ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριανού: «Κραυγή αγωνίας» στους δυο ηγέτες για επανέναρξη διαπραγματεύσεων - «Το Κυπριακό θα λυθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων»

Κυπριανού: «Κραυγή αγωνίας» στους δυο ηγέτες για επανέναρξη διαπραγματεύσεων - «Το Κυπριακό θα λυθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων»

Ο ΓΓ ΑΚΕΛ καλεί τους δύο ηγέτες να βρουν τρόπο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Κραυγή αγωνίας με αποδέκτες τους δύο ηγέτες, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, εξέπεμψε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σημειώνοντας ότι πρέπει να παραμερίσουμε τις οποιεσδήποτε άλλες επιδιώξεις και να βρούμε τρόπο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στη βάση αρχών, αφού το Κυπριακό θα λυθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων.

Την ίδια ώρα απηύθυνε έκκληση προς όλους να μην επιτρέψουν τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές να επηρεάσουν τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κυπριανού εξέφρασε «τη θλίψη και την απογοήτευση μας για τις σημερινές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες πλήττουν τη διαδικασία και απογοητεύουν χιλιάδες ανθρώπων και από τις δύο πλευρές του συρματοπλέγματος που ζουν με την ελπίδα της λύσης του Κυπριακού και της επανένωσης της πατρίδας μας».

Ως ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, «επαναλαμβάνουμε ότι η απόφαση που έλαβαν πολιτικά κόμματα την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή για να τιμάται η επέτειος του Ενωτικού Δημοψηφίσματος, είναι λανθασμένη».

Είναι γνωστό, συνέχισε ο ίδιος, «ότι ήταν το ΑΚΕΛ που ξεκίνησε τότε την εκστρατεία συλλογής υπογραφών». Όμως, είπε, «από τότε πέρασαν σχεδόν εφτά δεκαετίες».

Η Κύπρος, ανέφερε, «από αποικία κηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος. Ακολούθησαν το προδοτικό πραξικόπημα, η τουρκική εισβολή και η συμφωνία μας με τη διεθνή και τουρκοκυπριακή κοινότητα για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ «το να επανερχόμαστε σήμερα και να τιμούμε την πολιτική της Ένωσης, είναι τουλάχιστον πολιτική σχιζοφρένεια».

Την ίδια ώρα, υπενθύμισε ότι «εμείς είχαμε προειδοποιήσει από την ίδια μέρα που λήφθηκε η απόφαση ότι θα προκαλούνταν σοβαρά προβλήματα στις διαπραγματεύσεις», για να προσθέσει ότι «δυστυχώς δικαιωθήκαμε».

Ο κ. Κυπριανού αποκάλεσε την αντίδραση της τουρκοκυπριακής πλευράς «υπερβολική και απαράδεχτη». «Τους μόνους που χαροποιεί είναι όσους δεν θέλουν λύση και προσπαθούν τόσο καιρό να βρουν τρόπο να διακόψουν τις συνομιλίες», είπε.

Παράλληλα, εξέφρασε τη θέση ότι «με φόντο την κατάσταση που δημιουργήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπρεπε από την πρώτη στιγμή να παραδεχθεί ότι η απόφαση που λήφθηκε από την πλειοψηφία της Βουλής ήταν λανθασμένη, όχι απλώς άκαιρη, και να βρει τρόπους να καθησυχαστούν οι ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων». Δυστυχώς, πρόσθεσε, «δεν το έπραξε».

Σύμφωνα με τον ίδιο «την ίδια λανθασμένη στάση τήρησε και σήμερα. Αντί μετά τη σημερινή συνάντηση να επικεντρωθεί στο πώς θα εκτονωθεί η κρίση ο κ. Αναστασιάδης δυστυχώς ξεκίνησε, έστω και έμμεσα, το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών».

Συντονισμένα, είπε, «τα στελέχη του ΔΗΣΥ παρέλασαν σήμερα από τις μεσημβρινές εκπομπές για να μας πείσουν ότι η αποχώρηση Ακιντζί από τις συνομιλίες ήταν προειλημμένη απόφαση, κάτι που επανέλαβε – πρέπει να πω – μερικές ώρες μετά και ο κ. Αναστασιάδης στη δήλωση του».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι «θα μπορούσαμε να πούμε πολλά. Όμως δεν θα το πράξουμε, συνειδητά».

«Γιατί αυτό που προέχει τώρα είναι να βρούμε τον τρόπο να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που ορθώθηκαν μπροστά μας και να επαναρχίσουμε τον ουσιαστικό διάλογο για να φτάσουμε σε λύση βασισμένη σε αρχές», σημείωσε.

