ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απορρίπτει τα περί «προεκλογικών σκοπιμοτήτων» ο Αβέρωφ για τη μείωση της θητείας και απαντά στον Άντρο: «Ο καθένας να μαζέψει το κόμμα του»

Απορρίπτει τα περί «προεκλογικών σκοπιμοτήτων» ο Αβέρωφ για τη μείωση της θητείας και απαντά στον Άντρο: «Ο καθένας να μαζέψει το κόμμα του»

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου απέρριψε επικρίσεις ότι η απόφαση για μείωση της στρατιωτικής θητείας έγινε λόγω προεκλογικών σκοπιμοτήτων και κάλεσε τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ψηφίσουν υπέρ της μείωσης στη Βουλή, αν αυτή είναι η θέση τους.

Ταυτόχρονα, κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού ότι ο ίδιος πρέπει να μαζέψει τους Βουλευτές του οι οποίοι απουσιάζουν από τη Βουλή, απάντησε «ο κάθε ένας να μαζέψει το κόμμα του».

Ο κ. Νεοφύτου απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο εκδήλωσης του κινήματος Οικολογία Μπροστά για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο στη Λευκωσία.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Κυπριανού για τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, ο κ. Νεοφύτου αναγνώρισε ότι «ήταν θέση του ΑΚΕΛ και επί Παπακώστα». Το ζήτημα, είπε, “ξεκίνησε το 2003 μετά τις Προεδρικές Εκλογές, τον Ιούνιο ο ΔΗΣΥ μίλησε για θητεία δεκατεσσάρων μηνών και πολύ σωστά είπαν τότε εκείνοι που κυβερνούσαν `καλά ο Συναγερμός γιατί το θυμήθηκε 10 χρόνια μετά που κυβερνούσε` και μεταξύ μας ήταν και σωστοί».

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί γίνεται τώρα, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «γίνεται τώρα για να δοθεί το πλεονέκτημα και στη σειρά που κατατάγηκε στο στρατό τον Ιούλιο του 2015». Εάν κάποιοι θέλουν, πρόσθεσε, «για χάριν προεκλογικών σκοπιμοτήτων να μην υλοποιηθεί από τώρα και να περιμένουμε μετά τις εκλογές, δηλαδή το Σεπτέμβρη για να αρχίσουμε την εφαρμογή, απλά είναι για να τιμωρήσουν για προεκλογικούς σκοπούς 3.500 φαντάρους που κατατάγηκαν τον Ιούλιο του 2015 και δεν θα υπάρχει δυνατότητα μέχρι το Γενάρη να προσληφθούν 3.000 οπλίτες για να μπορούν αυτά τα παιδιά στους 18 μήνες να απολυθούν από το στράτευμα».

«Επιτέλους σ` αυτόν τον τόπο να επιλέξουμε. Αν πράγματι ήταν θέση όλων των κομμάτων, να τη στηρίξουμε», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ συνέχισε λέγοντας ότι «αυτά τα περί προεκλογικών δεν τα καταλαβαίνω». Πριν μια βδομάδα, είπε, «υπήρχε μια ομάδα εργαζομένων, οι νοσηλευτές, οι οποίοι ζήτησαν ουσιαστικά να διπλασιαστεί ο μισθός τους, από την Α4 να πάνε στην Α8». Οι νοσηλευτές, πρόσθεσε, «είναι γύρω στις 3.000. Θα μπορούσα και εγώ επειδή είναι προεκλογική περίοδος να πω `έχετε δίκαιο και πάρτε όσα ζητάτε`. Είπα όχι και εξήγησα τους λόγους».

Άρα, διερωτήθηκε,«επειδή είναι προεκλογική περίοδος έπρεπε να πω `ναι` στους νοσηλευτές, έστω και αν ήταν παράλογο το αίτημα;» Είπα `όχι`, ανέφερε, «εν γνώση μου ότι θα έχω κάποιο κόστος».

