ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Χριστοδουλίδης: Προσπάθεια στο Κυπριακό ώστε οι συναντιλήψεις να μετατραπούν σε συγκλίσεις

Ν. Χριστοδουλίδης: Προσπάθεια στο Κυπριακό ώστε οι συναντιλήψεις να μετατραπούν σε συγκλίσεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, προσπάθεια ώστε κάποιες συναντιλήψεις να μετατραπούν σε συγκλίσεις, στις διαπραγματεύσεις που γίνονται για το Κυπριακό, σημειώνoτας ότι οι βουλευτικές εκλογές και η προεκλογική περίοδος δεν επηρεάζουν την ουσία των διαπραγματεύσεων.

Σε δηλώσεις από την κοινότητα Λόφου, της Επαρχίας Λεμεσού, ο κ.Χριστοδουλίδης είπε πως υπάρχει η προγραμματισμένη συνάντηση των ηγετών στις 6 Μαΐου και "από κει και πέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον κ.Ακκιντζί θα αποφασίσουν αν θα υπάρξουν νέες συναντήσεις πριν τις 22 Μαΐου", διευκρινίζοντας ότι "σίγουρα θα γίνουν αρκετές σε επίπεδο διαπραγματευτών".
 
Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε πως η προεκλογική περίοδος και οι βουλευτικές εκλογές δεν επηρεάζουν την ουσία των διαπραγματεύσεων, "η οποία επηρεάζεται αποκλειστικά και μόνο από τις συζητήσεις στο τραπέζι των συνομιλιών".
 
Βρίσκεται, συνέχισε, σε εξέλιξη μια προσπάθεια ώστε κάποιες συναντιλήψεις να μετατραπούν σε συγκλίσεις και πρόσθεσε ότι "θα πρέπει να συζητηθούν όλα τα θέματα για τα τέσσερα κεφάλαια που συζητούνται αυτή τη στιγμή, ώστε να ξεκινήσει κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό και που είναι η συζήτηση επί του εδαφικού".
 
"Αυτό θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί η συζήτηση για τη διακυβέρνηση, το περιουσιακό, την ΕΕ και την οικονομία", είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι το θέμα της Ασφάλειας θα συζητηθεί τελευταίο.
 
Καμία έκπτωση στο θέμα της θεώρησης εισόδου Τούρκων υπηκόων στην ΕΕ
 
Ερωτηθείς πού βρίσκεται το θέμα της θεώρησης εισόδου Τούρκων υπηκόων στην ΕΕ και κληθείς να πει τι αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Τετάρτη στις Βρυξέλλες, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε όσα νωρίτερα είχε δηλώσει στο ΚΥΠΕ, ότι δηλαδή την Τετάρτη, η Επιτροπή θα παρουσιάσει την αξιολόγηση της σε σχέση με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, έτσι ώστε να μπορεί να της παρασχεθεί καθεστώς φιλελευθεροποίησης θεωρήσεως εισόδου για τους Τούρκους υπηκόους.  
 
"Από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας η θέση μας είναι ότι η Τουρκία, όπως και η οποιαδήποτε χώρα επιθυμεί καθεστώς φιλελευθεροποίησης  θεωρήσεως εισόδου για τους υπηκόους τους, θα πρέπει να εκπληρώσει συγκεκριμένα κριτήρια", είπε ο κ.Χριστοδουλίδης τονίζοντας πως "δεν μπορούν να γίνουν ειδικές εκπτώσεις για οποιαδήποτε χώρα".
 
Σχολιάζοντας δηλώσεις που έγιναν επί του θέματος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι "είναι σημαντικό να θέσουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση" και εξήγησε ότι η απόφαση εναπόκειται στο Συμβούλιο, δηλαδή στα κράτη μέλη, και παράλληλα επειδή είναι νομοθετική πράξη χρειάζεται και τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 
"Άρα αφορά συναπόφαση ανάμεσα στα κράτη μέλη και του Κοινοβουλίου» ανέφερε, ενώ σε ερώτηση κατά πόσο άλλαξε οτιδήποτε από τη θέση των ηγετών της ΕΕ, ότι δηλαδή δεν θα είναι θετική η απόφαση αν η Τουρκία δεν ανταποκριθεί και στα 72 κριτήρια, ο Εκπρόσωπος είπε "όχι σε καμιά περίπτωση".
 
Αυτή, συνέχισε, ήταν η θέση των κρατών μελών όταν συζητήθηκε στις 28 Απριλίου σε επίπεδο Συμβουλίου και η Τουρκία, όπως και η οποιαδήποτε χώρα, θα πρέπει να εκπληρώσει αυτές τις πολύ συγκεκριμένες υποχρεώσεις, "μια από τις οποίες είναι να επιτρέψει στους κατόχους διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας να εισέρχονται στην Τουρκία χωρίς θεώρηση εισόδου ή άλλες διατυπώσεις".
 
Επιπρόσθετα, ανέφερε πως στην απόφαση αυτή δεν χρειάζεται ομοφωνία, αλλά ενισχυμένη πλειοψηφία και πως το θέμα δεν αφορά μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού πολλά κράτη μέλη εξέφρασαν, στις 28 Απριλίου, την ανάγκη όπως η Τουρκία εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της.
 
"Ακόμη και αν θεωρήσουμε ότι κάποια κράτη μέλη θέλουν να δοθεί ευνοϊκό καθεστώς στην Τουρκία, αυτό είναι θέμα που χρειάζεται και τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου", συμπλήρωσε.
 
Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «σε συνέχεια  του δημοσιεύματος, η Εκπρόσωπος της Επιτροπής διέψευσε όλα τα σχετικά δημοσιεύματα. Εκείνο που αναμένουμε εμείς είναι την έκθεση αξιολόγησης της Επιτροπής και θα αποφασίσουμε ανάλογα".

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλθηκε για ενδέκατη φορά σεσημασμένος για σοβαρές υποθέσεις λαθροθηρίας - Τράπηκε σε φυγή στα κατεχόμενα

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Μονή Αββακούμ: Η νέα ανάρτηση του Νεκτάριου - Η φωτογραφία από την αναπαράσταση της σταύρωσης του Χριστού

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»

Όσα χρόνια και αν περάσουν τις βλέπουμε κάθε χρόνο: Οι πιο γνωστές ταινίες – και μίνι σειρές – που «μυρίζουν» Πάσχα



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top