ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΛΑΡΝΑΚΑ: Βαρύς ο πέλεκυς στον Σάββα Καρταμπή για τα 14 κιλά κάνναβης

ΛΑΡΝΑΚΑ: Βαρύς ο πέλεκυς στον Σάββα Καρταμπή για τα 14 κιλά κάνναβης

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου επέβαλε την Τρίτη (27/2) ποινή φυλάκισης εννέα χρόνων στον Σάββα Καρταμπή, 33 χρόνων, ο οποίος παραδέχθηκε ενοχή στις κατηγορίες της παράνομης εισαγωγής ελεγχόμενου φαρμάκου Τάξεως Β, παράνομης κατοχής ελεγχόμενου φαρμάκου Τάξεως Β και παράνομης κατοχής ελεγχόμενου φαρμάκου Τάξεως Β, με σκοπό την προμήθεια σε άλλα πρόσωπα, δηλαδή 14 περίπου κιλά κάνναβης.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, ο Καρταμπής έφτασε το μεσημέρι της 14ης Ιουλίου 2017 στο Αεροδρόμιο Λάρνακας με πτήση από τις Βρυξέλλες και σε έρευνα που έγινε στην αποσκευή του βρέθηκαν 28 συσκευασίες του μισού κιλού περίπου που περιείχαν, δηλαδή συνολικά, 15 περίπου κιλά κάνναβης και συνελήφθη.

Στον χώρο έξω από το κτίριο του αεροδρομίου εντοπίστηκε ένας 35χρονος ο οποίος περίμενε να τον παραλάβει. Για την ίδια υπόθεση συνελήφθηκαν δύο άλλα πρόσωπα 22 και 35 χρόνων που κατάγονται από τη Λευκωσία, αλλά διαμένουν στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.

Οι δύο ύποπτοι επέβαιναν στα οχήματα τους και ανακόπηκαν από μέλη της ΥΚΑΝ. Ο 35χρονος βγήκε από το αυτοκίνητο του και τράπηκε σε φυγή, αφήνοντας στο όχημα τη σύζυγο του. Τα μέλη της ΥΚΑΝ διενήργησαν έρευνα στο σπίτι και στο αυτοκίνητο του, όπου εντοπίστηκαν 7,5 γραμμάρια κάνναβης και μισό γραμμάριο κοκαΐνης.

Στην απόφαση του το Δικαστήριο ανέφερε ότι η παραδοχή του κατηγορουμένου στα γεγονότα έχει περιορισμένη σημασία, αφού συνελήφθη επ’ αυτοφόρω κατά την παραλαβή της βαλίτσας με τα ναρκωτικά στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Αναφέρθηκε ακόμα ότι ο 33χρονος «ήταν αναμεμειγμένος σε οργανωμένη εγκληματική ομάδα παράνομης εισαγωγής ναρκωτικών, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν ήταν ο ιθύνων νους στο όλο εγχείρημα. Ο ρόλος του που ήταν εκείνος του μεταφορέα δεν καθιστά τη συμμετοχή του στην όλη οργάνωση περιθωριακή, αφού χωρίς τον μεταφορέα η παράνομη εισαγωγή και στη συνέχεια η προμήθεια των ναρκωτικών δεν μπορεί να επιτευχθεί».

Σημειώνεται επίσης ότι «ο κατηγορούμενος για τη μεταφορά των ναρκωτικών στη Κύπρο θα ελάμβανε το ποσό των πέντε χιλιάδων ευρώ εκ των οποίων έλαβε το ποσό των χιλίων ευρώ. Το στοιχείο αυτό αποδεικνύει ότι ο ρόλος του κατηγορουμένου είχε τη δική του σημαίνουσα αξία στο άνομο σχέδιο μεταφοράς και εισαγωγής 14 σχεδόν κιλών ναρκωτικών κάνναβης».

Στην απόφαση του Δικαστηρίου αναφέρεται επιπλέον ότι «έχοντας υπόψη τις συνθήκες και περιστατικά διάπραξης των αδικημάτων, το είδος και τη ποσότητα των ναρκωτικών, τις προσωπικές και άλλες περιστάσεις του κατηγορουμένου, την παραδοχή και το λευκό ποινικό του μητρώο, καταλήγουμε ότι η επιλογή ποινής φυλάκισης είναι η μόνη αρμόζουσα και ενδεδειγμένη για τον κατηγορούμενο, έτσι ώστε η ποινή να μην βρίσκεται σε δυσαρμονία είτε προς τη σοβαρότητα των αδικημάτων και την αναγκαιότητα αποτροπής του ιδίου και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου από παρόμοιες συμπεριφορές, είτε προς την υποχρέωση για διασφάλιση, στο μέτρο του δυνατού, της αναμόρφωσης του».

Το Κακουργιοδικείο επέβαλε τελικά στον κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης επτά χρόνων στην κατηγορία της παράνομης εισαγωγής ελεγχόμενου φαρμάκου Τάξεως Β, ποινή φυλάκισης 9 χρόνων στην κατηγορία της παράνομης κατοχής ελεγχόμενου φαρμάκου Τάξεως Β, ενώ δεν επιβλήθηκε ποινή στην κατηγορία της παράνομης κατοχής ελεγχόμενου φαρμάκου Τάξεως Β με σκοπό την προμήθεια σε άλλα πρόσωπα. Οι ποινές συντρέχουν

Υπενθυμίζεται ότι για την ίδια υπόθεση το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου επέβαλε τον Ιανουάριο του 2018, στον επίσης κατηγορούμενο Σταύρο Μάγκα 22 ετών, ποινή φυλάκισης δύο μηνών με αναστολή τριών χρόνων και 500 ευρώ πρόστιμο.

Ο 22χρονος είχε παραδεχθεί ότι στις 14 Ιουλίου 2017 στο Παραλίμνι είχε στην κατοχή του παράνομα ένα γραμμάριο ξηρής φυτικής ύλης κάνναβης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top