ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Είναι δειλία να αποφεύγεις τον διάλογο

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Είναι δειλία να αποφεύγεις τον διάλογο

Ενα είναι να επιδιώκεις να κρατάς τον διάλογο αλλά και την ελπίδα ζωντανά και άλλο είναι από δειλία να αποφεύγεις τον διάλογο γιατί πιθανότατα έτσι τάχα να αποδεχθείς μέσα από υποχωρήσεις απαράδεκτη λύση, δήλωσε την Πέμπτη 9/2 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στην τελετή αποφοίτησης των μεταπτυχιακών φοιτητών 2017 του Πανεπιστημίου Κύπρου. Πρόσθεσε ότι “οι αρχές και αξίες είναι δεδομένες, οι θέσεις είναι δημόσιες, αλλά και με ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και όχι μόνον”.

Για αυτό και θέλω να διαβεβαιώσω, σημείωσε, ότι μέσα από τις δράσεις, μέσα από τις ενέργειες μας αυτό που επιδιώκουμε είναι επιτέλους είτε η Τουρκία να υποχρεωθεί να προβεί σε τέτοιους συμβιβασμούς που να μας επιτρέψει να κάνουμε αποδεκτή μια λύση που θα προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις βασικές ελευθερίες, να δημιουργήσουμε ένα κράτος ευρωπαϊκό ή να αναλάβει και τις ευθύνες της.

Είναι πεποίθησή μου, είπε, πως η ασφάλεια και η σταθερότητα σε μία χώρα συνιστούν τον βασικό παράγοντα ευημερίας - είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για να μπορέσουν να υλοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους οι γενιές που έρχονται και είναι ως εκ τούτου το πρώτο μας καθήκον να τους προσφέρουμε μία πατρίδα ασφαλή και ευημερούσα.

“Μία πατρίδα πρότυπο για την περιοχή μας και απόλυτα εναρμονισμένη όσον αφορά τη λειτουργία μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία συνιστά το προνομιακό μας πεδίο λειτουργίας. Για αυτό και τους τελευταίους 20 μήνες έχουμε εμπλακεί σε έναν εντατικό διάλογο, σε μια νέα προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού προβλήματος”, πρόσθεσε.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, τη Σύνοδο για την Κύπρο στη Γενεύη, ανέφερε, επιτύχαμε να τεθούν προς διαπραγμάτευση όλες οι πτυχές του Κυπριακού. Κάποτε για δεκαετίες, σημείωσε, συζητούσαμε για τα τέσσερα κεφάλαια – διακυβέρνηση, οικονομία, Ευρωπαϊκή Ένωση, εδαφικό ή περιουσιακό.

Σήμερα μιλούμε, συνέχισε, και για το εδαφικό και για τα θέματα ασφάλειας. Για πρώτη φορά, τόνισε, η Τουρκία επιτέλους είναι ενώπιον των ευθυνών της και ενώπιον της ευρύτερης παγκόσμιας κοινωνίας κατά πόσο είναι δυνατόν να συνεχίσει να εμμένει ότι το 2017 ένα ευρωπαϊκό κράτος χρειάζεται ξένες εγγυήσεις ή την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων.

“Για πρώτη φορά επιτέλους συζητείται και γίνεται αποδεκτό και από τους ίδιους και θέλω να ευχηθώ ότι μέχρι το τέλος αυτή η ρητορική που θέλουν να εμφανίζονται ότι τάχα βρίσκονται κάποια βήματα πιο μπροστά από εμάς θα το δούμε να πραγματώνεται με συγκεκριμένες ενέργειες έτσι ώστε να μπορέσουμε επιτέλους να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες που θα επιτρέψουν την ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων”, πρόσθεσε.

Η πατρίδα μας έχει, αν θέλετε, συνέχισε ο Πρόεδρος, ευλογηθεί από τον Θεό να βρίσκεται σε μια γεωστρατηγική θέση, που με τη λύση του Κυπριακού οι συνθήκες, οι προοπτικές και γενικότερα οι μέλλουσες γενιές έχουν κάθε προοπτική ευημερίας, έχουν κάθε προοπτική μέσα από τη συνεργασία να μπορέσουν να συνδημιουργήσουν και κατά αυτό τον τρόπο να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που να μετατρέψουμε τη χώρα μας σε ένα πραγματικό παράδεισο και το εννοώ και μπορούμε να το πράξουμε αρκεί επιτέλους να κατανοήσουν πως η μη λύση δεν είναι η λύση του κυπριακού προβλήματος.

Όσο ο χρόνος περνά, είπε, τα συστατικά της λύσης παγιώνονται με μη ανατρέψιμο τρόπο. “Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει και να δεχθούμε την όποια λύση. Απόλυτα συμμερίζομαι ανησυχίες που εκφράζονται. Για αυτό και τις μεταφέρω στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Πολλές φορές ακούγεται κριτική για χειρισμούς. Δεν θέλω με κανένα τρόπο να υπεισέλθω σε αντιπαράθεση με όσους ενδεχόμενα αντιτίθενται ή έχουν διαφορετική άποψη”, σημείωσε.

Ζούμε εξάλλου, είπε, σε μια δημοκρατία. Αυτό όμως που λέω, πρόσθεσε, είναι ότι ένα είναι να επιδιώκεις να κρατάς τον διάλογο αλλά και την ελπίδα ζωντανά και άλλο είναι από δειλία να αποφεύγεις τον διάλογο γιατί πιθανότατα έτσι τάχα να αποδεχθείς μέσα από υποχωρήσεις απαράδεκτη λύση.

