ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προχωρούν σε νομιμοποίηση των δικαιούχων κρατικής ή τ/κ γης

Προχωρούν σε νομιμοποίηση των δικαιούχων κρατικής ή τ/κ γης

Στη νομιμοποίηση των δικαιούχων κρατικής ή τ/κ γης με συμβόλαια προχωρεί το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο καλεί τους αγρότες να καταθέσουν τις αιτήσεις τους τις επόμενες μέρες.

Όπως διεμήνυσαν οι Υπουργοί Εσωτερικών και Γεωργίας, μετά από τη σύσκεψη που είχαν, με θέμα την αξιοποίηση από τους γεωργούς της χαλίτικης και τ/κ γης, “όποιος καλλιεργεί κρατική/χαλίτικη ή τ/κ γη χωρίς συμβόλαιο πρέπει να αποταθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών, για να νομιμοποιήσει αυτήν την κατοχή με ενοικίαση, μέσα από τις ορθές διαδικασίες”.

Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, είπε ότι συμφωνήθηκε πως θα πρέπει να ξεκινήσουν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους μέσα στις επόμενες μέρες, για να προσθέσει πως “η κάθε αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από φύλλο, σχέδιο, τεμάχιο”.

Ακολούθως, συμπλήρωσε, “το κτηματολόγιο θα αντιπαραβάλει αυτές τις αιτήσεις και θα διαφανεί κατά πόσο νομίμως κατέχουν αυτή τη γη και παίρνουν χορηγία από τον ΚΟΑΠ.

Εξήγησε, ωστόσο, ότι σε αντίθετη περίπτωση, όταν θα κληθούν σε οκτώ περίπου μήνες οι αγρότες για να πάρουν τη χορηγία, εκεί θα τους αποκόπτεται ένα μέρος της, εκτός και αν νομιμοποιήσουν την κατοχή αυτής της γης.

“Με αυτόν τον τρόπο”, είπε ο κ. Χάσικος, “φιλοδοξούμε ότι μέσα στο 2017,όλοι οι γεωργοί μας θα είναι νόμιμοι δικαιούχοι της γης που κατέχουν και αξιοποιούν και, κατ’ ακολουθία, νομίμως θα παίρνουν και τη χορηγία από τον ΚΟΑΠ”.

Από πλευράς του, ο Υπουργός Γεωργίας, Νίκος Κουγιάλης, διεμήνυσε ότι “όποιος καλλιεργεί κρατική/χαλίτικη ή τ/κ γη χωρίς συμβόλαιο πρέπει να αποταθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών για να νομιμοποιήσει αυτήν την κατοχή με ενοικίαση, μέσα από τις ορθές διαδικασίες”.

Νωρίτερα, οι Υπουργοί Εσωτερικών και Γεωργίας είχαν συνάντηση, στην παρουσία των Γενικών Διευθυντών και υπηρεσιακών παραγόντων και των δύο Υπουργείων, για το θέμα της μεταφοράς αρμοδιοτήτων Διαχείρισης Αποβλήτων από το ΥΠΕΣ στο Υπουργείο Γεωργίας.

Όπως εξήγησε ο κ. Χάσικος συζητήθηκε το θέμα της μεταβίβασης όλων των εξουσιών/αρμοδιοτήτων της Διαχείρισης Αποβλήτων από το ΥΠΕΣ στο Υπουργείο Γεωργίας, σημειώνοντας ότι το ΥΠΕΣ παραμένει με την ιδιότητα του συμβούλου, άρα, αρμόδιο Υπουργείο είναι το Γεωργίας και συναρμόδιο, στο βαθμό που έχει να κάνει με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Υπουργείο Εσωτερικών.

Επίσης, είπε ότι εξετάστηκαν και άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα, τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στην Πάφο, σε σχέση με τον ΧΥΤΑ Πάφου και με τη Μαραθούντα.

“Στη Μαραθούντα υπάρχει θέμα και δικαίως οι κάτοικοι εξεγείρονται και εξανίστανται. Έχουμε λάβει αποφάσεις. Θα πρέπει να κληθεί ο Δήμαρχος Πάφου κατεπειγόντως στη Λευκωσία σε κοινή σύσκεψη με τους δύο Υπουργούς Εσωτερικών και Γεωργίας, ώστε να βρεθούν λύσεις και διέξοδοι τόσο στο θέμα του χώρου διάθεσης αδρανών αποβλήτων της Μαραθούντας, όσο και για το ΧΥΤΑ Πάφου, όπου συμφωνήθηκε μια τιμή στα 16 ευρώ τον τόνο, αλλά ο Δήμαρχος Πάφου ισχυρίζεται ότι μπορεί να κάνει τη διαχείριση με 10 ευρώ τον τόνο”, είπε.

Συνέχισε λέγοντας ότι “εμείς λέμε με γεια του, με χαρά του, αν θέλει να κάνει τη διαχείριση εκείνος, δεδομένου ότι θα πείσει ότι είναι σε θέση να το αναλάβει, για να μη μείνουν εκτεθειμένοι οι πολίτες. Πιστεύω ότι θα βρούμε λύσεις και εκεί”.

Για το ίδιο θέμα ο κ. Κουγιάλης ανέφερε ότι έχουν υποχρέωση να διασφαλίσουν την ορθολογική διαχείριση, καθώς και την υγεία των πολιτών.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΑΛΗΘΕΙΑ, ότι θα μπουν στο μικροσκόπιο αγοραπωλησίες τ/κ γης, που γίνονταν στο παρελθόν και μετά από παρέλευση σύντομου χρονικού διαστήματος μεταπωλούνταν σε πολύ υψηλότερη τιμή, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι είναι γεγονός ότι παλαιότερα – όχι από αυτήν τη διακυβέρνηση – έγιναν πολλές πωλήσεις τ/κ περιουσιών, όπου η εκτίμηση του κτηματολογίου ήταν σε μια “άλφα” τιμή, για να προσθέσει πως “παρατηρήθηκε ότι μετά από παρέλευση σύντομου χρονικού διαστήματος, αυτές οι περιουσίες μεταπωλούνταν από τους αγοραστές σε τιμές πολύ πιο υψηλές απ’ ό,τι ήταν η αρχική εκτίμηση του κτηματολογίου”.

Είπε, τέλος, πως λέχθηκε χθες στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής πως όλα αυτά θα πρέπει να διερευνηθούν, συμπληρώνοντας πως είναι δουλειά του Γενικού Εισαγγελέα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Kαιρός: Πότε αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και βροχές - Η πρόγνωση μέχρι την Δευτέρα του Πάσχα



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top