ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άντρος Κυπριανού: Αδήριτη ανάγκη οι δύο ηγέτες να ξεπεράσουν την κρίση και να επανέλθουν στο διάλογο

Άντρος Κυπριανού: Αδήριτη ανάγκη οι δύο ηγέτες να ξεπεράσουν την κρίση και να επανέλθουν στο διάλογο

Είναι αδήριτη ανάγκη οι δύο ηγέτες, Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να ξεπεράσουν την κρίση και να επανέλθουν στις συνομιλίες, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού σε διάσκεψη Τύπου για το Κυπριακό.

Ο κ. Κυπριανού σημείωσε πως οι συνομιλίες, οι οποίες κινδυνεύουν με κατάρρευση, διακόπηκαν λόγω της λανθασμένης, όπως είπε, απόφασης της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα και την απόφαση του κ. Ακιντζί, ενώ σημείωσε πως αν ήταν ο ίδιος στη θέση του Προέδρου θα σήκωνε το τηλέφωνο και θα επιχειρούσε συνάντηση και συνομιλία με τον Τ/κ ηγέτη για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του. Επίσης, εξέφρασε τη θέση ότι η διαδικασία μπλοκαρίστηκε εδώ και μήνες λόγω της μη ετοιμότητας του Προέδρου Αναστασιάδη να συζητήσει την εκ περιτροπής προεδρία και της άρνησης του Τ/κ ηγέτη να συζητήσει το εδαφικό.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ παρέθεσε τη θέση του κόμματος του για το τι πρέπει να γίνει όταν και αν επαναρχίσει ο διάλογος, σημειώνοντας πως θα πρέπει να γίνει πακετοποίηση θεμάτων, όπως της εκτελεστικής εξουσίας, της αποτελεσματικής συμμετοχής, τις τέσσερις ελευθερίες, το εδαφικό και το περιουσιακό και οι όποιες συγκλίσεις να ισχύσουν αν επιλυθούν όλα. Είπε πως η τυχόν επίλυση όλων των υπόλοιπων βασικών θεμάτων θα καταστήσει ευκολότερη την αντιμετώπιση του δύσκολου κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων, και τόνισε πως το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να δεχθεί ποτέ εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα από οποιαδήποτε τρίτη χώρα.

Στο θέμα των επικείμενων Προεδρικών Εκλογών, ο κ. Κυπριανού ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται ποτέ να στηρίξει την υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη ή υποψηφίου του ΔΗΣΥ είτε στον πρώτο είτε στο δεύτερο γύρο των εκλογών, πως το Κυπριακό είναι ύψιστης προτεραιότητας στην επιλογή του υποψηφίου του κόμματος του, ενώ συνέστησε υπομονή μέχρι την τελική απόφαση των συλλογικών οργάνων του ΑΚΕΛ. Σε σχέση και με το Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού είπε πως δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι θα βάλουμε στην άκρη τώρα τις συνομιλίες, να κάνουμε προεκλογικές εκστρατείες και το Μάρτη του 2018 ο επόμενος Πρόεδρος να βρει το Κυπριακό στην κατάσταση που είναι σήμερα.

