ΥΓΕΙΑ

Τι είναι τελικά αυτό το λευκό υγρό που βγάζει ο σολομός;

Τι είναι τελικά αυτό το λευκό υγρό που βγάζει ο σολομός;

Αποκλείεται να μην έχεις αναρωτηθεί! Μπορεί να είναι λίγο…αηδιαστικό, αλλά η αλήθεια είναι ότι το λευκό αυτό υγρό είναι απολύτως άκακο. Και όχι, αντίθετα με ό, τι πιθανόν πιστεύεις, δεν πρόκειται για λίπος…

Η συγκεκριμένη ουσία ονομάζεται θρομβωμένη πρωτεΐνη ή αλλιώς αλβουμίνη. Ωθείται έξω από τις μυϊκές ίνες του ψαριού κατά το μαγείρεμα και στη συνέχεια πήζει στην επιφάνεια. Σύμφωνα με τον Donald Kramer, καθηγητή επιστήμης των θαλασσινών στο Πανεπιστήμιο της Αλάσκας, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείς εάν δεις το συγκεκριμένο υγρό, καθώς εμφανίζεται ανεξάρτητα από την μέθοδο μαγειρέματος που χρησιμοποιείς και δεν είναι καθόλου βλαβερό για την υγεία.
solomos

Σύμφωνα ωστόσο με την τηλεοπτική εκπομπή, “America’s Test Kitchen”, υπάρχει τρόπος να περιορίσεις την εμφάνισή του. Πιο συγκεκριμένα, η εκπομπή υποστηρίζει πως εάν αφήσεις το ψάρι για δέκα λεπτά σε ένα μείγμα από νερό και αλάτι (ένα κ.γλ αλάτι για κάθε κούπα νερού), η ποσότητα του λευκού αυτού υγρού μπορεί να μειωθεί σημαντικά. Αυτό συμβαίνει γιατί το αλάτι διαλύει εν μέρει τις μυϊκές ίνες κοντά στην επιφάνεια της σάρκας, με αποτέλεσμα όταν μαγειρεύονται να συμπυκνώνονται χωρίς να συστέλλουν και να συμπιέζουν την αλβουμίνη.

«Δοκιμάσαμε τη μέθοδο αυτή στα άσπρα ψάρια (συμπεριλαμβανομένου του μπακαλιάρου) καθώς και στον λιπαρότερο σολομό και είδαμε μια δραματική βελτίωση και στα δύο. Το σύντομο μούλιασμα καρίκευσε και το εξωτερικό του ψαριού, καθιστώντας περιττό το αλάτισμα πριν το μαγείρεμα», υποστήριξε χαρακτηριστικά το America’s Test Kitchen.

Olivemagazine.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top