ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΑΜ: Λύση του Κυπριακού θα ενισχύσει το ρόλο της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο

ΥΠΑΜ: Λύση του Κυπριακού θα ενισχύσει το ρόλο της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο

Ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού θα ενισχύσει το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος ως συνεισφορέας ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης, ο οποίος μιλούσε σε δεξίωση που παρέθεσε με την ευκαιρία του Νέου Έτους, στους Πρέσβεις και στους Ακολούθους Άμυνας ξένων χωρών, που είναι διαπιστευμένοι στην Κύπρο.

Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι ο κ. Φωκαϊδης αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία που αποδίδει το Υπουργείο Άμυνας στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας. Επίσης, αναφέρθηκε στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις στο Υπουργείο Άμυνας για ενίσχυση του τομέα της αμυντικής διπλωματίας, ενώ σημείωσε μεταξύ άλλων και την τροχοδρομούμενη διαπίστευση Ακολούθων Άμυνας σε αρκετές χώρες.

Επεσήμανε ότι οι νέες απειλές και προκλήσεις στο σύγχρονο κόσμο, δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν χωρίς τη συνεργασία μεταξύ των κρατών σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

Ο κ. Φωκαϊδης αναφέρθηκε στην εμβάθυνση των παραδοσιακά φιλικών σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με όλες τις χώρες της περιοχής, οι οποίες επιτρέπουν στην Κύπρο, μέσα από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται και στο τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, να αναβαθμίσει το ρόλο της ως συνεισφορέας ασφάλειας και σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού θα ενισχύσει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος, σημειώνοντας πως θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι τα προβλήματα της σημερινής εποχής δεν μπορούν να επιλυθούν με συνταγές του προηγούμενου αιώνα.

Δεν μπορεί, όπως είπε, ένα κράτος της Ε.Ε. να διατηρεί στο έδαφος του στρατεύματα μιας τρίτης χώρας, ούτε και μπορεί να τελεί υπό καθεστώς εγγυήσεων τρίτων. Αυτό δεν αποτελεί, όπως χαρακτηριστικά υπέδειξε, αυτονόητο δικαίωμα κάθε σύγχρονου κυρίαρχου κράτους αλλά είναι και προς το συμφέρον της ίδιας της ΕΕ, στην οποία η Κύπρος είναι μέλος.

Υπογράμμισε την αποφασιστικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας να εργαστεί με καλή θέληση και εποικοδομητικό πνεύμα έτσι ώστε να διαμορφωθούν οι συνθήκες εκείνες που θα ανοίξουν το δρόμο για μια κοινά αποδεκτή λύση, μια λύση που θα ικανοποιεί τις ανησυχίες ασφάλειας και των δύο κοινοτήτων και που θα είναι βιώσιμη και λειτουργική.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Στο «περίμενε» για το επίδομα διακίνησης αρκετά ΑμεΑ: Ο λόγος που δεν το λαμβάνουν - Τα ποσά και όσα ισχύουν

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας Πασχαλινά φαγητά - Από τη νηστεία στην υπερκατανάλωση

Με συννεφιά και καταιγίδες η Δευτέρα του Πάσχα - Όσα περιλαμβάνει το καιρικού «μενού»

Τα πιο παράξενα Πασχαλινά έθιμα στον κόσμο, που δεν πρόκειται να σου περάσουν από το μυαλό - Άνθρωποι σκελετοί και παιδιά ζητιάνοι



Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 7.40 το απόγευμα της Κυριακής (6/5) στον κύριο δρόμο Καλού Χωριού - Λεμεσού, έχασε τη ζωή του ο άτυχος Ευτύχιος Χαρίτου, 30 ετών από τη Λεμεσό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top