ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαφοροποιημένο σενάριο χειρότερο από αυτό του 1960 προτείνει ο Ακιντζί

Διαφοροποιημένο σενάριο χειρότερο από αυτό του 1960 προτείνει ο Ακιντζί

Στην συνάντηση της Παρασκευής 2/9, Αναστασιάδης και Ακιντζί επικεντρώθηκαν στα θέματα εγγυήσεων, εδαφικού αλλά κυρίως στα θέματα ασφάλειας, με τον Τ/κ ηγέτη να παρουσιάζει ένα χειρότερο σενάριο από αυτό του 1960.

Η Τουρκία θεωρεί πως τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις του 1960 εγγυούνταν ολόκληρη τη χώρα ενιαία, ενώ εάν λυθεί το Κυπριακό και δημιουργηθούν δύο συνιστώντα κρατίδια η Τουρκία θα εγγυάται το το τ/κ συνιστών κρατίδιο.

Η θέση πως θα μπορούσε η Τουρκία να εγγυάται τους Τ/κ συνιστά χειρότερη εκδοχή από το σύστημα που συμφωνήθηκε το 1960.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις δηλώσεις του είπε πως ναι μεν παρουσιάσθηκε διαφοροποιημένη θέση από τουρκικής πλευράς, σε σχέση με τις εγγυήσεις του 1960, ωστόσο, όπως υπέδειξε, το γεγονός ότι άκουσε «κάτι διαφορετικό δεν σημαίνει όμως ότι μας βρίσκει σύμφωνους». 

Ο Ακιντζί ήταν πιο αποκαλυπτικός στις δηλώσεις του. Είπε πως «η νέα δομή της διζωνικής, δικοινοτικής, ενωμένης ομόσπονδης Κύπρου, από δύο πολιτικά ίσες συνιστώσες πολιτείες, θα δημιουργήσει τα πιο ξεκάθαρα χαρακτηριστικά αυτών των συνθηκών», κάνοντας λόγο «για προσαρμογή στη νέα κατάσταση». 


Από εφημερίδα Φιλελεύθερο 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Επαφές στην Κύπρο θα έχει αυτή την εβδομάδα η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, στο πλαίσιο της αποστολής της για αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ των μερών, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top