ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον αέρα οι οφειλέτες στο Ταμείο Κοιν. Ασφαλίσεων

Στον αέρα οι οφειλέτες στο Ταμείο Κοιν. Ασφαλίσεων

Στον αέρα αφήνει τις χιλιάδες οφειλέτες στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων η διελκυστίνδα μεταξύ της νομοθετικής και της εκτελεστικής εξουσίας, την ώρα που οι καθυστερημένες οφειλές στο ΤΚΑ ανέρχονται στα €300 εκατομμύρια.

Οι τροπολογίες που επέφερε η βουλή στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας στο κυβερνητικό νομοσχέδιο, προκάλεσαν την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας, την οποία η Βουλή εκτιμάται ότι θα εξετάσει γύρω στα μέσα Ιουνίου, αφού το σώμα θα συνέλθει στην πρώτη τελετουργική συνεδρία της Ολομέλειας στις 4 Ιουνίου και ακολούθως θα επιλεγούν τα μέλη των αρμόδιων επιτροπών. Την ίδια ώρα οι χιλιάδες οφειλέτες στο ΤΚΑ παραμένουν εκτεθειμένοι και οι επιβαρύνεις τρέχουν ανά μήνα και κυμαίνονται από 3% για τον πρώτο μήνα καθυστέρησης, στο 8% τους για κάθε επιπρόσθετο μήνα, ενώ δεν υπερβαίνουν το 27% του συνολικού οφειλόμενου ποσού. Αν το νομοσχέδιο ψηφιζόταν ως είχε τότε, οι οφειλέτες που θα επέλεγαν το σχέδιο αποπληρωμής τότε ο γενικός εισαγγελέας θα αποφάσιζε την άρση ενδεχόμενης ποινικής δίωξης, ενώ όσοι θα ήταν συνεπείς στην καταβολή των υποχρεώσεών τους, τούς παρέχεται ολική απαλλαγή από το πρόστιμο του 27%.

Ωστόσο, με την απόφασή της η Βουλή όχι μόνο αύξησε την περίοδο αποπληρωμής στους 60 μήνες, έδωσε ταυτόχρονα την διακριτική ευχέρεια στον Διευθυντή Κοινωνικών Ασφαλίσεων να αποφασίζει το κατά πόσον θα αυξάνει στους 60 μήνες την περίοδο αποπληρωμής, χωρίς ωστόσο να καθορίζονται κριτήρια. Η απουσία κριτηρίων συνέτεινε όπως πληροφορούμαστε στην αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όλα τα κόμματα απεφάνθησαν ότι δεν συντρέχουν οι λόγοι που παρατίθενται στο άρθρο 68 του Συντάγματος για έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας. Το μόνο κόμμα που τάχθηκε υπέρ της εξέτασης της αναπομπής του νομοσχεδίου ήταν το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, με τον Πρόεδρο του κινήματος (με τροπολογία του οποίου οι δόσεις αυξήθηκαν στις 60) να δηλώνει ετοιμότητα για μείωση της περιόδου στις 38 δόσεις.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλο Σάββατο: Το τέλος των Παθών – Τα μεσάνυχτα η Ανάσταση του Κυρίου

Άγιος Φως: Θαύμα ή τελετή - Θεολόγος εξηγεί στο «Τ»

Σε «έξαρση» ο παρβοϊός πανευρωπαϊκά: Πρέπει να ανησυχούμε; Τι είναι και ποια τα συμπτώματα - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Ήρθε Πάσχα, κατεβαίνω… χωριό – Ψήνουν σούβλες και παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια – Δείτε εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο

Η σκηνή της Ανάστασης του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» που κόπηκε στο μοντάζ - Η εξήγηση του Φράνκο Τζεφιρέλι - Δείτε βίντεο

Φειδίας Παναγιώτου: Το βίντεο με τον ιερέα πατέρα του να φέρνει το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης – Το στοίχημα για το «εκατοστάρι»



Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Τις ευχές του σε όλους τους πολίτες ενόψει της Ανάστασης και του Πάσχα έδωσε σε τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top