ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακιντζί: «Αρχίζουμε εντατική εργασία με στόχο το τέλος του 2016»

Ακιντζί: «Αρχίζουμε εντατική εργασία με στόχο το τέλος του 2016»

Από σήμερα αρχίζουμε μια εντατική εργασία, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέροντας ότι την αυριανή πρώτη συνάντηση θα προετοιμάσει το απόγευμα σε συνεργασία με τη διαπραγματευτική του ομάδα, ενώ σημείωσε πως η συνάντηση των δύο ηγετών στις 13 Οκτωβρίου θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα μπορεί ο ίδιος, καθώς στις 11 και 12 του μηνός θα λείπει στο εξωτερικό για μια διάσκεψη.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, επιστρέφοντας από τη σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι συμφώνησαν σε οκτώ συναντήσεις εντός Οκτωβρίου, στις 5, 7, 14, 16, 17, 24, 26 και 31. Εάν θα μπορέσει να επιστρέψει εγκαίρως, θα γίνει και η συνάντηση στις 13 του μηνός.

Στόχος, είπε, είναι να εντατικοποιηθεί η εργασία πάνω στα εναπομείναντα θέματα στα πρώτα 4 κεφάλαια, να μειωθούν στο ελάχιστο οι διαφορές και “βεβαίως να επιτευχθεί συμφωνία πάνω σε αυτά. Ελπίζω ότι μείνανε πολύ λίγα θέματα στα οποία δεν επιτύχαμε συγκλίσεις. Μετά από αυτό, στόχος είναι τις πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου σε μια μορφή καμπ (τύπου καμπ Ντέιβιντ) στο εξωτερικό, σε συνεχόμενες συναντήσεις να συζητήσουμε τα θέματα του εδαφικού”. Αυτό, σημείωσε, με διάφορες αφορμές το είχε αναφέρει ο ίδιος πριν. “Στόχος αμέσως μετά να ανοίξει ο δρόμος προς μια πενταμερής διάσκεψη, όπου θα συμμετάσχουν και οι άλλες επίσημες πλευρές, όπου θα συζητήσουμε τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων”.

Όλοι έχουν αντιληφθεί τη σημασία του παράγοντα χρόνου, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, προσθέτοντας ότι ο στόχος για λύση μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου επιβεβαιώθηκε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τα ΗΕ και με αυτόν (τον στόχο) θα συνεχίσουν να εργάζονται. “Στόχος πριν το τέλος του 2016 να βγει μια πολιτική λύση, με τρόπο που θα περιλαμβάνει όλα τα κεφάλαια”, είπε. Θέλησε, όπως πρόσθεσε, να διευκρινίσει ότι δεν υπονοεί και το δημοψήφισμα να γίνει πριν το τέλος του 2016, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι κάποια τεχνικά θέματα μπορούν να μείνουν για το 2017.

Σίγουρα, συνέχισε, θα πρέπει να αφιερώσουμε επαρκή χρόνο και στις δύο κοινότητες για να μάθουν όλες τις λεπτομέρειες στις οποίες θα καταλήξουν “και να λάβουν ανάλογα την απόφασή τους”. Ευχήθηκε δε να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα, καμιά αβαρία, οδικό ατύχημα σε αυτό το δρόμο – όπως είπε – και να δημιουργηθεί η δυνατότητα να υπάρξει αυτό το δημοψήφισμα.

Ερωτηθείς εάν μετά από τις συναντήσεις θα γίνονται δηλώσεις ή υπάρχει συσκότιση, ο Μουσταφά Ακιντζί απάντησε ότι η συσκότιση υπήρξε μόνο στο όνομα. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ανέφερε, έκανε δηλώσεις κάθε φορά που επέστρεφε στο Προεδρικό. “Προσπαθήσαμε να εφαρμόσουμε τη συσκότιση αλλά είδαμε ότι ο λαός και ο Τύπος θεώρησαν ότι προσπαθούσαμε να κρύψουμε κάτι, πράγμα για το οποίο δεν τίθεται θέμα. Έτσι δεν πήραμε απόφαση για το να μην κάνουμε δηλώσεις. Θα σας ενημερώνουμε για τις εξελίξεις”.

