Ανησυχίες για συρρίκνωση της οικονομίας των ΗΠΑ από τη μείωση της διαφοράς απόδοσης 2ετών και 10ετών ομολόγων

Ανησυχίες για συρρίκνωση της οικονομίας των ΗΠΑ από τη μείωση της διαφοράς απόδοσης 2ετών και 10ετών ομολόγων

Η αμερικανική οικονομία μπορεί να παρουσιάζει μια σταθερή ανάπτυξη, ωστόσο οι οικονομολόγοι αισθάνονται ανήσυχοι βλέποντας τάση στην αγορά ομολόγων η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει οικονομική καταιγίδα στο μέλλον.

Παρόλο που ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ οδηγεί την ανεργία στο χαμηλότερο της επίπεδό κατά τα τελευταία 17 χρόνια και η Wall Street καταγράφει νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, οι οικονομολόγοι ανησυχούν για έναν δείκτη που συχνά αποτελεί προάγγελο ύφεσης: Την καμπύλη αποδόσεων.

Κανονικά, όσο μικρότερη είναι η επένδυση, τόσο μικρότερη είναι η απόδοση, και αντίστροφα, όσο μεγαλύτερη είναι η επένδυση, τόσο μεγαλύτερη είναι η απόδοση, έτσι ώστε να αντισταθμιστούν μεγαλύτεροι κίνδυνοι απώλειας πρόσβασης σε κεφάλαια για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των διετών και δεκαετών των αμερικανικών κρατικών ομολόγων μειώθηκε από 135 μονάδες βάσης το Δεκέμβριο του 2016 σε 51 μονάδες βάσης στις 15 Δεκεμβρίου του 2017, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2007 - λίγο πριν την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων "θα μπορούσε να σημάνει μια συρρίκνωση της οικονομίας", δηλώνει ο Gary Duncan, επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics.

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Ο Αβέρωφ στο ThemaOnline: «Η Κύπρος χρειάζεται στιβαρές παρατάξεις και πολιτικούς χωρίς λαϊκισμό»- Ο ΠτΔ, η Αννίτα και ο ΔΗΣΥ

Ο Αβέρωφ στο ThemaOnline: «Η Κύπρος χρειάζεται στιβαρές παρατάξεις και πολιτικούς χωρίς λαϊκισμό»- Ο ΠτΔ, η Αννίτα και ο ΔΗΣΥ

Στη συνέντευξή του στο ThemaOnline και τον Τάσο Θεοδώρου, ο πρώην πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλά ανοιχτά για την επόμενη μέρα στην πολιτική, το μέλλον της παράταξης, τις εκλογές του 2026 και του 2028, τη διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη, το Κυπριακό, αλλά και τα νέα πολιτικά φαινόμενα που ταράζουν τα νερά.

BEST OF TOTHEMAONLINE