ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποσό €1,38 δισ. δόθηκε μέχρι σήμερα από τον ΚΟΑΠ στους αγρότες και θα δοθούν επιπλέον €243 εκ.

Ποσό €1,38 δισ. δόθηκε μέχρι σήμερα από τον ΚΟΑΠ στους αγρότες και θα δοθούν επιπλέον €243 εκ.

Από την ίδρυση του μέχρι σήμερα ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) έχει απορροφήσει και διανέμει στον αγροτικό κόσμο ποσά πέραν του ενός δισεκατομμυρίου 386 εκατομμυρίων ευρώ και το ποσοστό ευρωπαϊκής χορηγίας ξεπερνά το 50%.

Αυτό ανέφερε σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη ο Επίτροπος Αγροτικών Πληρωμών Τίμης Ευθυμίου, υπογραμμίζοντας ότι στα πλαίσια του 7ετούς προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, που εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο θα διατεθεί στους γεωργούς συνολικό ποσό €243 εκατομμυρίων, εκ των οποίων τα €111 εκατομμύρια αποτελούν κρατική συνεισφορά, ενώ τα υπόλοιπα €132 εκ.) ευρωπαϊκή συνεισφορά.

Παράλληλα, ανακοίνωσε την έναρξη 14 ενημερωτικών περιφερειακών συγκεντρώσεων παγκύπρια για επεξήγηση των μέτρων και καθεστώτων επιδότησης και των κανόνων και προϋποθέσεων που πρέπει να ικανοποιούνται ώστε ο αγροτικός κόσμος να απολαμβάνει τα οφέλη των εν λόγω επιδοτήσεων.

Ο κ. Ευθυμίου κάλεσε τους αγρότες αλλά και το κοινό ευρύτερα να συμμετάσχουν στις παγκύπριες συγκεντρώσεις που θα γίνουν στις 10 Μαΐου στο Παλαιομέτοχο, στις 12 Μαΐου στο Στρουμπί, στην Πάφο, στις 13 Μαΐου στη Λεμεσό, στις 16 Μαΐου στο Παραλίμνι και στις 17 Μαΐου στη Λάρνακα.

Ο Επίτροπος Αγροτικών Πληρωμών ανέφερε πως έχουν ήδη προκηρυχθεί τα 30 από τα 40 καθεστώτα του Προγράμματος, ενώ έχει προγραμματιστεί η προκήρυξη και των υπολοίπων 10 και σημείωσε ότι τα καθεστώτα που έχουν προκηρυχθεί, συνοψίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, που είναι τα επενδυτικά μέτρα, τα οποία αναμένεται να απορροφήσουν περί τα €35 εκ., και τα Αγροπεριβαλλοντικά Μέτρα, που αναμένεται να απορροφήσουν περί τα €78 εκ. και επιπρόσθετα οι επιδοτήσεις για μειονεκτικές περιοχές που απορροφούν περί τα €6 εκ ετήσια.

Τα κυριότερα επενδυτικά μέτρα είναι, σύμφωνα με τον Επίτροπο Αγροτικών Πληρωμών, οι Επενδύσεις που βελτιώνουν τις συνολικές επιδόσεις και τη βιωσιμότητα των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, η ενίσχυση πρώτης εγκατάστασης Νέων Γεωργών και οι επενδύσεις που αφορούν στη μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη γεωργικών και δασικών προϊόντων.

Ανέφερε ότι ο Οργανισμός έχει να επιτελέσει, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες οικονομικά συνθήκες, πολύ σημαντικό έργο που οδηγεί στην απορρόφηση και διάθεση προς τους αγρότες περίπου €110 εκ. ετήσια και τόνισε ότι για το έτος 2016 προγραμματίζεται η καταβολή των Εκταρικών Επιδοτήσεων εντός Δεκεμβρίου.

Το ποσό που θα διατεθεί για αυτό το σκοπό θα ανέλθει στα €50 εκ. περίπου στο οποίο περιλαμβάνονται και οι επιδοτήσεις για την Αιγοπροβατοτροφία, ενώ την ίδια περίοδο θα καταβληθούν και οι ενισχύσεις για τις Μειονεκτικές Περιοχές και το ποσό που θα καταβληθεί αναμένεται να ανέλθει στα περίπου €8 εκ για 24.000 αιτητές περίπου, πρόσθεσε.

Ο Επίτροπος Αγροτικών Πληρωμών είπε ότι για τα δύο πρώτα μέτρα (Επενδύσεις και ενίσχυση πρώτης εγκατάστασης Νέων Γεωργών) η τελευταία ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι η 9.09.2016 ενώ για το τρίτο η 10.06.2016, προσθέτοντας ότι “ενδιάμεσα, επενδύσεις μπορούν να διενεργούνται και να αποτελούν αντικείμενο αιτήματος επιδότησης σε κατοπινό στάδιο επί ιδίω κινδύνω”.

Αναμένεται ότι ο αριθμός των αιτήσεων που θα παραληφθούν θα ξεπεράσει τις 4.500 αιτήσεις και το συνολικό ποσό που θα διατεθεί στα εν λόγω μέτρα ανέρχεται στα περίπου €31 εκ., υπογράμμισε.

