ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Αννίτα Δημητριάδου: «Ο ΚΟΤ βρέθηκε πολλές φορές στο εδώλιο»

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Αννίτα Δημητριάδου: «Ο ΚΟΤ βρέθηκε πολλές φορές στο εδώλιο»

Η Αννίτα Δημητριάδου, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του ΚΟΤ, «ανοίγει τα χαρτιά της» και μιλάει τις άδικες επιθέσεις που δέχεται ο ΚΟΤ, για τη στάση της στη μετρατροπή του οργανισμού σε Υφυπουργείο Τουρισμού,και για τον λόγο που η Κύπρος είναι περιζήτητος προορισμός διακοπών.

Της Ματίνας Ζησιάδου

Ήρθατε πρόσφατα από την έκθεση της Μόσχας ποιά είναι τα μηνύματα για τον τουρισμό μας;

Τα μηνύματα είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά. Είχαμε επαφές με πάρα πολλούς οργανωτές ταξιδιών και την διάρκεια της εκεί παραμονής μας. Ο τουρισμός θα πάει πάρα πολύ καλά από τη Ρωσία. Ήδη οι προκρατήσεις παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 50% και αναμένουμε μία αύξηση 20% σε ότι αφορά τις αφίξεις από τη Ρωσία σε σχέση με πέρσι. Φέτος υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για Κύπρο και Ελλάδα και το θετικό είναι ότι πέραν των παραδοσιακών οργανωτών ταξιδιών, φέτος έχουμε και καινούργιους που μπαίνουν με προγράμματα στην Κύπρο. Το πρόβλημα είναι να μπορέσουμε να τους ικανοποιήσουμε με κλίνες στα ξενοδοχεία.

Θα είμαστε δηλαδή υπερπλήρεις σε τέτοιο βαθμό;

Ναι υπάρχει αυτή η περίπτωση, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Το καλοκαίρι θα έχουμε 100% πληρότητα. Και αυτό είναι κάτι που αναμέναμε. Σκοπός μας είναι να επεκταθεί η τουριστική περίοδος, να υπάρχει τουρισμός ολόχρονα και όχι μόνο το καλοκαίρι.

Βρίσκεστε σε επικοινωνία με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ξενοδόχων ούτως ώστε να δημιουργηθούν και άλλες τουριστικές μονάδες από τη στιγμή που υπάρχει τέτοια πληρότητα;

Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους αρμόδιους φορείς. Βεβαίως αντιλαμβάνεστε ότι ξενοδοχεία δεν μπορούν να γίνουν από τη μια μέρα στην άλλη. Υπάρχουν όμως κάποια κίνητρα από την κυβέρνηση για επιπλεόν συντελεστή, κάτι που κάποιοι ξενοδόχοι το αξιοποιούν. Εμείς σαν ΚΟΤ προχωρούμε άμεσα με την έγκριση των αιτήσεων, ούτως ώστε να διευκολύνουμε τη βιομηχανία, για να μπορέσει τουλάχιστον να προσθέσει κάποια δωμάτια.

Θα έρθει και το καζίνο προσεχώς...

Ναι και αυτό είναι κάτι που θα δώσει ακόμα περισσότερη ώθηση στον τουρισμό. Είναι μία επένδυση που έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια. Έστω και τώρα εμείς πιστεύουμε ότι θα δώσει στο προϊόν μας, θα το αναβαθμίσει και θα μας δώσει και τη δυνατότητα να προσελκύσουμε την ποιότητα του τουρισμού που πρέπει να έχουμε σαν Κύπρος.

Τι είναι αυτό που κάνει την Κύπρο ως ιδανικό προρισμό για διακοπές;

Η Κύπρος είναι πραγματικά ολόκληρος ο κόσμος σε ένα νησί. Έχει τα πάντα. Από βραβευμένες παραλίες, μικρές αποστάσεις, βουνό, φύση, εναλλαγή τοπίων και ένα εξαιρετικό κλίμα. Μπορεί κάποιος να έρθει χειμώνα στην Κύπρο και να κάνει τις καλοκαίρινές του διακοπές. Και αυτό δεν είναι υπερβολή. Συν τοις άλλοις έχουμε ειδικά ενδιαφέροντα για εξιδικευμένους επισκέπτες, όπως είναι ο αθλητικός τουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός, τουρισμός συνεδρίων, αγροτουρισμός και τόσα άλλα. Υπάρχει ένα μεγάλο φάσμα ειδικών προϊόντων, πέρα από τον ήλιο και τη θάλασσα. Το επιστέγασμα όλων αυτών είναι ότι είμαστε ένας πολύ ασφαλής τουρισμός.

Παρόλο που βρισκόμαστε σε μία περιοχή με ιδιαίτερη αστάθεια;

Ακριβώς έτσι. Μας παρουσιάζουν στο χάρτη ότι βρισκόμαστε εκεί που γίνονται όλες οι φασαρίες. Παρόλα αυτά είμαστε η 5η χώρα σε κατάταξη ασφάλειας παγκοσμίως.

