ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Θετική μεταβολή παρουσίασε η παραγωγικότητα το 2017

ΚΥΠΡΟΣ: Θετική μεταβολή παρουσίασε η παραγωγικότητα το 2017

Θετική ετήσια μεταβολή παρουσίασε το 2017 η παραγωγικότητα στην Κύπρο, με την παραγωγικότητα ως προς Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) ανά απασχολούμενο να αυξάνεται κατά 0,5% και την παραγωγικότητα μετρούμενη ως ΑΕΠ ανά ώρα εργασίας να αυξάνεται κατά 0,6% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία για την παραγωγικότητα εργασίας το 2017, που δημοσιεύει το Κέντρο Παραγωγικότητας (ΚΕΠΑ), η μεταβολή της παραγωγικότητας εργασίας οφείλεται σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,9% με παράλληλη αύξηση της απασχόλησης κατά 3,4% στον αριθμό απασχολουμένων και 3,3% στις ώρες απασχόλησης.

Για την περίοδο 2015-2017 η παραγωγικότητα εργασίας (ΑΕΠ ανά απασχολούμενο) παρουσίασε αύξηση 0,4%, ενώ η παραγωγικότητα μετρούμενη ως προς το ΑΕΠ ανά ώρα εργασίας παρουσιάζει αύξηση 0,5%.

Όσον αφορά τα στοιχεία ανά τομέα, ο δευτερογενής τομέας παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μεταβολή στην παραγωγικότητας εργασίας (Ακαθάριστη Προστιθέμενη αξία (ΑΠΑ) ανά ώρα εργασίας), συνεχίζοντας την πορεία ανάκαμψης που ξεκίνησε από το 2015.

Το 2017 η παραγωγικότητα εργασίας του τομέα αυτού παρουσίασε αύξηση κατά 7,0%, η οποία οφείλεται σε αύξηση της ΑΠΑ κατά 12,9% και σε παράλληλη αύξηση των συνολικών ωρών εργασίας κατά 5,5%.

Η παραγωγικότητα εργασίας του πρωτογενούς τομέα, όπου η ΑΠΑ αυξάνεται, ενώ οι ώρες εργασίας παραμένουν οι ίδιες, παρουσιάζει μικρότερη αύξηση ίση με 2,5%. Η παραγωγικότητα εργασίας του τριτογενούς τομέα παραμένει στάσιμη, αφού η αύξηση στην ΑΠΑ συνοδεύεται από ανάλογη αύξηση στις ώρες εργασίας.

Αξιοσημείωτη είναι η θετική μεταβολή της παραγωγικότητας εργασίας στον τομέα των κατασκευών, η οποία ανήλθε το 2017 στο 14,9% και οφείλεται σε αύξηση της ΑΠΑ του τομέα κατά 25% και αύξηση της απασχόλησης κατά 8,8%.

Οι τομείς των ξενοδοχείων και εστιατορίων, μεταποιητικών βιομηχανιών και χονδρικού και λιανικού εμπορίου παρουσίασαν επίσης θετική μεταβολή της παραγωγικότητας εργασίας (ΑΠΑ ανά ώρα εργασίας) (5,7%, 3,7% και 2,6% αντίστοιχα), η οποία οφείλεται σε αύξηση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας, με ταυτόχρονη αύξηση της απασχόλησης σε μικρότερο ποσοστό.

Ο τομέας των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων παρουσίασε αρνητική μεταβολή της παραγωγικότητας εργασίας, η οποία οφείλεται σε μείωση της ΑΠΑ του τομέα σε συνδυασμό με αύξηση της απασχόλησης. Ο τομέας μεταφορών και αποθήκευσης παρουσίασε, επίσης, αρνητική μεταβολή της παραγωγικότητας εργασίας η οποία, όμως, οφείλεται σε αύξηση της απασχόλησης σε μεγαλύτερο βαθμό από την αύξηση της ΑΠΑ του τομέα.

Το 2017 η παραγωγικότητα εργασίας του συνόλου της οικονομίας της Κύπρου, υπολογίζεται σε €48.847 ανά απασχολούμενο και €27,38 ανά ώρα εργασίας (τρέχουσες τιμές).

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top