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο κ. Κυπριανού είπε αρχικά πως οι συνομιλίες είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο κατάρρευσης των συνομιλιών και αδιεξόδου. Σημειώνοντας πως σίγουρα αυτή δεν είναι η τελευταία ευκαιρία για λύση είπε πως πρέπει προβληματιστούμε πώς θα είναι η επόμενη μέρα και με ποιες προϋποθέσεις θα έρθει η επόμενη ευκαιρία. Είπε πως μεγαλύτερος σύμμαχος της Τουρκίας στην προσπάθεια αφομοίωσης των κατεχομένων είναι η συνεχιζόμενη κατοχή και διαίρεση. Απαντώντας σε επικρίσεις ότι το κόμμα του προωθεί την τουρκοποίηση της Κύπρου, υπογράμμισε πως η Κύπρος θα τουρκοποιηθεί, αν δεν καταφέρουμε να λύσουμε το Κυπριακό. “Θα τουρκοποιηθεί αν μας μείνει η διχοτόμηση, αν αποδεχτούμε ως λύση το τζείνοι ποτζεί τζιαι εμείς ποδά”, είπε, σημειώνοντας πως όσοι το λένε αυτό προωθούν τη διχοτόμηση.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε ορισμένους που επιχειρούν να κατοχυρώσουν για τον εαυτό τους τον τίτλο του πατριώτη, λέγοντας πως πατριωτικό είναι να αγωνίζεσαι για την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας σου και όχι να επιζητάς ή άθελα σου να οδηγείς τα πράγματα στη διχοτόμηση ή χειρότερα στην προσάρτηση. Στη θέση κάποιων κομμάτων για αλλαγή στρατηγικής, διερωτήθηκε ποιος θα πιέσει την Τουρκία για να αποδεχτεί μια ιδεατή για εμάς λύση, λέγοντας πως το ευκολότερο για όλους είναι να λένε συνθήματα και κούφια λόγια. Αφού είπε πως όλοι συμφωνούν ότι το Κυπριακό είναι κυρίως πρόβλημα εισβολής, κατοχής και παράνομου εποικισμού, σημείωσε πως το κρίσιμο είναι πώς προχωρούμε παρακάτω. “Να προκαλέσουμε, λένε, κόστος στην Τουρκία. Συμφωνούμε. Πρέπει να ξέρουμε όμως μέχρι πού μπορεί να φτάσει αυτή η δυνατότητα. Ποιοι θα πιέσουν την Τουρκία; Γιατί δεν την πίεσαν στο προσφυγικό που αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Ας μην αιθεροβατούμε λοιπόν, γιατί μοιραία θα πέσουμε από τα σύννεφα και με άσχημο μάλιστα τρόπο”, είπε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Κυπριανού είπε οι συναντήσεις που έγιναν στο Μοντ Πελεράν και στη Γενεύη κατέδειξαν ότι υπήρχε και υπάρχει ακόμα δρόμος να διανυθεί. “Δυστυχώς εδώ και μερικούς μήνες ήταν προφανές ότι η διαδικασία των συνομιλιών μπλοκαρίστηκε. Ο λόγος ήταν ότι από τη μια ο κ. Αναστασιάδης δεν ήταν έτοιμος να συζητήσει την εκ περιτροπής Προεδρία, ενώ ο κ. Ακιντζί δεν ήθελε να συζητήσει σε αυτή τη φάση το εδαφικό”, είπε, διευκρινίζοντας πως δεν έχει σημασία ποιος άρχισε αυτή την τακτική αλλά το ότι η διαδικασία δεν προχωρούσε. “Ενώ ψάχναμε τρόπο ξεμπλοκαρίσματος των συνομιλιών καταθέτοντας προτάσεις προέκυψε η απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής, για το ενωτικό Δημοψήφισμα”.

Σε αυτό το σημείο ο κ. Κυπριανού είπε πως οι δύο ηγέτες αντί να επιδιώξουν εκτόνωση της κατάστασης, με καθημερινές τους δηλώσεις έχυναν νερό στο μύλο των ακραίων στοιχείων των δύο κοινοτήτων και πως την ώρα που το Κυπριακό «χανόταν» ανάμεσα σε δηλώσεις και αντιδηλώσεις, ο κ. Ακιντζί αποχωρούσε από τις συνομιλίες ενώ ο κ. Αναστασιάδης παρουσιάστηκε ως ο από μηχανής θεός που θα έλυνε τα προβλήματα στο ΓΕΣΥ, στο λιμάνι Λεμεσού, στο ψυχιατρείο Αθαλάσσας και αλλού. Επίσης, κατηγόρησε το ΔΗΣΥ ότι σκεπτόμενος μικροπολιτικά ξεκίνησε επικοινωνιακή αντεπίθεση επιχειρώντας να πείσει ότι για τις εξελίξεις φταίει το ΑΚΕΛ ενώ προσπάθησε να ισοπεδώσει τα πάντα, λέγοντας “το αμίμητο εμείς δεν είμαστε ούτε ΕΛΑΜ, ούτε ΑΚΕΛ».

