης που υπεγράφησαν χθες στους τομείς της Ενέργειας, του Τουρισμού και της Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ στόχος είναι και η κατάληξη σε συμφωνίες επί άλλων τομέων συνεργασίας.

Ο Πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών έχουν αναπτυχθεί, σημειώνοντας ότι η Κύπρος είναι ένας εκ των μεγαλύτερων επενδυτών στη Βουλγαρία, με τις κυπριακές επενδύσεις στη χώρα να φτάνουν στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

Για τον τουρισμό ανέφερε ότι το σχετικό Μνημόνιο Συναντίληψης που υπεγράφη χθες θα ενθαρρύνει την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειρογνωμοσύνης στον τομέα αυτό.

«Στο σημαντικό τομέα της Ενέργειας υπάρχει σημαντική προοπτική για ενίσχυση των σχέσεών μας», είπε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας πως η υπογραφή του Μνημονίου ανοίγει το δρόμο για στενότερη συνεργασία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε επίσης ότι ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο έχει ανακεφαλαιοποιηθεί, γίνονται ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, ενώ η Κύπρος έχει μπει στις αγορές ενωρίτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα που βρίσκεται σε πρόγραμμα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε εξάλλου στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου που την καθιστούν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η Κυβέρνηση λαμβάνει σειρά μέτρων για προσέλκυση ξένων επενδύσεων που περιλαμβάνουν την απλοποίηση των διαδικασιών για ταχύτερη έκδοση αδειών αναφορικά με επενδυτικά έργα και επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως και για την ταχύτερη έκδοση αδειών διαμονής σε ξένους επενδυτές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top