Ερωτηθείς εάν είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν συναντήσεις τύπου καμπ Ντέιβιντ, ο κ. Ακιντζί απάντησε: “εάν δεν έχουμε κάποιο οδικό ατύχημα μπορούμε να το πούμε σίγουρα. Σε τέτοιες διαδικασίες τα ατυχήματα είναι πάντοτε πιθανά βέβαια, αλλά εμείς ας δούμε τα πράγματα από τη θετική τους πλευρά”. Σύμφωνα με τη δική του αντίληψη, είπε, σήμερα υπήρξε συναντίληψη στο ότι έχει γίνει τεράστια πρόοδος στα 4 Κεφάλαια αλλά υπάρχουν ακόμη θέματα που χρειάζεται να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος, τα οποία και θα συζητήσουν. Δεν υπήρξε, πρόσθεσε, σήμερα θέμα να αφεθούν κάποια θέματα για μετέπειτα και να μην συζητηθεί καθόλου το εδαφικό. Για να γίνει η συζήτηση για το εδαφικό σε μια τέτοια μορφή (τύπου καμπ Ντέιβιντ) και τα ΗΕ το επιθυμούν και φαίνονται αποφασισμένα, σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι το εδαφικό μπορεί να συζητηθεί στο εξωτερικό και ότι θα καλέσει το Εθνικό Συμβούλιο, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι δεν υπάρχει καμιά δυσκολία. Και ο ίδιος, πρόσθεσε, είχε δηλώσει ότι εάν συμβεί αυτό θα καλέσει τους αρχηγούς των “κοινοβουλευτικών” κομμάτων. Εάν αυτό θεωρεί κατάλληλο να γίνει η ε/κ πλευρά ας το κάνει, αλλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν θα είναι το Εθνικό Συμβούλιο, πρόσθεσε λέγοντας ότι όταν ο ηγέτης θελήσει θα διαβουλευθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς. “Είναι δουλειά δική τους αυτή, αλλά εγώ δεν βλέπω καμιά δυσκολία γι` αυτό. Θα ήταν καλό. Συμβάλλει στη συμμετοχή στη διαδικασία, αρκεί να είναι μια θετική συμβολή”.

Σε παρατήρηση ότι ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε πως σε μια διεθνή διάσκεψη θα πρέπει να περιληφθεί και η ΕΕ, ο κ. Ακιντζί είπε ότι αυτό το έχει ξανακούσει και επανέλαβε ότι η διαδικασία είναι υπό την αιγίδα των ΗΕ και ηγείται από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Ετσι ήταν από παλιά και έτσι θα συνεχίσει, ανέφερε λέγοντας πως ακόμα και σήμερα ο Πίτερ Βαν Νούφελ δεν είναι εντός της διαπραγμάτευσης αλλά στο πλάι – κατά την έκφρασή του – και εφόσον οι δύο ηγέτες συμφωνήσουν, τα ΗΕ τον καλούν “να έρθει στο δωμάτιο. Αυτό έγινε κάποιες φορές. Ήρθε, μας είπε τις απόψεις του και έφυγε”.

Υπενθύμισε ότι και στο Μπούργκενστοκ υπήρξε εκ μέρους της ΕΕ ο κ. Φερχόιγκεν χωρίς να συμμετέχει στη διαδικασία αλλά είναι σε μια πλευρά. “Δηλαδή δεν ήταν σε ηγετική θέση στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Μπορεί να γίνει και πάλι το ίδιο. Δεν έχουμε πρόβλημα σε αυτό. Αλλά η διαδικασία είναι των ΗΕ και όχι της ΕΕ”.

Στην ερώτηση πότε θα γίνουν τα δημοψηφίσματα, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι εάν όλα πάνε θετικά, ολοκληρωθούν τα 4 Κεφάλαια σε μεγάλο βαθμό, υπάρξει συζήτηση του εδαφικού στο εξωτερικό, αμέσως μετά επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα στο πλαίσιο ενός θετικού σεναρίου σε μια πενταμερή διάσκεψη για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, τότε μπορεί να επιτευχθεί “η πολιτική συμφωνία που θέλουμε μέχρι το τέλος του χρόνου”. Πλέον, συνέχισε, θα κρατούμε στα χέρια μας το τι είναι αυτή η πολιτική συμφωνία, θα μπορούμε να τη δούμε και σε κάποιους μήνες εντός του 2017 θα μπορούμε να εξηγήσουμε το κείμενο.

Εάν μείνουν κάποια τεχνικά ζητήματα μπορούν να διευθετηθούν εντός μερικών μηνών και θα πρέπει να δώσουμε το λιγότερο 2-3 μήνες στον κόσμο για να μπορέσει να το καταλάβει και να ξέρει για τι πράγμα θα ψηφίσει. Με αυτόν τον τρόπο, κατέληξε ο κ. Ακιντζί, μπορούμε να μιλούμε για ένα δημοψήφισμα κάπου κοντά στα μέσα του 2017, “εάν όλα πάνε καλά”.


Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλθηκε για ενδέκατη φορά σεσημασμένος για σοβαρές υποθέσεις λαθροθηρίας - Τράπηκε σε φυγή στα κατεχόμενα

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Μονή Αββακούμ: Η νέα ανάρτηση του Νεκτάριου - Η φωτογραφία από την αναπαράσταση της σταύρωσης του Χριστού

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»

Όσα χρόνια και αν περάσουν τις βλέπουμε κάθε χρόνο: Οι πιο γνωστές ταινίες – και μίνι σειρές – που «μυρίζουν» Πάσχα



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top