ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ. Υγείας: Η διαφορά στους προϋπολογισμούς οφείλεται στις μειώσεις του μισθολογίου και στο νοικοκύρεμα

Υπ. Υγείας: Η διαφορά στους προϋπολογισμούς οφείλεται στις μειώσεις του μισθολογίου και στο νοικοκύρεμα

«Το κοινωνικό αγαθό της υγείας δεν πρέπει να θεωρείται βήμα για παραγωγή λαϊκισμού, αλλά αφορά όλους τους πολίτες αυτής της χώρας ανεξάρτητα από ιδεολογικές, πολιτικές ή κοινωνικές πεποιθήσεις».

Οι όποιες μειώσεις παρατηρούνται στους προϋπολογισμούς του Υπουργείου Υγείας των τελευταίων χρόνων και δη στις τακτικές δαπάνες αφορούν στις μειώσεις στο κρατικό μισθολόγιο από τις πολιτικές αποφάσεις, που λήφθηκαν επί προηγούμενης Κυβέρνησης και στις εξοικονομήσεις που επιτεύχθηκαν κατά τα τρία τελευταία έτη από την παρούσα κυβέρνηση ως προς τις αλόγιστες δαπάνες, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, ο οποίος τόνισε παράλληλα πως οι εξοικονομήσεις που επιτεύχθηκαν, μέσω της καλύτερης και ορθολογιστικότερης διαχείρισης του δημόσιου χρήματος, δεν έγιναν εις βάρος των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τα όσα ακούγονται για τον τομέα της υγείας στην προεκλογική εκστρατεία, ο κ. Παμπορίδης κάλεσε όλους τους υποψηφίους να είναι προσεκτικοί στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, διότι όπως σημείωσε «το κοινωνικό αγαθό της υγείας δεν πρέπει να θεωρείται βήμα για παραγωγή λαϊκισμού, αλλά αφορά όλους τους πολίτες αυτής της χώρας ανεξάρτητα από ιδεολογικές, πολιτικές ή κοινωνικές πεποιθήσεις».

Με αφορμή τα όσα λέγονται το τελευταίο διάστημα για την υγεία, ο Υπουργός Υγείας προέβη σε κάποιες απαραίτητες για τον ίδιο διευκρινήσεις, ούτως ώστε όπως είπε “να αποδοθεί ορθότητα σε αναφορές που γίνονται το τελευταίο διάστημα για τον τομέα της Υγείας, οι οποίες στερούνται σωστής διάστασης και δημιουργούν εντυπώσεις οι οποίες παραπλανούν”.

“Παρά τα όσα λέγονται περί μείωσης του προϋπολογισμού και περικοπών των δαπανών στην Υγεία, επιτρέψτε μου να διευκρινίσω ότι οι όποιες μειώσεις παρατηρούνται στους προϋπολογισμούς των τελευταίων χρόνων και δη στις τακτικές δαπάνες αφορούν πρώτον στις μειώσεις στο κρατικό μισθολόγιο από τις πολιτικές αποφάσεις που λήφθηκαν επί προηγούμενης Κυβέρνησης το 2012 και αυτές διαλαμβάνουν ευρύτερα τη Δημόσια Υπηρεσία και δεύτερο στις εξοικονομήσεις, που επιτεύχθηκαν κατά τα τρία τελευταία έτη ως προς τις αλόγιστες δαπάνες”, είπε.

Όπως πρόσθεσε “το 2012 ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε από την τότε Κυβέρνηση ανήλθε στα 608,5 εκ. ευρώ, ενώ το 2013 ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε και πάλι από την ίδια Κυβέρνηση παρουσίασε μείωση και ανήλθε σε 598,4 εκ. ευρώ”.

Πηγή — ΚΥΠΕ 

 

Ως εκ τούτου, ανέφερε ότι οι μειώσεις που παρατηρούνται στους προϋπολογισμούς από το 2014 και εντεύθεν αφορούν πρώτον στη μείωση στο κρατικό μισθολόγιο που έγινε επί προηγούμενης διακυβέρνησης και δεύτερο στις εξοικονομήσεις που επιτεύχθηκαν από την παρούσα Κυβέρνηση δια του νοικοκυρέματος των δαπανών στον τομέα της Υγείας.

 

“Το 2013”, είπε, “ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση ήταν 598,4 εκ. ευρώ. Το 2016, ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας ήταν 542,9 εκ. ευρώ. Τούτη η διαφορά στον προϋπολογισμό της τάξης των 55,5 εκ. ευρώ που υπάρχει αφορά στη μείωση στο κρατικό μισθολόγιο που έγινε επί προηγούμενης διακυβέρνησης και η οποία ανέρχεται σε 29 εκ. ευρώ και στις εξοικονομήσεις που επιτεύχθηκαν από την παρούσα κυβέρνηση δια του νοικοκυρέματος των δαπανών στον τομέα της Υγείας και αντιστοιχούν στα υπόλοιπα 26,5 εκ. ευρώ”.

 

Συνέχισε λέγοντας ότι “η διαφορά μεταξύ προϋπολογιζόμενης και πραγματικής δαπάνης μισθοδοσίας Υπουργού Υγείας και Διοίκησης μεταξύ 2013 και 2016 ανέρχεται σε 13 εκ. Ευρώ”, για να προσθέσει πως “ομοίως η διαφορά μεταξύ προϋπολογιζόμενης και πραγματικής δαπάνης της μισθοδοσίας των Ιατρικών Υπηρεσιών μεταξύ 2013 και 2016 ανέρχεται σε 12 εκ. Ευρώ”.

 

Πρόσθεσε ότι “τα υπόλοιπα 4 εκ. ευρώ της μισθοδοσίας αφορούν άλλα Τμήματα του Υπουργείου Υγείας”, σημειώνοντας ότι “26,5 εκ. ευρώ είναι εξοικονομήσεις, που προέρχονται πρωτίστως από εξοικονομήσεις που έγιναν στον Τομέα των Επιδοτούμενων Ασθενών”.

 

Επιπρόσθετα, είπε ότι “όταν μιλούμε για εξοικονομήσεις, βεβαίως και δεν μιλούμε για περικοπές, ούτε μείωση παρεχομένων υπηρεσιών”, για να προσθέσει πως “μιλούμε για εξορθολογισμό, για τάξη, μιλούμε για το νοικοκύρεμα που γίνεται την τελευταία τριετία ως προς τον περιορισμό των άστοχων και αχρείαστων δαπανών”.

 

“Και είναι αναγκαίο αυτό το νοικοκύρεμα, διότι διεφάνη ότι υπάρχει πολύ λίπος που βαραίνει το δημόσιο τομέα της Υγείας. Και όταν λέω λίπος, ουδόλως εννοώ τα χρήματα που δαπανώνται για την υγεία του πολίτη ή για τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Λίπος είναι τα χρήματα, τα οποία το κράτος σκορπά αδίκως εξαιτίας κακών διαδικασιών, κακού προγραμματισμού, κακής διαχείρισης, εξαιτίας βραχύβιων λύσεων και μη ωφέλιμων σχεδιασμών που ακολουθούνταν”, είπε καταληκτικά ο κ. Παμπορίδης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top