«Εάν αυτοί πιστεύουν ότι είναι σωστό να μειωθεί η θητεία, να ψηφίσουν όταν θα έρθουν κάποιες τροπολογίες στη Βουλή. Αν δεν πιστεύουν στη μείωση της θητείας, να το καταψηφίσουν», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «τα πράγματα είναι απλά».

Ο κάθε ένας, συμπλήρωσε, «πρέπει να αναλαμβάνει και τις ευθύνες των πολιτικών του πράξεων και αποφάσεων».

Κληθείς να σχολιάσει ερώτημα που έθεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ πού θα βρεθούν τα €35 εκ. καθώς και σε δήλωσή του για μη ενημέρωση της ηγεσίας της Εθνικής Φρουράς, ο κ. Νεοφύτου χρησιμοποίησε την κυπριακή παροιμία «Από `θθέλει να πάει στον μύλον, 10 μέρες κοσσινίζει».

«Είτε είναι υπέρ ή όχι. Να τελειώνει αυτή η ιστορία», είπε. Αν είναι υπέρ, πρόσθεσε, «να αφήσουμε τα μουρμουρητά».

Όσο για το κόστος, ανέφερε, «αντιλαμβάνεστε ότι οι 3.000 που θα προσληφθούν δεν θα αφήσουν άλλες δουλειές για να γίνουν επαγγελματίες οπλίτες με συμβόλαιο ενός χρόνου». Θα είναι, διευκρίνισε, «100% από τη λίστα των ανέργων, από αυτούς που παίρνουν ανεργιακό ή Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα τουλάχιστον 600 ευρώ το μήνα». Επιπρόσθετα, είπε, «οι κληρωτοί δεν θα πληρώνονται για τον επόμενο χρόνο που δεν θα υπηρετούν και ο κάθε κληρωτός παίρνει ένα ποσό πέραν των 150 ευρώ το μήνα, σύνολο 750 ευρώ». Υπενθύμισε ακόμη ότι «τον κληρωτό πρέπει να τον σιτίζεις και πρέπει να του προσφέρεις και χώρους διαμονής».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «για τα οικονομικά μεσοπρόθεσμα θα έχουμε και σημαντικό οικονομικό όφελος από αυτή την ουσιαστική μεταρρύθμιση που τόσο ανάγκη την είχαν οι νέοι μας».

Σε ερώτηση αν έχει προχωρήσει η νέα δομή στους εξοπλισμούς και η νέα δομή του στρατεύματος, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι «αν η απόφαση ήταν 14 μήνες στους κληρωτούς και να προσλάβουμε 1000 οπλίτες, θα είχαν απόλυτο δίκαιο με αυτά τα ερωτήματα, αλλά σχεδόν για κάθε κληρωτό θα προσληφθεί ένας οπλίτης επαγγελματίας».

«Άρα ο εκσυγχρονισμός μπορεί να γίνει χωρίς να επηρεάζεται το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς», είπε. Εκτός, πρόσθεσε, «και αν δεν καταλαβαίνω και θεωρούν κάποιοι ότι ένας κληρωτός δημιουργεί πιο αξιόμαχο στράτευμα απ` ότι ένα επαγγελματία».

«Πώς θα πληγεί το αξιόμαχο του στρατεύματος», διερωτήθηκε.

Ο κάθε ένας να μαζέψει το κόμμα του, απαντά στον ΓΓ ΑΚΕΛ

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κλήθηκε να σχολιάσει και άλλη δήλωση του Άντρου Κυπριανού, ο οποίος απαντώντας σε έκκληση του Αβέρωφ Νεοφύτου να συνεδριάζει η Βουλή συνεχώς για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις είπε ότι θα πρέπει να μαζέψει τους Βουλευτές του οι οποίοι απουσιάζουν από τη Βουλή.

«Ο κάθε ένας να μαζέψει το κόμμα του», είπε, προσθέτοντας ότι «έχει και όρια”.

“Μαθήματα από τον κ. Κυπριανού, αλλού. Εμείς δεν λειτουργούμε με τον τρόπο που λειτουργούν, ούτε κάνουμε παράλληλα δικαστήρια», ανέφερε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top