Εξήγησε ότι τα Αγροπεριβαλλοντικά καθεστώτα είναι 13 τον αριθμό και η προκήρυξη τους έχει ήδη διενεργηθεί δύο φορές για τα περισσότερα από αυτά και σημείωσε ότι η προκήρυξη τους γίνεται μέσω της Ενιαίας Αίτησης Εκταρικών Επιδοτήσεων.

Ο κ. Ευθυμίου είπε ότι “έχουν δηλώσει συμμετοχή ήδη περί τους 9.000 αιτητές και το συνολικό ποσό που έχει προϋπολογισθεί για σκοπούς Αγροπεριβαλλοντικών Μέτρων ανέρχεται στα €78 εκ για όλη την επταετία.

Εκτός των Αγροπεριβαλλοντικών Μέτρων, σύμφωνα με τον Επίτροπο, μέσω της Ενιαίας Αίτησης Εκταρικών Επιδοτήσεων έχει προκηρυχθεί και το μέτρο των Μειονεκτικών Περιοχών στο οποίο συμμετέχουν περί τους 24.000 αιτητές και το αναμενόμενο ποσό επιδότησης θα ξεπεράσει τα €38 εκ για όλη την προγραμματική περίοδο.

Σε σχέση με τα Αγροπεριβαλλοντικά Μέτρα, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι ο Οργανισμός βρίσκεται σε αναδιάρθρωση των πληροφοριακών του συστημάτων και στοχεύει στον εκσυγχρονισμό τους για γρηγορότερη επεξεργασία των αιτήσεων, προσθέτοντας ότι οι εν λόγω μηχανογραφικές εφαρμογές θα τεθούν σταδιακά σε λειτουργία περί τον Σεπτέμβριο 2016 και θα είναι επιτρεπτή η έναρξη καταβολής των σχετικών ενισχύσεων περί τα τέλη του έτους, που θα αφορά την καταβολή περίπου €10 εκ. σε 9.000 συμμετέχοντες στα εν λόγω Αγροπεριβαλλοντικά Μέτρα συμπεριλαμβανομένου και της βιολογικής καλλιέργειας.

Αναφορικά με τις πληρωμές σχετικά με την Ενιαία Αίτηση Εκταρικών Επιδοτήσεων και Αιγοπροβάτων του έτους 2015, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι η καταβολή των Εκταρικών Ενισχύσεων ξεκίνησε περί τα τέλη Ιανουαρίου 2016 και μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί ποσά που ξεπερνούν τα €45 εκ. σε περίπου 33.000 αιτητές, ενώ πρόσθετα ποσό πέραν των €3,3 εκ. έχουν καταβληθεί για σκοπούς στήριξης της Αιγοπροβατοτροφίας σε πέραν των 2.200 αιτητών.

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει ενδιαφέρον από νέους γεωργούς, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, σημειώνοντας ότι η πρώτη προκήρυξη για νέους γεωργούς που έγινε στις 9 Μαΐου, αφορά €3,5 εκατομμύρια και θα καλύψει 175 νέους γεωργούς, οι οποίοι θα πάρουν το επίδομα των €20.000.

Εξήγησε ότι ανάλογα με το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει ο νέος γεωργός θα μοριοδοτείται και σημείωσε ότι ο γεωργός θα παίρνει περισσότερα μόρια αν ασχολείται με την βιολογική καλλιέργεια ή αν έχει εξαγωγές.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι προγραμματίζεται και δεύτερη προκήρυξη για άλλα €3,5 εκ. που θα καλύψει άλλους 175 νέους γεωργούς

Επιπλέον, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι υπήρξαν αιτητές που δεν είχαν σχέση στο παρελθόν με την γεωργία, όπως είναι νομικοί και καθηγητές.

“Έχει αντιληφθεί αρκετός κόσμος ότι η γεωργία έχει να προσφέρει πολλά, φθάνει να γίνει με τον σωστό τρόπο και με συγκεκριμένες καλλιέργειες”, πρόσθεσε.

Κληθείς να αναφέρει γιατί δεν έχει αυξηθεί η συνεισφορά του αγροτικού τομέα στο ΑΕΠ παρά του ποσού πέρα του €1 δισ. που έχει μέχρι σήμερα δοθεί, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι “τώρα έχει αντιληφθεί ο κόσμος τι σημαίνει γεωργία”, προσθέτοντας ότι “εκεί που γνωρίζαμε να παράγουμε και να επιδοτούμαστε έχει περάσει ανεπιστρεπτί”.

“Πρέπει να επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένες καλλιέργειες, όπως είναι η βιολογική καλλιέργεια, η οποία ποτέ δεν υπήρχε και τα τελευταία χρόνια έχει ενδυναμωθεί”, υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι ο ΚΟΑΠ μέσω της ιστοσελίδας του ή μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ενημερώνουμε καθημερινά τους αγρότες ώστε σιγά σιγά να εμπεδωθεί τί σημαίνει γεωργία”.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top