Θεωρείτε ότι ευνοήθηκε η Κύπρος σε σχέση με τον τουρισμό από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, όπως αυτές διαμορφώθηκαν;

Σε γενικές γραμμές κάποιος θα έλεγε πως ναι, ευνοήθηκε η Κύπρος, με την έννοια ότι οι προορισμοί που είναι ανταγωνιστικοί, όπως είναι η Τουρκία, φέτος έχουν πρόβλημα. Εμείς δεν θέλουμε να υπάρχει βέβαια αστάθεια. Ωστόσο, οι δύσκολες σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία έχουν στρέψει ακόμα περισσότερους τουρίστες στο να έρθουν στην Κύπρο. Οπότε ναι, έχουμε ευνοηθεί κάπως, αλλά δεν θα έλεγα ότι οι αφίξεις που είχαμε δεν δημιουργήθηκαν εξ αυτού του λόγου. Εμείς είχαμε ήδη τους προγραμματισμούς μας, και ο επιπλέον αριθμός τουριστών που είχαμε ήταν 15.000 Ρώσους και Άγγλους τουρίστες, κάτι το οποίο επέκτεινε τη σεζόν μέχρι και τον Νοέμβριο.

Μιλήσαμε πριν για εξειδικευμένο τουρισμό. Ποια είδη εξειδικευμένου τουρισμού θα μπορούσαμε ενδεχομένως να προωθήσουμε, πέρα από τα ήδη υφιστάμενα;

Πιστεύω πως ήδη έχουμε αρκετή ποικιλία. Θα πρέπει να επεκτείνουμε και να εντείνουμε ακόμα περισσότερο τις ενέργειές μας σε αυτά. Υπάρχει ακόμα το περιθώριο να προσελκύσουμε ακόμα περισσότερους τουρίστες. Θα έλεγα πως προς το το παρόν δεν χρειάζεται να ξανοιχτούμε και σε άλλα είδη, αλλά να δουλέψουμε και να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο αυτά που έχουμε και να φτάσουμε στο μέγιστο βαθμό των δυνατοτήτων μας. Δεν χρειάζεται λοιπόν τα κατακερματίζουμε τις ενέργειές μας.

Στα του ΚΟΤ τώρα. Πρόσφατα προαναγγέλθηκε η μετατροπή του ΚΟΤ σε Υφυπουργείο Τουρισμού. Πώς βλέπετε αυτή την εξέλιξη;

Εμείς αναμένουμε από την Κυβέρνηση να μας δώσει όλες τις λεπτομέρειες πάνω σε αυτό, τα νομοσχέδια που θα προωθήσει, για να μπορέσουμε να τοποθετηθούμε. Αν ο ΚΟΤ γίνει Υφυπουργείο και πάρουμε όλες τις αρμοδιότητες, όπως αναφέρουν, και να μπορούμε να φέρουμε εις πέρας το έργο μας με πολύ καλύτερο τρόπο, τότε σαφώς και μιλάμε για μία πολύ καλή εξέλιξη. Εγώ προσωπικά το βλέπω θετικά το όλο θέμα. Εμείς θέλουμε να κάνουμε βήματα μπροστά. Να φύγουν τα βαρίδια, να φύγουν τα εμπόδια, να φύγουν οι διαδικασίες. Θέλουμε όμως να υπάρξει μία μεγαλύτερη ευελιξία, να απλοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι διαδικασίες, να έχουμε αρμοδιότητες. Τώρα δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα, αλλά για ό,τι κακό συμβαίνει στον τουρισμό φταίει πάντα ο ΚΟΤ. Δεν ελέγχουμε βασικά πράγματα. Για πάρα πολλά πράγματα δεν έχουμε την αρμοδιότητα, ωστόσο για όλα τα κακώς κείμενα στον τουρισμό είναι ο ΚΟΤ αυτός που πρέπει να λογοδοτήσει και να δώσει απαντήσεις. Είμαστε πολλές φορές στο εδώλιο, και αδίκως κατά τη γνώμη μου. Οπότε πιστεύω ότι ένα Υφυπουργείο σίγουρα θα δώσει τη λύση σε όλα αυτά. Και βλέπουμε ότι και από πλευράς της Κυβέρνησης υπάρχει η θέληση και το ενδιαφέρον για να πάμε τον τουρισμό σε ένα ακόμα υψηλότερο επίπεδο.

Έχει υπάρξει μία μεγάλη συζήτηση τελευταία γύρω από τις ιδιωτικοποιήσεις. Ποια η άποψή σας επ΄αυτού;

Δεν μπορώ να δώσω απαντήσεις για άλλους ημικρατικούς οργανισμούς. Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι πως όλοι οι οργανισμοί χρειάζονται μία αναδόμηση. Όλοι οι οργανισμοί χρειάζονται εκσυγχρονισμό, όπως άλλωστε και ο ΚΟΤ. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε αυτή τη στιγμή στο τέλειο, συνεπώς πρέπει πάντα να προσπαθούμε για το καλύτερο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Τις ευχές του σε όλους τους πολίτες ενόψει της Ανάστασης και του Πάσχα έδωσε σε τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top