ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΚΕΛ: «Βιασύνη στην επαναδιαπραγμάτευση για ΑΟΖ» - Καταγγέλλει ελλιπή ενημέρωση

ΑΚΕΛ: «Βιασύνη στην επαναδιαπραγμάτευση για ΑΟΖ» - Καταγγέλλει ελλιπή ενημέρωση

Ριπές εναντίον της κυβέρνησης για τα ενεργειακά ρίχνει με ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε τη Δευτέρα (20/8) το ΑΚΕΛ επιρρίπτει ευθύνες για «τη βιασύνη που επιδεικνύει η κυβέρνηση για επαναδιαπραγμάτευση με την κοινοπραξία Noble-Shell-Delek».

Όπως αναφέρεται, αυτό προκαλεί πολλά ερωτηματικά, σ’ ότι αφορά στο συμβόλαιο «καταμερισμού των καθαρών εσόδων του κοιτάσματος Αφροδίτη».

Ταυτόχρονα, καταγγέλλεται ελλιπής ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων.

Επίσης, το ΑΚΕΛ κρούει τον κώδωνα καθώς «τυχόν αποδοχή των απαιτήσεων της κοινοπραξίας υπολογίζεται ότι θα επιφέρει απώλεια κερδών στην Κυπριακή Δημοκρατία γύρω στα 2 δις στη διάρκεια του συμβολαίου πώλησης».

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Η βιασύνη που επιδεικνύει η κυβέρνηση για επαναδιαπραγμάτευση με την κοινοπραξία Noble-Shell-Delek, του συμβολαίου καταμερισμού των καθαρών εσόδων του κοιτάσματος «Αφροδίτη», προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη την ελλιπή ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων, γεγονός που υποχρέωσε και τον ΓΓ του ΑΚΕΛ να αποστείλει σχετική επιστολή στον Υπουργό Ενέργειας.

Τυχόν αποδοχή των απαιτήσεων της κοινοπραξίας υπολογίζεται ότι θα επιφέρει απώλεια κερδών στην Κυπριακή Δημοκρατία γύρω στα €2 δις στη διάρκεια του συμβολαίου πώλησης. Αυτή δε η απώλεια θα πολλαπλασιαστεί αν ακολουθήσουν και οι άλλες εταιρείες με συμβόλαια σε αδειοδοτημένα τεμάχια ζητώντας παρόμοιες τροποποιήσεις.

Και μόνο το γεγονός ότι Noble και Delek δεν έχουν ζητήσει παρόμοια αναθεώρηση του συμβολαίου τους για το Tamar στο Ισραήλ είναι ενδεικτικό του γεγονότος ότι δεν υφίστανται επαρκή επιχειρήματα που να δικαιολογούν αλλαγή των ποσοστών διανομής κερδών.

Ως ΑΚΕΛ έχουμε εισηγηθεί ότι είναι ενδεχομένως καλύτερα να περιμένουμε τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων της Exxon Mobil στο τεμάχιο 10 τα οποία αναμένονται σε μερικούς μήνες. Μια σημαντική ανακάλυψη στο οικόπεδο 10 θα επαναφέρει στο τραπέζι τη ρεαλιστική προοπτική να προχωρήσει το τερματικό υγροποίησης στο Βασιλικό και διανοίγει ταυτόχρονα νέες προοπτικές και για το κοίτασμα Αφροδίτη και για τα άλλα κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Επαναλαμβάνουμε ότι η επαναδιαπραγμάτευση του συμβολαίου αυτή τη χρονική στιγμή εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους. Η κυβέρνηση θα πρέπει να επιμένει στην υλοποίηση του συμβολαίου της Noble-Shell-Delek δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στην υπογραφή το συντομότερο δυνατό συμφωνίας συνεκμετάλλευσης με το Ισραήλ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top