ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απαράδεκτο το περιεχόμενο της επιστολής του Γενικού Ελεγκτή προς τον Υπ. Παιδείας, αναφέρουν ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ

Απαράδεκτο το περιεχόμενο της επιστολής του Γενικού Ελεγκτή προς τον Υπ. Παιδείας, αναφέρουν ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ

Το περιεχόμενο της επιστολής του Γενικού Ελεγκτή προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού για τον «Προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για το έτος 2017, τις Διδακτικές περιόδους των εκπαιδευτικών και τις ανάγκες και απαλλαγές από διδακτικό χρόνο», κρίνεται ως απαράδεκτο και προσβλητικό για τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ενσυνείδητα υπηρετούν στο δημόσιο σχολείο και υλοποιούν την εκάστοτε επίσημη εκπαιδευτική πολιτική του κράτους, αναφέρουν, σε κοινή ανακοίνωση τους, η ΟΕΛΜΕΚ και η ΟΛΤΕΚ.

Οι Γραμματείες των δύο εκπαιδευτικών οργανώσεων πραγματοποίησαν τη Δευτέρα (06/06)  συνάντηση με αντικείμενο συζήτησης την πρόσφατη επιστολή του Γενικού Ελεγκτή προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού.

Οι δύο εκπαιδευτικές οργανώσεις, αφού μελέτησαν το περιεχόμενο της εν λόγω επιστολής, στην ανακοίνωση τους, καλούν τον Γενικό Ελεγκτή να ανακαλέσει το προσβλητικό περιεχόμενό της και ταυτόχρονα να αποσύρει τις σχετικές συστάσεις του προς το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

«Ο Γενικός Ελεγκτής διατείνεται ότι γίνεται «σπατάλη δημοσίου χρήματος», γιατί παραχωρούνται περίοδοι σε αντιστάθμισμα για «δήθεν» άλλα καθήκοντα που αναλαμβάνουν οι Εκπαιδευτικοί. Προφανώς ο Γενικός Ελεγκτής αγνοεί ότι οι περίοδοι αυτές αφορούν τόσο σε διδακτικό έργο (προγράμματα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, πρόγραμμα αλλόγλωσσων μαθητών, κ.ά.) όσο και σε εξωδιδακτικό έργο (εκδηλώσεις σχολείων, θεατρικές παραστάσεις, αθλητικές εκδηλώσεις και αγώνες, σχολικές εκδόσεις, εργαστήρια διάφορων μαθημάτων, εργασίες που αφορούν στην ομαλή λειτουργία του σχολείου, κ.α.), το οποίο υπηρετεί την εκπαιδευτική και κοινωνική πολιτική του κράτους. Επιπλέον, ο ίδιος θα έπρεπε να γνωρίζει ότι οι περισσότερες από αυτές τις περιόδους αφορούν στο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής, με το οποίο υλοποιούνται οι πρόνοιες του «Νόμου περί Αγωγής και Εκπαίδευσης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (Νόμος του 1999)» καθώς και τις ανάγκες του προγράμματος των Αλλόγλωσσων μαθητών», προσθέτουν.

Όσον αφορά το εξωδιδακτικό έργο, οι δύο εκπαιδευτικές οργανώσεις υπενθυμίζουν στον Γενικό Ελεγκτή ότι αυτό απορρέει από την εκπαιδευτική πολιτική του κράτους για ένα ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σύγχρονου κόσμου.

«Για ένα σχολείο που στοχεύει στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων των νέων της πατρίδας μας, στην ανάπτυξη ποικίλων δεξιοτήτων και στην καλλιέργεια αξιών και στάσεων ζωής που χαρακτηρίζουν τον ενεργό πολίτη. Ο Γενικός Ελεγκτής όφειλε επίσης να γνωρίζει ότι όλα τα πιο πάνω προγράμματα έχουν εγκριθεί από θεσμοθετημένα όργανα της Πολιτείας και συμπεριλαμβάνονται κάθε χρόνο στον Προϋπολογισμό του Κράτους, που υποβάλλεται από το Υπουργικό Συμβούλιο στη Βουλή, η οποία τον ελέγχει και τον εγκρίνει. Συνεπώς δεν πρόκειται για «παράτυπες και μη σύννομες» αδικαιολόγητες ανάγκες για δαπάνες που «επωμίζεται ο φορολογούμενος» , αλλά για θεσμοθετημένη πολιτική του κράτους, η οποία διαχρονικά στηρίζεται από τους εκλελεγμένους εκπροσώπους των φορολογούμενων πολιτών στη Βουλή», συμπληρώνουν.

Αναφέρουν, παράλληλα, ότι είναι πεπεισμένοι ότι η επιστολή του Γενικού Ελεγκτή στηρίχθηκε σε εσφαλμένη και ελλιπή ενημέρωση, γεγονός που αφήνει ερωτήματα για τα αλλότρια κίνητρα εκείνων που «πληροφόρησαν» το γραφείο του.

«Ο Γενικός Ελεγκτής πρέπει να κατανοήσει ότι δεν έχει την αρμοδιότητα να αποφασίζει για την εκπαιδευτική πολιτική του κράτους, ούτε να προβαίνει σε ενέργειες που αντιστρατεύονται τις αποφάσεις για υλοποίηση αυτής της πολιτικής. Συνεπώς, θεωρούμε απαράδεκτη τη σύσταση προς το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για μη συμπερίληψη και απόσυρση από τον προϋπολογισμό του 2017 των δαπανών που αφορούν στην υλοποίηση συγκεκριμένων πτυχών της εκπαιδευτικής πολιτικής», καταλήγουν οι δύο εκπαιδευτικές οργανώσεις, στην ανακοίνωση τους.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top