Συνεχίζοντας, ο κ. Κυπριανού τόνισε πως τώρα δεν είναι η ώρα του αλληλοφαγώματος αλλά είναι αδήριτη ανάγκη οι δύο ηγέτες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να μην κάνουν το χατίρι στις δυνάμεις του εθνικισμού και να μην παρασυρθούν από τις οποιεσδήποτε σκοπιμότητες. “Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η κρίση που δημιουργήθηκε μπορεί να ξεπεραστεί και οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξαναξεκινήσουν αν το επιδιώξουμε αταλάντευτα. Αν αυτό συμβεί έχουμε άποψη για το πώς πρέπει να προχωρήσουν. Και την υποστηρίζουμε ανεξάρτητα από το όποιο πρόσκαιρο πολιτικό κόστος. Γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι επόμενες γενιές και όχι οι επόμενες εκλογές”, υπογράμμισε.

Ο κ. Κυπριανού είπε προς το τέλος της αρχικής του τοποθέτησης πως ο λαός χόρτασε από τα «δεσμεύομαι» και προδόθηκε πολλές φορές από μεγαλόστομες διακηρύξεις. “Ας αποκηρύξουμε λοιπόν τον εθνικισμό και το φανατισμό, ας σταματήσει επιτέλους η «σχιζοφρένεια» της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, του ΔΗΣΥ και άλλων να δαφνοστεφανώνουν αυτούς που κατέστρεψαν τον τόπο και την ίδια στιγμή να δηλώνουν ότι θέλουν λύση και επανένωση, να σταματήσουν να χαϊδεύουν το τέρας του νεοφασισμού, γιατί δεν πρόκειται να ημερέψει”, είπε.

Στο μέρος των ερωτήσεων, ο κ. Κυπριανού ερωτήθηκε κατά πόσον καταλογίζει ίση ευθύνη για το αδιέξοδο, και είπε πως ευθύνη τους ήταν να βρουν τρόπο εκτόνωσης της κρίσης, ενώ επανέλαβε ευθαρσώς πως εκείνος που αποχώρησε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων ήταν ο κ. Ακιντζί. Ωστόσο, είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντί από την πρώτη στιγμή να επιχειρήσει εκτόνωσης της κρίσης, δυστυχώς λειτούργησε με τρόπο που έδειχνε ότι τον ενδιέφερε περισσότερο η αντίδραση της ε/κ κοινότητας, και πώς θα τοποθετείτο ένα μέρος του εκλογικού σώματος. Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος καθυστέρησε μια ολόκληρη εβδομάδα να παραδεχθεί ότι αυτό που έγινε από τη Βουλή ήταν λάθος.

Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έπρεπε να είχε μεταβεί στη συνάντηση παραδεχόμενος αυτό το λάθος και να επιχειρήσει να πείσει τον κ. Ακιντζί για την αναγκαιότητα να προσπαθήσουν από κοινού για τη λύση. Αντί αυτού, συνέχισε, λειτούργησε με παλινδρομήσεις και αντιφάσεις και δεν κατάφερε να οδηγήσει στην εκτόνωση της κρίσης. “Αν ήμουν στη θέση του κ. Αναστασιάδη, θα σήκωνα το τηλέφωνο, θα επιχειρούσα να συνομιλήσω με τον κ. Ακιντζί, θα επιχειρούσα να είχα συνάντηση μαζί του, και με ειλικρίνεια να του εξηγήσω τις προθέσεις μου για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού, θα επιχειρούσα δηλαδή να αποκαταστήσω ξανά την εμπιστοσύνη του κ. Ακιντζί”, είπε, και σημείωσε πως το ΑΚΕΛ έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για να επαναρχίσει ο διάλογος.

