ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οζγιγίτ: «Πρέπει να κρατηθεί ζωντανό το όραμα για λύση του Κυπριακού, να βελτιωθούν οι σχέσεις των Τουρκοκυπρίων με τη διεθνή κοινότητα»

Οζγιγίτ: «Πρέπει να κρατηθεί ζωντανό το όραμα για λύση του Κυπριακού, να βελτιωθούν οι σχέσεις των Τουρκοκυπρίων με τη διεθνή κοινότητα»

Ο ηγέτης του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Τζεμάλ Οζγιγίτ δήλωσε την Τρίτη 25/7 ότι θα πρέπει να κρατηθεί ζωντανό το όραμα για λύση του Κυπριακού, να βελτιωθούν οι σχέσεις των Τουρκοκυπρίων με τη διεθνή κοινότητα, και να ξεκινήσει βαθιά κοινωνική μεταρρύθμιση.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Οζγιγίτ ανέφερε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί διατήρησε την αποφασιστικότητά του για δίκαιη και μόνιμη λύση του Κυπριακού, και ότι στην Ελβετία η διαδικασία ήταν σημαντική όσον αφορά τις συγκλίσεις στα θέματα της πολιτικής ισότητας και των εγγυήσεων. Όπως είπε, η παρούσα κατάσταση δεν είναι αποδεκτή και ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Ανέφερε ότι οι παράμετροι του Κυπριακού δεν μπορούν να αλλαχθούν μονομερώς και ότι δεν γίνεται αποδεκτή η φόρμουλα που προνοεί όπως οι Τουρκοκύπριοι είναι μειονότητα. Ο κ. Οζγιγίτ είπε, επίσης, ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ότι θα πρέπει να αποφευχθούν κινήσεις αναφορικά με τους υδρογονάνθρακες που μπορούν να αυξήσουν την ένταση. Επίσης, είπε ότι τα μαρωνίτικα χωριά στα κατεχόμενα θα πρέπει να επιστραφούν στους προ του 1974 ιδιοκτήτες τους, ότι θα πρέπει να προετοιμαστούν οι Τουρκοκύπριοι για λύση σε συνεργασία με την ΕΕ, και ότι θα πρέπει να υπάρξει επίμονη διεκδίκηση των δύο θέσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που προορίζονται για τους Τουρκοκύπριους. Σε ερώτηση αναφορικά με τις δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις στο προσεχές μέλλον, ο κ. Οζγιγίτ είπε ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνουν βήματα πριν τις εκλογές στις ελεύθερες περιοχές. Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Για άλλες 8 μέρες στο κελί οι 6 συλληφθέντες - Σήμερα η απόφαση για τους άλλους 3

Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου για τους Πυροβολισμούς στο Ζακάκι - Δύο οι δράστες

Δεν υποφέρονται οι τιμές ηλεκτρισμού: Έχουμε το πέμπτο πιο ακριβό ρεύμα στην ΕΕ - Η διαφορά με τις υπόλοιπες χώρες

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται ρυθμίσεις σε βελάκια πρόστιμα και γραμμές - «Δε θέλουμε να ταλαιπωρείται ο κόσμος»

Χειροπέδες σε ένα πρόσωπο για τα επεισόδια το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στη Λεμεσό - Συνεχίζονται οι έρευνες



Λετυμπιώτης: «Αναμένει να ακούσει από Ολγκίν για αποτελέσματα επαφών της ο ΠτΔ»

Λετυμπιώτης: «Αναμένει να ακούσει από Ολγκίν για αποτελέσματα επαφών της ο ΠτΔ»

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναμένει να ακούσει από την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ Μαρία Άνχελα Ολγκίν τα αποτελέσματα των επαφών της τις προηγούμενες μέρες και τις σκέψεις της για τα επόμενα βήματα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top