ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστρέφει στις Βρυξέλλες με κατάλογο ο Τουσκ μετά τις επισκέψεις σε Λευκωσία και Αγκύρα

Επιστρέφει στις Βρυξέλλες με κατάλογο ο Τουσκ μετά τις επισκέψεις σε Λευκωσία και Αγκύρα

Κατάλογο με τα θέματα στα οποία πρέπει να επικεντρωθούν ώστε να υπάρξει συμφωνία στο θέμα των προσφύγων μέχρι το τέλος της βδομάδας ετοίμασαν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη χθεσινοβραδινή τους συνάντησή στην Άγκυρα, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, ο Ντόναλτν Τουσκ είπε ότι θα μεταφέρει τώρα τη λίστα στις Βρυξέλλες. Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι πέραν από το προσφυγικό, γίνονται προσπάθειες και στο θέμα της εμβάθυνσης των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ και στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων.

Συγκεκριμένα, στη συνέντευξη Τύπου ο Ντόναλντ Τουσκ αναφέρθηκε πρώτα στην επίθεση στην Άγκυρα. "Στο θέμα του αγώνα κατά της τρομοκρατίας ήμασταν μαζί σας χθες, είμαστε και σήμερα, θα είμαστε και αύριο. Η συνεργασία μας είναι πέραν από το προσφυγικό ζήτημα. Συνεχίζεται στα θέματα της οικονομίας, του αγώνα κατά της τρομοκρατίας, της απελευθέρωσης της βίζας. Αυτό σημαίνει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις που γίνονται με την Τουρκία", ανέφερε.

Για τη σύνοδο Τουρκίας - ΕΕ, ο Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι του ανέθεσαν την ετοιμασία των λεπτομερειών μιας νέα πρότασης για το προσφυγικό.

Ανέφερε ότι συνεχίζεται η προετοιμασία για τον τρόπο που θα εμποδιστεί η παράνομη μετανάστευση από την Τουρκία, προσθέτοντας ότι αυτός είναι ο βασικός λόγος που βρίσκεται εδώ. "Αυτή δεν είναι μια εύκολη αποστολή. Αυτή τη δουλειά πρέπει να την ολοκληρώσουμε σωστά. Μπροστά μας έχουμε πολλή δουλειά. Σήμερα καθορίσαμε μια σειρά με θέματα στα οποία πρέπει να επικεντρωθούμε ώστε μέχρι το τέλος της βδομάδας να καταλήξουμε σε συμφωνία. Αυτή τη λίστα μαζί με την καλή πρόθεση του Πρωθυπουργού Νταβούτογλου θα την μεταφέρω στις Βρυξέλλες", είπε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι η τρομοκρατία είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα σήμερα.

Πρόσθεσε ότι αυτές οι επιθέσεις στην Άγκυρα τους τελευταίους πέντε μήνες απέδειξαν ότι στην πραγματικότητα η τρομοκρατία έχει στόχο όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φυλής, εθνότητας, κοινωνικής καταγωγής, και πολιτικής άποψης. Ευχαρίστησε τον Ντόναλντ Τουσκ για την αλληλεγγύη και τα συλλυπητήριά του. Όπως είπε η Τουρκία και η ΕΕ υιοθέτησαν μια κοινή στάση απέναντι στην τρομοκρατία, προσθέτοντας ότι είναι υποχρεωμένοι να κινηθούν μαζί για να προστατεύσουν την ευρωπαϊκή ήπειρο από την τρομοκρατία.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι το δεύτερο σημαντικό θέμα της συνάντησης ήταν η Σύνοδος της Τουρκίας - ΕΕ στις 18 Μαρτίου.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι στην πραγματικότητα το προσφυγικό ζήτημα έδειξε ότι η Τουρκία και η ΕΕ έχουν κοινή μοίρα, προσθέτοντας ότι η βασική αρχή είναι να βρουν μαζί απαντήσεις σε αυτά τα προβλήματα. "Σε όλες τις συναντήσεις θέλουμε να βρούμε απαντήσεις στο θέμα των προσφύγων αλλά και να υπάρξει νέα ώθηση στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ", πρόσθεσε.