Ερωτηθείς σχετικά με τις επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές, για το ποια θα είναι η συνδετική ουσία που θα έκανε το ΑΚΕΛ να συνεργαστεί με τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, ο κ. Κυπριανού διευκρίνισε πως δεν θα έχει κανένα διάλογο με το ΔΗΣΥ και το ΕΛΑΜ. Με τα άλλα κόμματα, όπως είπε, αν το θέλουν μπορούν να έχουν διάλογο χωρίς να σημαίνει ότι θα καταλήξουν σε συνεργασία. Όσον αφορά τυχόν συνεργασίες, είπε πως θα πρέπει να υπάρχουν καθαρές πολιτικές συγκλίσεις και πως δεν θα είναι ευκαιριακές οι όποιες συνεργασίες θα στοχεύει το κόμμα του, ενώ τόνισε πως το Κυπριακό είναι ύψιστη πολιτική προτεραιότητα. “Ας μην βιάζονται κάποιοι να μας κρίνουν και να μας κατηγορούν ότι θα απεμπολίσουμε τις θέσεις μας στο Κυπριακό για να πετύχουμε συνεργασίες”, είπε και συνέστησε υπομονή μέχρι την τελική απόφαση του κόμματος.

Απαντώντας σε ερώτηση για την όξυνση των σχέσεων της Τουρκίας με τις χώρες της ΕΕ, είπε πως αυτή η κατάσταση επηρεάζει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, όμως είναι λάθος να θεωρεί κάποιος ότι το γεγονός πως η ΕΕ οξύνει τη θέση της απέναντι στην Τουρκία θα οδηγήσει στην άσκηση πιέσεων για να αποδεχθεί θέσεις της ε/κ πλευράς στο Κυπριακό. Πρόσθεσε πως η δική μας πλευρά θα πρέπει να στρέψει την προσοχή της στο να πείσει την Τουρκία ότι τα συμφέροντα της στην περιοχή για πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου υλοποιούνται μόνο μέσα από τη λύση του Κυπριακού.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις εκλογές, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο στήριξης υποψηφίου του ΔΗΣΥ και σημείωσε πως ενοχλεί το ΑΚΕΛ η προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος να “κομματικοποιήσει ολόκληρο το κράτος”, όπως είπε. “Είναι απαράδεκτη αυτή η συμπεριφορά και έχουμε ένα πρόσφατο παράδειγμα το τί έκαναν στις μετακινήσεις στην Αστυνομία, και αναμένω ακόμα απάντηση και από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και από τον Αρχηγό της Αστυνομίας που να τεκμηριώνει τα όσα έχουν κάνει”, είπε. Παράλληλα, ανέφερε πως και στο Κυπριακό έχουν διαφωνίες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ως προς τον τρόπο διαχείρισης μερικών ζητημάτων, οι οποίες προκαλούν ζημιά.

Ερωτηθείς ποιο κατά τον ίδιο ήταν το μεγαλύτερο λάθος του Προέδρου Αναστασιάδη από το Μοντ Πελεράν 1 μέχρι τη Γενεύη, ο κ. Κυπριανού είπε πως δεν είναι η ώρα του αλληλοφαγώματος και της αλληλοεπίρριψη ευθυνών. Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έπρεπε να είχε παραχωρήσει την εκ περιτροπής Προεδρία χωρίς να λάβει κάτι πίσω, ο κ. Κυπριανού μίλησε για το πώς θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία, κάνοντας ένα πακέτο με τα ουσιώδη ζητήματα της εκ περιτροπής, του εδαφικού, του περιουσιακού, της αποτελεσματικής συμμετοχής και της ασφάλειας. “Δεν είπαμε να δώσει κάτι ο Πρόεδρος χωρίς να πάρει ανταλλάγματα”, είπε, και εξέφρασε τη διαφωνία του στο κατά πόσον η εκ περιτροπής προεδρία αποτελεί μια υποχώρηση καθώς όπως είπε την έχουμε δεχτεί και τη συζητούσαμε από το 1993, ενώ δεν την είχε απορρίψει το Εθνικό Συμβούλιο στην κωδικοποίηση των θέσεων τον Απρίλιο του 2005.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top