ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: 'Έχουμε ένα λόγο παραπάνω να επικαλούμαστε το Πλαίσιο Γκουτέρες'

Κυβέρνηση: 'Έχουμε ένα λόγο παραπάνω να επικαλούμαστε το Πλαίσιο Γκουτέρες'

Εμείς έχουμε ένα λόγο παραπάνω να επικαλούμαστε το πλαίσιο με τις βασικές αρχές, γνωστό ως Πλαίσιo Γκουτέρες, όπως το διατύπωσε ο Γενικός Γραμματέας πέρσι στην Ελβετία, διότι για πρώτη φορά με σαφήνεια τα Ηνωμένα Έθνη προσδιόρισαν την επίλυση του Κυπριακού ως διαδικασία που θα κάνει την Κύπρο ένα κανονικό κράτος, χωρίς ξένες εγγυήσεις και παρεμβάσεις και χωρίς ξένους στρατούς, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε ομιλία κατά το ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα του 1964 Δημήτριου Χάματσου, όπως μεταδίδεται από το ΓΤΠ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι στο βάση του Πλαισίου Γκουτέρες, εκτός των άλλων ζητημάτων, λύση του Κυπριακού σημαίνει κατάργηση των εγγυήσεων-παρεμβάσεων και αποχώρηση του κατοχικού στρατού της Τουρκίας.

«Γιατί, σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον, ασφάλεια όλων μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, είναι οι δημοκρατικοί θεσμοί και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ασφάλεια μας είναι η λειτουργία και εφαρμογή των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε.

Ο κ. Προδρόμου διερωτήθηκε αν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι για να είναι εφικτή η επανένωση της πατρίδας μας πρέπει να φύγει από τη μέση ο τουρκικός κατοχικός στρατός, ή κατά πόσο χρειάζεται να αποδείξουμε ότι, προκειμένου να λειτουργήσει εύρυθμα μια ομοσπονδιακή λύση, θα πρέπει να συγκεντρωθούμε στα πραγματικά συμφέροντα της Κύπρου χωρίς να αλλοιώνει την εικόνα κάποιος έλεγχος της Άγκυρας μέσω εγγυήσεων ή άλλων τρόπων.

«Την ώρα που ακούμε από την άλλη πλευρά να κάνουν λόγο για «σχέδια βήτα» και να προσπαθούν να συμπαρασύρουν το Κυπριακό εΚτός των Η.Ε., ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντά με την επιμονή μας σε διάλογο κάτω από την αιγίδα των Η.Ε., με την επανέναρξη των συνομιλιών και με δεδομένο το Πλαίσιο Γκουτέρες», σημείωσε ο Εκπρόσωπος.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως εάν κάτι μπορεί να αλλάξει, εάν η τουρκική πλευρά εγκαταλείπει εκείνη την αρνητική στάση και την πρόθεση να διαιωνίσει τον έλεγχό της πάνω στη χώρα μας ακόμα και μετά από μια συμφωνία, αυτό θα πρέπει να εκδηλωθεί ρητά μέσα από τη διαπραγμάτευση που επιζητούμε, στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες.

Αναφερόμενος στην τριμερή συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ μεθαύριο στη Λευκωσία, ο Εκπρόσωπος είπε πως αυτή αποδεικνύει ότι ο προσανατολισμός της χώρας μας και της πολιτικής μας είναι εκείνος της συνεργασίας, με απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και πυξίδα το αμοιβαίο όφελος.

«Μέσα από μεθοδευμένη στρατηγική η Κύπρος έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια ένα ολόκληρο πλέγμα τέτοιων τριμερών συνεργασιών με όλα σχεδόν τα γειτονικά κράτη, με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Ιορδανία, την Παλαιστίνη, έπονται και άλλες. Ενώ σταδιακά διαγράφεται και η τάση τετραμερών ή και πολυμερών συνεργασιών. Τέτοιο είναι το δείγμα γραφής που προβάλλουμε απέναντι στην επιθετική και έκνομη συμπεριφορά της Τουρκίας και στην «πολιτική της κανονιοφόρου» που τη φέρνει αντίπαλο με όλους τους γείτονές της», σημείωσε.

Ο Εκπρόσωπος μίλησε για προσεκτικές κινήσεις τα τελευταία χρόνια, οι οποίες μετέτρεψαν την Κύπρο, παρά το μικρό της μέγεθος, σε αξιόπιστο παράγοντα σταθερότητας, περιφερειακό πυλώνα συνεργασίας και παράγοντα ασφάλειας.

«Μέσα από αυτό το πλέγμα συνεργασιών που ενισχύει τη χώρα μας και βασισμένοι πάντα στο διεθνές δίκαιο που κατοχυρώνει τα κυριαρχικά δικαιώματα και τους φυσικούς μας πόρους, θα αντιμετωπίσουμε και απειλές ή άλλες επιθετικές επινοήσεις», κατέληξε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top