ΚΟΙΝΩΝΙΑ

To βράδυ της Δευτέρας (14/11) η πανσέληνος θα είναι η φωτεινότερη των τελευταίων 68 χρόνων

To βράδυ της Δευτέρας (14/11) η πανσέληνος θα είναι η φωτεινότερη των τελευταίων 68 χρόνων

Ο δορυφόρος της Γης θα προβάλει απόψε ιδιαίτερα εντυπωσιακός.

 Η πανσέληνος θα φαντάζει μεγαλύτερη και θα είναι η  φωτεινότερη των τελευταίων 68 χρόνων, αφού το φεγγάρι θα βρίσκεται στο κοντινότερό του σημείο στη Γη, κάτι που έχει να συμβεί από το 1948.

Σύμφωνα με τη ΝΑΣΑ, τέτοια υπερ-πανσέληνος θα ξανασυμβεί στις 25 Νοεμβρίου το 2034.

Απόψε λοιπόν μην χάσετε την ευκαιρία να παρατηρήσετε ένα γεμάτο φεγγάρι που θα είναι κατά 30% πιο φωτεινό και κατά 14% πιο μεγάλο από ότι φαντάζει στη μακρινότερη απόστασή του από τη Γη.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Χρύσανθος Φάκας, Πρόεδρος Αστρονομικής Εταιρείας Κύπρου, καλή ώρα παρατήρησης θα είναι την ώρα που θα δύει ο ήλιος.

“Η Σελήνη θα αρχίσει να ξεπροβάλει χαμηλά στον ορίζοντα και θα μπορεί να συγκριθεί με τα κτίρια που θα την περιβάλλουν” είπε ο κ. Φάκας.

Η υπερ-πανσέληνος είναι μια πανσέληνος που συμπίπτει με το περίγειο της σελήνης, δηλαδή το κοντινότερο σημείο της σελήνης στη Γη στη μηνιαία τροχιά της. Απόψε, η πανσέληνος θα είναι σε απόσταση από τη Γη μόνο 356,509 χιλιομέτρων.

Το περίγειο της σελήνης (κοντινότερο σημείο) υπολογίστηκε στα (356,400–370,400 χιλιόμετρα) και το απόγειο στα 404,000–406,700 χιλιόμετρα.

Το αποψινό ουράνιο φαινόμενο θα ξανασυμβεί στις 25 Νοεμβρίου, 2034 (απόσταση 356,446 χλμ, άρα λίγο πιο κοντά από τη σημερινή πανσέληνο σήμερα) ενώ η πιο εντυπωσιακή υπερ-πανσέληνος του 21ου αιώνα θα είναι στις 6 Δεκεμβρίου 2052 (356,425 χλμ).

Η τροχιά της σελήνης μπορεί να την φέρει πιο κοντά ακόμη στη Γη (356,400χλμ) αλλά αυτό είναι πολύ σπάνιο. Τον 21ο και τον 22ο αιώνα αυτό δεν θα συμβεί. Συνέβη στις 14 Ιανουαρίου 1930 (356,397 χλμ), και θα ξαναπαρατηρηθεί την Πρωτοχρονιά του 2257 (356,371 χλμ).

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Φάκας, το κοινό πλέον την ονομάζει «Σούπερ Σελήνη», μία ορολογία η οποία δεν είναι επιστημονική, όμως η NAΣA δηλώνει πως θα την υιοθετήσει πλέον αφού ο κόσμος θέλει να την αποκαλεί έτσι.

Σημειώνεται ότι η αυξομείωση του φαινομενικού μεγέθους της Σελήνης οφείλεται στην ελλειπτική, όχι κυκλική τροχιά, που έχουν σχεδόν όλα τα σώματα που περιφέρονται στον ουρανό.

Σημειώνεται ότι η υπερ-πανσέληνος μπορεί να δημιουργήσει εντονότερες παλίρροιες, κυρίως 2-3 μέρες μετά την παρατήρηση του φαινομένου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

AstraZeneca: Πληθαίνουν τα ερωτήματα για την απόσυρση του εμβολίου - Τι λένε οι ειδικοί

ΠτΔ για υπόθεση Θανάση: «Η εκτελεστική εξουσία θα εξετάσει γιατί από το 2005 δεν έγιναν όσα θα έπρεπε να γίνουν»

Σάβια Ορφανίδου στο «Τ»: «Δεν θυμάμαι πως ήμουν πριν την κόρη μου, είναι σαν να μην υπήρχα»

Μαρίνα Σάττι: Πόσους followers πήρε μετά τις εμφανίσεις της στη φετινή Eurovision;

Εγινε και αυτό στην Eurovision: Kύπρος και Ελλάδα δεν αντάλλαξαν 12αρι - Ούτε καν 10αρι - Που έδωσαν βαθμούς

Συγκλονίζει ο Κλεόπας για τη γιορτή της μητέρας: «Με κοίταξες ένα δευτερόλεπτο πριν δεχτείς τη μοιραία σφαίρα »



ΠτΔ: «Δεν διαπραγματευόμαστε λύση δύο κρατών και κυριαρχική ισότητα»

ΠτΔ: «Δεν διαπραγματευόμαστε λύση δύο κρατών και κυριαρχική ισότητα»

Λύση δύο κρατών, με την ασαφή ορολογία της κυριαρχικής ισότητας, ουδέποτε θα τύχει διαπραγμάτευσης από εμάς, τόνισε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας πως η ε/κ πλευρά δεν έχει «κανένα κρυφό σχέδιο Β’».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top