Εκεί, είπε, «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα φανούν οι τουρκικές προθέσεις και πουθενά αλλού». Αν εκεί, πρόσθεσε, «η Τουρκία παραμένει αδιάλλακτη, τότε θα μείνει εκτεθειμένη. Αν αντιθέτως οι συνομιλίες τώρα διακοπούν, το Κυπριακό θα παραμένει άλυτο και οι ευθύνες πολύ πιθανόν να επιρριφθούν και σε εμάς».

«Οφείλουμε να βρούμε τρόπο να συνεχιστεί ο διάλογος. Οφείλουμε να βαδίσουμε το δρόμο της προσπάθειας μέχρι το τέλος και να μην το θυσιάσουμε στο βωμό των όποιων μικροκομματικών ή μικροπολιτικών επιδιώξεων», είπε.

«Η δική μας έγνοια, θα το επαναλάβω, δεν είναι οι επόμενες εκλογές, η έγνοια όλων μας πρέπει να είναι οι επόμενες γενιές», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση ποια είναι η επιλογή από εδώ και πέρα ο κ. Κυπριανού είπε ότι «κατά την άποψή μας οι δύο ηγέτες δεν έχουν επιλογή». Πρέπει, πρόσθεσε, «να καταβάλουν προσπάθειες για να βρουν τρόπο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων». Σύμφωνα με τον ίδιο, «το να επιχειρεί ο ένας να κερδίσει πόντους απέναντι στον άλλο θεωρώ ότι είναι λανθασμένο». Και αυτό, σημείωσε, «που θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στο μυαλό των Τουρκοκυπρίων είναι ότι η ελληνική πλευρά συζητά για λύση βασισμένη στη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία». Και αυτό, συμπλήρωσε, «πρέπει να το επιβεβαιώνουμε καθημερινά για να καθησυχαστούν οι ανησυχίες τους».

Επανέλαβε τη θέση ότι η αντίδραση των Τ/κ ήταν «υπερβολική, αχρείαστη». Θα μπορούσαμε, είπε, «και σ` αυτό έχει δίκαιο ο κ. Αναστασιάδης, να βρούμε κι εμείς πάρα πολλές δικαιολογίες για να προκαλέσουμε προβλήματα στη διαδικασία», για να προσθέσει ότι «δεν πρέπει να είναι αυτός ο στόχος κανενός, ούτε του κ. Ακιντζί, ούτε του κ. Αναστασιάδη». Και οι δύο δηλώνουν πως πραγματικά θέλουν τη λύση και την επανένωση. Αν αυτός είναι ο στόχος, είπε, «διαφορετική πρέπει να είναι η συμπεριφορά τους».

«Θεωρώ ότι δεν έχουμε επιλογή. Το Κυπριακό θα λυθεί μόνο μέσα από διαπραγματεύσεις», ανέφερε. Αν νομίζει κάποιος, πρόσθεσε, «ότι τώρα θα σταματήσει η διαδικασία της συζήτησης του Κυπριακού και θα πάμε απρόσκοπτα στις προεδρικές εκλογές, μεταμφιεζόμενος ο κάθε ένας ενδεχομένως όπως τον βολεύει εν όψει αυτών των προεδρικών εκλογών και ότι μετά από τις προεδρικές θα βρει το Κυπριακό να τον περιμένει εκεί όπως το άφησε σήμερα, είναι γελασμένος».

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, προειδοποίησε, «τον Μάρτη του 2018 τα πράγματα θα είναι πολύ – πολύ χειρότερα απ` ό,τι είναι σήμερα».

«Και είναι μια κραυγή αγωνίας που εκπέμπω και στους δύο ηγέτες», είπε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να παραμερίσουμε τις οποιεσδήποτε άλλες επιδιώξεις και να βρούμε τρόπο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στη βάση αρχών». Και σ` αυτό, ανέφερε, «θα πρέπει να επιμείνουμε όλοι μας».

Είπε ακόμη ότι «δεν σας κρύβω ότι το ΑΚΕΛ θα προσπαθήσει να διαδραματίσει ένα ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση». Σε ερώτηση αν θα έχει επαφές με την τουρκοκυπριακή κοινότητα απάντησε ότι «θα επιδιώξω και θα έχω επαφές, ναι».

Απαντώντας σε ερώτηση αν οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές θα επηρεάσουν τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι «θεωρώ ότι δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση οι επόμενες προεδρικές εκλογές να επηρεάσουν τη διαδικασία του Κυπριακού».

«Η έκκλησή μου προς όλους μας ξεκινώντας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πηγαίνοντας σε μένα, στους υπόλοιπους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και στα κόμματα: Να μην επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο», είπε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Θανατηφόρο στα κατεχόμενα: Ο 79χρονος Φώτης Φωτίου το θύμα του τροχαίου - Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top