Απευθυνόμενος στους απόφοιτους μεταπτυχιακούς φοιτητές, ο Πρόεδρος είπε πως η δική σας επιτυχία είναι μία επιτυχία που αντανακλά στην κοινωνία μας, γιατί προωθώντας τις δικές σας θεμιτές υψηλές φιλοδοξίες συμβάλλετε στη δημιουργία μίας πατρίδας ακόμη πιο πλούσιας σε γνώσεις, πιο σύγχρονης, πιο καινοτόμας, περισσότερο ανταγωνιστικής.

Αναφερόμενος στα επιτεύγματα του Πανεπιστημίου Κύπρου, είπε πως “είναι πια χειροπιαστά. Οι διακρίσεις του πανεπιστημίου μας μέσα στα 26 χρόνια της ζωής του, δεν είναι μόνο αξιόλογες αλλά επιτρέψετε να πω, θαυμαστές”.

Σε ακαδημαϊκό επίπεδο, σημείωσε, έχετε καταφέρει να αναγνωρίζεται πια το Πανεπιστήμιο Κύπρου ως ένα από τα αξιόλογα ανώτατα ιδρύματα στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ενώ Τμήματα, όπως το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής θεωρούνται και καθιερώθηκαν στα 200 κορυφαία παγκοσμίως. Λαμβάνοντας υπόψη τον ρόλο που διαδραματίζει στην ανάπτυξη της χώρας μας ο τομέας αυτός, θεωρώ καθοριστική την επιτυχία σας.

Η προσήλωση του Πανεπιστημίου μας στην αριστεία, συνέχισε, επιβεβαιώνεται και από το γεγονός πως για δεύτερη συνεχή χρονιά καθιερώνεται ανάμεσα στα 400 κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, μεταξύ των χιλιάδων που λειτουργούν και προσπαθούν να ανεβάσουν το επίπεδο μόρφωσης που προσφέρουν, πράγμα που αποτελεί ένα πραγματικό άθλο εάν λάβει κανείς υπόψη πως ανταγωνίζεται ιδρύματα με πολλαπλάσιο χρόνο ζωής και οικονομικούς πόρους.

“Οι διακρίσεις του πανεπιστημίου μας δεν είναι μόνο στον ακαδημαϊκό τομέα και αυτό μας εγκαρδιώνει καθώς χρειαζόμαστε την γνώση έξω από τα αμφιθέατρα. Το απαιτεί η σύγχρονη κοινωνία να νιώθει κοντά της το Πανεπιστήμιο, τους ακαδημαϊκούς και τους φοιτητές. Είναι για αυτό με χαρά που βλέπω διακρίσεις και σε αυτό τον τομέα, όπως για παράδειγμα το γεγονός πως καταφέρατε να αξιολογηθείτε και να διακριθείτε σε παγκόσμιο επίπεδο ως ένα ίδρυμα από τα 228 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο με περιβαλλοντικές δράσεις”, πρόσθεσε.

Η δημιουργία ενός «πράσινου πανεπιστημίου», συνέχισε, απαιτεί την ανάπτυξη τεχνολογιών και εφαρμογών που είμαι βέβαιος σύντομα θα είστε σε θέση να αναπτύξετε και σε τομείς έξω από τις δικές σας εγκαταστάσεις.

“Θέλω για τούτο θερμότατα να σας συγχαρώ και να ευχηθώ πάντα κατά τον ίδιο τρόπο να προοδεύετε και να ενθαρρύνετε τους φίλους του πανεπιστημίου, τους μεγάλους ευεργέτες να συνεχίσουν τις δωρεές τους έτσι ώστε να μπορέσουμε εκεί που η Πολιτεία πιθανότατα να μην είναι σε θέση, να δώσουμε ό,τι καλύτερο στους νέους μας, συνθήκες πραγματικά αντάξιες της τιμής και των διακρίσεων που τυγχάνει το Πανεπιστήμιο”, σημείωσε.

Γνωρίζετε πως τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια, είπε, έχουμε εισέλθει σε μία διαπραγματευτική προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού.

“Στην προσπάθεια αυτή χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε τη στήριξη ειδικών επιστημόνων. Νιώθω τυχερός γιατί στη διαπραγματευτική μας ομάδα έχω την τιμή και τη χαρά να συνεργάζομαι με δύο εξαιρετικούς νομικούς καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, τον Αριστοτέλη Κωνσταντινίδη και Κωνσταντίνο Κόμπο τους οποίους θα ήθελα και δημοσίως να τους ευχαριστήσω για την πραγματικά πολύτιμη προσφορά τους στους τομείς των ειδικοτήτων τους”, συμπλήρωσε.

Ευχόμενος κάθε επιτυχία στους φοιτητές, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε πως από πλευράς Κυβέρνησης προσπαθούμε να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες που θα σας επιτρέψουν να ανταποκριθείτε με βάση και τις γνώσεις σας ώστε να μπορέσετε να κτίσετε να πραγματώσετε να όνειρα σας με αποτέλεσμα και κατά αντανάκλαση, και με ωφέλεια, που θα έχει η κοινωνία μας, η πατρίδα μας, η οικονομία μας.

Στην ομιλία του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανέφερε “το είπαμε και το κάναμε – η Πανεπιστημιούπολη είναι σήμερα το μεγαλύτερο εργοτάξιο του τόπου μας κι αυτό το εργοτάξιο μεγαλώνει μήνα με μήνα. Το 2020 θα έχουμε σχεδόν τελειώσει το 80% της Πανεπιστημιούπολης”.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, είπε ο κ. Χριστοφίδης, για να επιβραβεύσουμε τις φοιτήτριες και τους φοιτητές μας, για τις προσπάθειες τους, για την επιτυχή ολοκλήρωση του κύκλου σπουδών τους, για την απόκτηση του μεταπτυχιακού και διδακτορικού τους τίτλου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top