ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιο κοντά στο χρίσμα Τραμπ και Κλίντον – Αναλυτικά τα αποτελέσματα

Πιο κοντά στο χρίσμα Τραμπ και Κλίντον – Αναλυτικά τα αποτελέσματα

Μετά και τις προκριματικές αναμετρήσεις που έγιναν το βράδυ της Τετάρτης 15/3 σε πέντε σημαντικές για την κατάκτηση του χρίσματος για την προεδρία, ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται ακόμη πιο κοντά στο να γίνει ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ενώ στο Δημοκρατικό Κόμμα, μετά τις χθεσινές νίκες της σε δύσκολες μεσοδυτικές πολιτείες και τη Φλόριδα, η Χίλαρι Κλίντον έχει σχεδόν κλειδώσει τη νίκη, καθώς σταμάτησε το μομέντουμ του Μπέρνι Σάντερς.

Τρεις ακόμη πολιτείες πέρασαν στο στρατόπεδο του Ντόναλντ Τραμπ (στο Μιζούρι έδινε σκληρή μάχη με τον Κρουζ), ένας ακόμη αντίπαλός του, ο Μπάρκο Ρούμπιο υποχρεώθηκε να αποσυρθεί αφού ηττήθηκε κατά κράτος από τον Τραμπ στην ίδια του την πολιτεία τη Φλόριδα και αν ακόμη δεν μιλούν όλοι για πλήρη επικράτηση του Τραμπ, είναι επειδή κερδίζοντας την πολιτεία που είναι κυβερνήτης, ο Τζον Κάσικ παίρνει και τους 66 εκλέκτορες.

Μετά τη χθεσινή βραδιά, το κατεστημένο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος μένει με έναν υποψήφιο, τον Κάσικ, που δεν κέρδισε παρά την πολιτεία του, και δύο υπερσυντηρητικούς, εκ των οποίων ο Ντόναλντ Τραμπ προκαλεί τρόμο στις μειονότητες - ιδίως τους Ισπανόφωνους – ενώ ο Τεντ Κρουζ έχει μακρά ιστορία έλλειψης συνεργασίας με τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο και ήταν υπέρμαχος της προσπάθειας για να μπει λουκέτο στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, πριν δύο χρόνια.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως αν και πλέον οι δυνατότητες του Κρουζ να αντιπαρατεθεί στον Τραμπ στις τηλεοπτικές μονομαχίες είναι καλύτερες, ο προηγούμενος στην κούρσα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος φτάνει πολύ κοντά στους 1.237 εκλέκτορες, αν κανείς αναλογιστεί πως τουλάχιστον στις πολιτείες της Νέας Υόρκης, της Νέας Ιερσέης και του Κονέκτικατ θα είναι το φαβορί. Όμως υπάρχουν πολλοί στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα που πιστεύουν ότι είναι ακόμη δυνατόν να μην συγκεντρώσει του 1.237 εκλέκτορες, οπότε τη λύση θα τη δώσει το συνέδριο στο Κλίβελαντ στα τέλη Ιουλίου.

Στους Δημοκρατικούς, νικώντας χθες στις 4 από τις 5 πολιτείες, η Χίλαρι Κλίντον με πέραν των 300 επιπλέον εκλεκτόρων, μπορεί να ισχυριστεί ότι μαθηματικά κατακτά το χρίσμα, αφού για να κερδίσει πλέον ο Μπέρνι Σάντερς πρέπει να λάβει στις πολιτείες που απομένουν το 70% των εκλεκτόρων, κάτι που φαίνεται για την ώρα αδύνατο.

Αναλυτικότερα, τα αποτελέσματα:

ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟ ΚΟΜΜΑ

Φλόριδα: Τραμπ, 46%, Ρούμπιο 27%, Κρουζ 17%, Κάσικ 7%
Ιλινόις: Τραμπ 39%, Κρουζ 29% , Κάσικ 20%, Ρούμπιο 9%
Β. Καρολίνα: Τραμπ 40%, Κρουζ 37%, Κασικ 13%, Ρούμπιο 8%.
Οχάιο: Κάσικ 45%, Τραμπ 37%, Κρουζ 14%, Ρούμπιο 2%.
Μιζούρι: Τραμπ 41,4%, Κρουζ 41,3%, Κάσικ 9%, Ρούμπιο 6%

Ο Ντόναλντ Τραμπ μετά τις χθεσινές αναμετρήσεις φτάνει τους 619 εκλέκτορες, ο Τεντ Κρουζ 393, ο Ρούμπιο 167 κι ο Κάσικ 136.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
 

Φλόριδα: Χίλαρι Κλίντον 65%, Μπέρνι Σάντερς 31%
Ιλινόις: Κλίντον 51%, Σάντερς 48%
Β. Καρολίνα: Κλίντον 55%, Σάντερς 41%
Οχάιο: Κλίντον 56%, Σάντερς 43%
Μιζούρι: Σάντερς 51%, Κλίντον 48

Συμπεριλαμβανομένων και των «υπερεκλεκτόρων» (αριστίνδην) η Χίλαρι Κλίντον φτάνει τους 1.488 έναντι 704 του Σάντερς. Για το χρίσμα απαιτούνται 2.384.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Θανατηφόρο στα κατεχόμενα: Ο 79χρονος Φώτης Φωτίου το θύμα του τροχαίου - Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top