ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυπριακή νεολαία των ΗΠΑ - Εκδήλωση για επέτειο τουρκικής εισβολής

Κυπριακή νεολαία των ΗΠΑ - Εκδήλωση για επέτειο τουρκικής εισβολής

Εκδήλωση της κυπριακής νεολαίας της Αμερικής για την 44η επέτειο της τουρκικής εισβολής.

Παρά τον μικρό της αριθμό – περίπου 50.000 – η κυπριακή παροικία των ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα δραστήρια και αναγνωρίζεται από όλη την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα και τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου ότι είναι στην πρωτοπορία του αγώνα, όχι μόνο για το Κυπριακό, αλλά για όλα τα ελληνικά εθνικά θέματα. Αναγνωρίζεται ακόμη από την ηγεσία της παροικίας ότι η απογοήτευση και ορισμένες φορές η κόπωση από τον 44χρονο αγώνα, επιδρούν αρνητικά στις παλαιότερες γενιές, ενώ η συμμετοχή της νεολαίας στη ζωή των οργανισμών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Στη διάρκεια μιας ειδικής συνέλευσης που πραγματοποίησε πέρυσι η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, επισημάνθηκε – μεταξύ άλλων – ότι η νεότερη γενιά των Κυπρίων της Αμερικής δεν γνωρίζει πολλά για το Κυπριακό και αυτό την καθιστά διστακτική για να συμμετάσχει στις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας και άλλων οργανισμών της παροικίας.

Την Τρίτη 5 Ιουνίου, η οργάνωση Cypriot Young Professionals (Οργάνωση Νέων Κυπρίων Επαγγελματιών) και η ΝΕΠΟΜΑΚ –ΗΠΑ (Νεολαία της Κυπριακής Ομοσπονδίας) διοργανώνουν από κοινού μία εκδήλωση μνήμης για την 44η επέτειο της τουρκικής εισβολής, με θέμα «Κύπρος 44 χρόνια αργότερα – Μία αναδρομική προσέγγιση και προσκλητήριο για δράση».

Για την εκδήλωση μίλησε ο Δημήτρης Κωμοδρόμος, εκπρόσωπος των «Νέων Κυπρίων Επαγγελματιών».

«Πήραμε την ιδέα του εορτασμού της επετείου και την μετατρέπουμε σε μια εκδήλωση ενημέρωσης για τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης στο Κυπριακό. Αλλά, το πιο σημαντικό είναι ότι θα ζητήσουμε από άτομα που είναι μέλη της κοινότητάς μας στις Ηνωμένες Πολιτείες όλα αυτά τα 44 χρόνια και ζούσαν στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της εισβολής συμμετέχοντας στην υπεράσπιση της πατρίδας, ή που συμμετείχαν στην εκκένωση των περιοχών που κατέλαβε ο τουρκικός στρατός, να μας δώσουν τις προσωπικές τους ιστορίες. Έτσι, τα νέα μέλη της κοινότητάς μας να αρχίσουν να καταλαβαίνουν μέσα σε ένα συναισθηματικό επίπεδο, τον αντίκτυπο αυτής της κορυφαίας στιγμής που άλλαξε τις ζωές των γονέων και των παππούδων τους».

Οι διοργανωτές ελπίζουν ότι οι ιστορίες θα ευαισθητοποιήσουν τα νεαρά μέλη, θα τα κάνουν να γνωρίσουν καλύτερα τα γεγονότα του 1974 και θα γίνουν πιο δραστήρια στην κοινότητα.

Ο Δημήτρης Κωμοδρόμος δραστηριοποιήθηκε ενεργά στην κυπριακή παροικία μέσω της Νεολαίας της Κυπριακής Ομοσπονδίας και του Κυπρο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Ο πατέρας του Ανδρέας Κωμοδρόμος είναι πρόσφυγας από το κατεχόμενο χωριό Βατυλή, πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, της «Επιτροπής Δικαιοσύνης για την Κύπρο» και ιδρυτής του Κυπρο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ο Δημήτρης Κωμοδρόμος αναγνωρίζει ότι η νεότερη γενιά που γεννήθηκε στην Αμερική, τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζει βασικές πτυχές του κυπριακού προβλήματος.

«Οι γονείς και οι παππούδες τους έχουν προχωρήσει με τη ζωή τους και μερικές φορές έχουν θάψει βαθιά μέσα τους τις συναισθηματικές ιστορίες. Το κεντρικό σημείο της εκδήλωσης είναι να φέρει ξανά στην επιφάνεια το συναίσθημα και να συνδέσει τους ανθρώπους με το γεγονός ότι αυτό το απίστευτο τραύμα έχει μεν συμβεί, αλλά είναι απολύτως μέρος του ιστού του ποιοι είμαστε ως Κύπριοι και της εμπειρίας μας εδώ στην Αμερική. Κι όλα αυτά, να βοηθήσουν στην εμπλοκή μας με την κοινότητα και να γίνουμε μέρος του κινήματός μας σήμερα», πρόσθεσε ο Δημήτρης Κωμοδρόμος.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Museum of Moving Image (36-01 35th Avenue, Astoria, NY 11106) από τις 6:30-10:30 μμ.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top