ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: «Συγκρατημένα αισιόδοξος» για το αποτέλεσμα των συνομιλιών

ΠτΔ: «Συγκρατημένα αισιόδοξος» για το αποτέλεσμα των συνομιλιών

Η αναγγελθείσα εντατικοποίηση των συνομιλιών για το Κυπριακό έχει στόχο να αντιμετωπίσει τις όποιες διαφορές παραμένουν και με δεδομένο ότι θα υπάρξει καλή θέληση και αλληλοσεβασμός, να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό η επίλυση του προβλήματος στη συμφωνηθείσα βάση από την εποχή του Μακαρίου και εντεύθεν, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώνοντας την παροικία της Βρετανίας μέσω συνέντευξης του στο London Greek Radio (LGR).

 «Αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω», συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλώντας το πρωί της Πέμπτης (9/6) στον δημοσιογράφο Πάνο Χαραλάμπους, «είναι ότι δε θα πρέπει να δημιουργούνται εσφαλμένες εικόνες ως προς τη δυνατότητα αμέσου επιτυχίας, διότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα, τα οποία -και γι’ αυτό η εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων- πρέπει να αντιμετωπιστούν, να λυθούν κατά τρόπο που να δημιουργείται ένα κράτος και λειτουργικό και βιώσιμο, που να συνάδει απόλυτα με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και να ανταποκρίνεται ως κράτος-μέλος της ΕΕ στις υποχρεώσεις του».
 
Κατά συνέπεια, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να μη δημιουργείται ιδιαίτερη ευφορία λέει ότι υπάρχει «ελπίδα» να μετατραπεί σε πραγματικότητα η επί 42 χρόνια προσπάθεια επανένωσης της Κύπρου, απαλλαγής από τον κατοχικό στρατό και δημιουργίας ενός κράτους που θα δημιουργεί «προϋποθέσεις, προοπτικές και ελπίδα για ειρηνική συμβίωση και συνδημιουργία».
 
Ερωτηθείς για τον πολιτειακό χαρακτήρα της επανενωμένης Κύπρου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αυτό που εμείς υποστηρίζουμε και καταθέτουμε είναι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας από ενιαίο σε ομόσπονδο κράτος, γνήσια ομόσπονδο κράτος και χωρίς στοιχεία συνομοσπονδιακής υφής. Συνεπώς, αυτό που θα επιδιώξουμε τις επόμενες ημέρες, αφού καταγραφούν οι υπάρχουσες διαφορές, θα είναι να επιδιώξουμε τη μετατροπή των συναντιλήψεων σε συγκλίσεις και τη μετατροπή των διαφορών σε συγκλίσεις επίσης ή στη κατά το δυνατόν σμίκρυνση των διαφορών, έτσι ώστε σε μία τελική φάση να μπορέσουμε να δώσουμε αυτό που είναι η κοινή επιθυμία όλων, θέλω να πιστεύω».
 
Σε ερώτηση για το αν είναι αισιόδοξος για λύση εντός του έτους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι εάν και εφόσον επιδειχθεί πραγματικά καλή βούληση στο πλαίσιο των συνομιλιών, τότε όχι απλά «ελπίζει», αλλά «μπορεί να νιώθει και βέβαιος». Τόνισε όμως ότι αυτό εξαρτάται όχι από τη μία πλευρά αλλά και από τις δύο, αλλά και ιδιαίτερα από τη συνδρομή και τη συμβολή της Τουρκίας.
 
«Για αυτό και είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος», πρόσθεσε. «Θέλω να ελπίζω ότι και η Άγκυρα θα πρέπει να κάνει τους υπολογισμούς της για τα οφέλη μας λύσης. Τίποτα δεν αποκλείεται είτε προς τη σωστή κατεύθυνση είτε προς την εσφαλμένη. Αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω είναι ότι η λύση που επιδιώκουμε δεν είναι να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της όποιας τρίτης χώρας αλλά όλων των Κυπρίων. Μέσα όμως από τη λύση βεβαίως τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για όλους τους εμπλεκόμενους, είτε την Τουρκία, είτε την Ελλάδα, είτε τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, είτε τις προσδοκίες για να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο, είτε για να σταματήσει η οικονομική αιμοδότηση ενός παρανόμου καθεστώτος, είτε να σταματήσει η συντήρηση ενός πολυάριθμου στρατεύματος που υπερβαίνει τις 40.000. Είναι καλά γνωστά τα οφέλη από τη λύση του Κυπριακού, ιδιαίτερα σε μια περιοχή που μαστίζεται από μια κρίση που έχει δημιουργηθεί με το μεταναστευτικό πρόβλημα που η Ευρώπη αντιμετωπίζει», σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης.
 
Τέλος, κλήθηκε να αναφερθεί στις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας. «Ήδη καταγράφονται οι θετικές συνέπειες της συνεπούς τήρησης του προγράμματος», είπε. «Για πρώτη φορά είχαμε βγει στις αγορές τον Ιούλιο του 2014, στη συνέχεια το 2015 και προγραμματίζεται και για το 2016».
 
«Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Είναι ότι καταγράφεται για πρώτη φορά ύστερα από επτά χρόνια ρυθμός ανάπτυξης 1,6% το 2015, ενώ οι μέχρι στιγμής δείκτες της ανάπτυξης είναι οι καλύτεροι μέσα στην ευρωζώνη, φτάνουν το 2,7% και υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα κυμανθεί μεταξύ 2,2% και 2,5%. Ο ρυθμός της ανεργίας όχι μόνο έχει σταθεροποιηθεί, αλλά παρουσιάζονται κάθετα πτωτικές τάσεις. Ευελπιστώ ότι με τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται και ιδιαίτερα με τις προοπτικές λύσης του Κυπριακού θα υπάρξουν προοπτικές σταθεροποίησης και ανάκαμψης της οικονομίας μας και αντιμετώπιση των προβλημάτων που ακόμα υφίστανται. Διότι κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το βάθος της οικονομικής κρίσης θα μπορούσε να ανατραπεί σε τρία χρόνια».
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμπλήρωσε ότι έχουν γίνει πολλά και απομένουν ακόμα περισσότερα, ενώ σημείωσε ότι παρατηρείται κάθετη σμίκρυνση του αριθμού των πολιτών που προσέρχονται στα κοινωνικά παντοπωλεία. «Και αυτό βέβαια ως αποτέλεσμα της στοχευμένης κοινωνικής πολιτικής, με την υιοθέτηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες που πραγματικά έχουν ανάγκη να έχουν το κράτος αρωγό», κατέληξε.

KYΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top