Για την πρόταση της Τουρκίας στις Βρυξέλλες, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι η βάση αυτής της πρότασης είναι η ανθρώπινη διάσταση. Η Τουρκία υπέβαλε μια πρόταση στο πλαίσιο της ευθύνης ώστε να μην χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι άνθρωποι στις ακτές του Αιγαίου και να μειωθεί όσο γίνεται περισσότερο η παράνομη μετανάστευση. Είπε ότι στόχος της πρότασης ήταν να να εμποδιστεί η παράνομη μετανάστευση και να μην χρησιμοποιείται η Τουρκία ως χώρα τράνζιτ.

"Ο δεύτερος μας στόχος είναι η εμβάθυνση των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ και ο τρίτος να μοιραστούμε την ευθύνη και το βάρος αυτών των προβλημάτων. Για τη μείωση της ανθρώπινης τραγωδίας στη Συρία, η Τουρκία κατέβαλε τη μεγαλύτερη προσπάθεια και θα την καταβάλει", είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι η φόρμουλα στην οποία εργάζονται είναι για κάθε πρόσφυγα που έρχεται στην Τουρκία και για κάθε πρόσφυγα που προσπαθεί να έρθει παράνομα, να πηγαίνει και ένας πρόσφυγας από την Τουρκία στην Ευρώπη και με αυτό τον τρόπο να ανοίξει ο δρόμος για μια τακτική μετανάστευση. "Αυτή είναι η βασική φιλοσοφία. Για να γίνει αυτό χρειάζονται τεχνικές εργασίες, οι ομάδες μας εργάζονται πάνω σε αυτό", ανέφερε.

Για τη βοήθεια των τριών δις Ευρώ της ΕΕ προς την Τουρκία, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι η Τουρκία δεν έκανε ποτέ παζάρια και πως αυτό το ζήτημα είναι ανθρωπιστικό. "Όλες οι χώρες έχουν ηθική ευθύνη να μοιραστούν το βάρος που πήρε στους ώμους της η Τουρκία. Η Τουρκία ακόμη και αν δεν πάρει ούτε ένα γρόσι από κανέναν, θα αξιολογήσει το θέμα των προσφύγων ανθρωπιστικά. Σε αυτό δεν θα υπάρξει αλλαγή στη στάση της Τουρκίας", ανέφερε.

"Στο θέμα της εμβάθυνσης των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ, της ανανέωσης της τελωνειακής ένωσης και το άνοιγμα νέων κεφαλαίων κάνουμε προσπάθειες", κατέληξε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συναγερμός στη Σλοβακία: Πυροβολισμοί μετά από συνεδρίαση της κυβέρνησης - Τραυματίστηκε ο πρωθυπουργός Φίτσο

Θανατηφόρο δυστύχημα: «Μίλησε» η νεκροτομή του 79χρονου Γεώργιου Μιχαήλ – Όσα κατέδειξε

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Αυτοί είναι οι δυο ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές που διορίστηκαν από το Υπουργικό

Επιστολή Τσίγκη για τις κάμερες: Να γίνουν έντονες οι σημάνσεις στις προειδοποιητικές πινακίδες– «Πρώτα στον Στρόβολο»

Αγανακτισμένος ο πατέρας του μικρού μαχητή Λούκα: Κλείδωσαν τον τραπεζικό λογαριασμό της οικογένειας

Silia Kapsis: «Έχω να δω τον πατέρα μου από 5 χρονών, δεν με πήρε τηλέφωνο ούτε καν μετά την Eurovision»



Μήνυμα Χριστοδουλίδη για Πρωθυπουργό Σλοβακίας - «Βαθιά συγκλονισμένος»

Μήνυμα Χριστοδουλίδη για Πρωθυπουργό Σλοβακίας - «Βαθιά συγκλονισμένος»

Βαθιά συγκλονισμένος από την απόπειρα κατά της ζωής του Σλοβάκου πρωθυπουργού δηλώνει με ανάρτησή του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top