ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαλάς: «Οι συνομιλίες δεν μπορούν να επαναρχίσουν με προτάξεις, όρους, και πύρινους λόγους»

Μαλάς: «Οι συνομιλίες δεν μπορούν να επαναρχίσουν με προτάξεις, όρους, και πύρινους λόγους»

strong>Οι συνομιλίες για το Κυπριακό δεν μπορούν να επαναρχίσουν με προτάξεις, όρους, προϋποθέσεις και πύρινους λόγους που καλλιεργούν διχαστικό κλίμα, ούτε μπορούν να επαναρχίσουν με δήθεν νέες στρατηγικές που επίσης παραπέμπουν σε πρακτικές του παρελθόντος, οι οποίες όσες φορές δοκιμάστηκαν απέτυχαν παταγωδώς, δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της συνάντησης που είχε το Σάββατο στην Αθήνα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Μαλάς ανέφερε πως  στη συνάντηση με τον ‘Έλληνα Πρωθυπουργό διαπιστώθηκε πλήρης στήριξη στη διαχρονική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς  για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας,

Ανέφερε πως συζήτησαν εν εκτάσει για το Κυπριακό και τα επόμενα βήματα. και επεσήμανε πως "είναι κοινή θέση ότι χρειάζεται άμεσα να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες που να οδηγήσουν στην επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος".

Πρόσθεσε πως "μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ενισχύεται η άποψη μας ως προς τα όσα διαδραματίστηκαν στο Κραν Μοντάνα" ότι "χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία".  Σημείωσε πως "το ναυάγιο του Κραν Μοντανά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Τουρκία όχι μόνο παραμένει στο απυρόβλητο, αλλά επαινείται στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για τη στάση της στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, οδήγησε σε εξαγγελίες νέων σοβαρών τετελεσμένων".

Ο κ. Μαλάς ανέφερε πως "η λύση που εμείς επιδιώκουμε βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου και στο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του 2009", για να προσθέσει πως "είμαστε οι μόνοι που έχουμε πρόταση ρεαλιστική και διεκδικητική για το πως πρέπει να προχωρήσουμε. Σαφώς και θα προχωρήσουμε από το σημείο που μείναμε στο Κραν Μοντανά, δηλαδή, με τις υφιστάμενες συγκλίσεις, το πλαίσιο Γκουτέρες που καταργεί τις εγγυήσεις, τα επεμβατικά δικαιώματα, και επιστρέφει τη Μόρφου, και το άτυπο έγγραφο για το μηχανισμό εφαρμογής της λύσης που δίνει μόνο συμβουλευτικό ρόλο στις εγγυήτριες δυνάμεις", ανέφερε.

Πρόσθεσε πως ο ίδιος θα διαπραγματευτεί "με διεκδικητικότητα και στη βάση αρχών, με διασυνδεδεμένο τρόπο τα εκκρεμούντα βασικά θέματα όπως ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ" και εξέφρασε την πεποίθηση πως "με αυτόν τον τρόπο είτε θα καταλήξουμε σε λύση του Κυπριακού" που είναι ο πρώτιστος στόχος, είτε θα εκθέσουμε την Τουρκία. Ο κ. Αναστασιάδης είχε αυτή την ευκαιρία και απέτυχε και στα δύο", είπε ο κ. Μαλάς.

Κατά την παραμονή του στην Αθήνα ο κ. Μαλάς είχε επίσης συνάντηση με τον ΓΓ του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Ρήγα. Ο κ. Μαλάς ευχαρίστησε τον ΣΥΡΙΖΑ για την ξεκάθαρη τοποθέτησή του για στήριξη της δικής του υποψηφιότητα και την επαναβεβαίωση όσον αφορά το επιδιωκόμενο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της Τουρκίας για τις εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα, ο κ. Μαλάς ανέφερε πως "το δυστύχημα για εμάς είναι ότι αυτά τα οποία καταγράφει ο ΓΓ δεν έρχονται να επιβεβαιώσουν το αφήγημα της Τουρκίας", αφού "ο ΓΓ επαινεί όλες τις εγγυήτριες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, για τη στάση την οποία επέδειξαν και στην προθυμία που επέδειξαν, κατά την άποψή του, να καταλήξουν στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας". Πρόσθεσε πως "δυστυχώς δεν αξιοποιήσαμε την ευκαιρία που μας έδωσε ο ΓΓ".

Επεσήμανε πως ο καλύτερος τρόπος να καταγραφούν οι θέσεις της Τουρκίας είναι να τις καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. "Δυστυχώς χάσαμε την ευκαιρία να καταγραφούν και να επιμεριστεί η ευθύνη στην Τουρκία. Αντ` αυτού επαινείται η Τουρκία από την έκθεση του ΓΓ", ανέφερε.

Είπε ακόμη πως θέση της ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία καταγράφεται από τις δηλώσεις και του `Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά είναι ότι το άτυπο έγγραφο "το οποίο εμείς δεν συζητήσαμε στο Κρανς Μοντάνα που αφορά την εφαρμογή της λύσης πρέπει να είναι κεκτημένο". Ο κ. Μαλάς ανέφερε ακόμη πως "αν πάμε στις νέες στρατηγικές, που λένε κάποιοι, δηλαδή να φύγουν όλα από το τραπέζι, τότε η ευθύνη θα έλθει απόλυτα επάνω μας και η Τουρκία θα συνεχίσει να λέει αυτά που λέει χωρίς να έχει καμία απολύτως ευθύνη".

Σε ερώτηση ως προς τις δηλώσεις του Προέδρου του ΕΛΑΜ και υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας Χρίστου Χρίστου για επαφές δυο υποψηφίων με το ΕΛΑΜ, που ζήτησαν την στήριξή του στις προεδρικές εκλογές, κληθείς να πει κατά πόσο το ΕΛΑΜ προσεγγίστηκε από τον ίδιο, κ. Μαλάς δήλωσε είπε πως «ούτε για αστείο αυτό δεν θα μπορούσε να λεχθεί,. Η δική μας θέση είναι ότι δεν πρόκειται ποτέ να συζητήσουμε με το ΕΛΑΜ ούτε και έχουμε οτιδήποτε κοινό για να συζητήσουμε". Είπε πως όσοι συζήτησαν με το ΕΛΑΜ οφείλουν να απαντήσουν και ο ίδιος ο κ. Χρίστου πρέπει να δηλώσει ποίοι είναι αυτοί που τον προσέγγισαν.

Ερωτηθείς για το θέμα της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας Ανώτερης Εισαγγελέα της Δημοκρατίας με Ρώσους αξιωματούχους,  ο κ. Μαλάς ανέφερε πως "αναμένουμε τον χειρισμό από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και ευελπιστώ ότι θα τύχει του δέοντος χειρισμού και έχουμε εμπιστοσύνη προς τον Γενικό Εισαγγελέα ότι θα το χειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο άμεσα"

KYΠE

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top