ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θέληση να ξεκινήσει ομαλά η νέα σχολική χρονιά εξέφρασαν Υπ. Παιδείας και εκπαιδευτικές οργανώσεις

Θέληση να ξεκινήσει ομαλά η νέα σχολική χρονιά εξέφρασαν Υπ. Παιδείας και εκπαιδευτικές οργανώσεις

Την θέληση τους να ξεκινήσει ομαλά η νέα σχολική χρονιά, εξέφρασαν τόσο ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης όσο και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΛ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ, σε σημερινές τους δηλώσεις, έπειτα από συσκέψεις στο Υπουργείο Παιδείας.

 
Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού συνάντησε αρχικά την ΠΟΕΔ, η οποία και του κατέθεσε την κοινή επιστολή των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων με τις κοινές τους θέσεις. Ακολούθως ο Υπουργός είδε τις ηγεσίες της ΟΕΛΜΕΚ και της ΟΛΤΕΚ μαζί ενώ με βάση τον αρχικό προγραμματισμό θα τις έβλεπε σε ξεχωριστές διαδοχικές συναντήσεις.
 
Σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού εξέφρασε την ευαρέσκεια του που οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αποδέχτηκαν την πρόσκληση που τους απέστειλε και προσήλθαν σήμερα στη συνάντηση.
 
«Αυτό αποδεικνύει τη θέληση όλων μας να ξεκινήσει ομαλά η νέα σχολική χρονιά και παράλληλα, να μπούμε σε ένα εποικοδομητικό διάλογο, ο οποίος θα μας οδηγήσει στον εξορθολογισμό του δημόσιου σχολείου, κάτι το οποίο ως Κυβέρνηση επιδιώκουμε στα πλαίσια της ευρύτερης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Παρέλαβα σχετικό υπόμνημα, κοινό, από τις τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις, το οποίο θα διαβιβάσω άμεσα στον εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος αύριο θα έχει συνάντηση με τις ηγεσίες των εκπαιδευτικών οργανώσεων», πρόσθεσε.
 
Σε ερώτηση αν θα παραστεί σε αυτή την συνεδρία , ο κ. Χαμπιαούρης απάντησε καταφατικά.
 
Ερωτηθείς αν η αυριανή κοινή συνάντηση που καθορίστηκε για τις 12 στο Υπουργείο Παιδείας θα πραγματοποιηθεί ή θα είναι στο Προεδρικό αυτή η συνάντηση, ο κ. Χαμπιαούρης είπε ότι η συνάντηση αύριο θα γίνει στο Προεδρικό. «Θα εξαρτηθεί από εκεί αν θα γίνουν και άλλες συναντήσεις», πρόσθεσε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση αν εκ πρώτης τον ικανοποιεί το υπόμνημα που έχουν καταθέσει οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, ο κ. Χαμπιαούρης είπε ότι δεν το έχει μελετήσει ακόμη, διότι βρίσκονταν σε συνεχείς συναντήσεις και έτσι δεν μπορεί να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο
 
ΠΟΕΔ

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού είπε ότι θα υπάρξει αύριο μια νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
«Παραδώσαμε την επιστολή μας και με τις εναλλακτικές προτάσεις για να αποτελέσουν μια βάση πάνω στην οποία θα μπορέσουμε να βρούμε εκείνες τις διεξόδους για να ξεπεράσουμε το όλο ζήτημα και νομίζω δεν μπορούμε αυτή την στιγμή να πούμε τίποτα παραπάνω τίποτα λιγότερο παρά μόνο την καλή διάθεση που υπάρχει και από την πλευρά μας και τουλάχιστον έτσι εκφράστηκε και από την πλευρά του Υπουργού Παιδείας ότι αυτή η προσπάθεια που θα γίνει και αύριο για άλλη φορά στο ανώτατο επίπεδο θα είναι για να βρούμε την λύση. Νομίζω καλή διάθεση υπάρχει και πρέπει να δούμε τα δεδομένα που θα έχουμε ενώπιον μας», συμπλήρωσε.
 
Η έναρξη της σχολικής χρονιάς, συνέχισε ο κ. Φυλακτού, είναι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή, και βεβαίως ο εξορθολογισμός «με την έννοια που εμείς τουλάχιστον αντιλαμβανόμαστε είναι θέμα που ναι πρέπει να μπούμε αν είναι δυνατόν, πάντοτε μέσα στις ομαλές συνθήκες έναρξη των σχολείων, σε συζήτηση από την 1η Σεπτεμβρίου».
 
Σε ερώτηση αν θα αποστείλουν την επιστολή τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Φυλακτού είπε ότι αυτή θα παραδοθεί από τον Υπουργό Παιδείας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
«Εμείς την έχουμε καταθέσει και μας έχει διαβεβαιώσει ότι θα πάνε αυτά τα πράγματα που έχουμε θέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα αναμένουμε να δούμε τί θα πάρουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», σημείωσε.
  
Σε παρατήρηση αν είναι νέες προτάσεις που έδωσαν σήμερα, ο κ. Φυλακτού είπε ότι απαντούμε στα στοιχεία και παραθέτουμε εναλλακτικές προτάσεις.
 
«Τώρα αν θα τις πει κάποιος νέες ή παλιές ή ενδιάμεσες, είναι εναλλακτικές προτάσεις», συμπλήρωσε.
 
ΟΕΛΜΕΚ

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Γιάννος Σωκράτους, είπε ότι «υπήρξε η πρόσκληση στην οποία ανταποκριθήκαμε γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα μιλούσαμε για διάλογο και βεβαίως δεν μπορούσαμε να είμαστε εκτός αυτής της διαδικασίας. Επιδώσαμε στον Υπουργό Παιδείας τις κοινές θέσεις των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων, της ΟΕΛΜΕΚ, της ΠΟΕΔ και της ΟΛΤΕΚ. Συζητήσαμε επί κάποιων πολύ γενικότερων θεμάτων που αφορούν το κομμάτι της κρίσης στην εκπαίδευση, και βεβαίως να πω ότι η σημερινή συνάντηση αντιλαμβάνεστε ότι τελεί υπό την σκιά της αυριανής συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», πρόσθεσε.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνέχισε ο κ. Σωκράτους, «έχει μιλήσει σήμερα μαζί μας και μας έχει πει ότι αύριο στις 11 η ώρα θα μας περιμένει στο Προεδρικό Μέγαρο για να συζητήσουμε ακριβώς την κρίση στο χώρο της εκπαίδευσης, μια κρίση η οποία έχει κρατήσει σχεδόν για δύο μήνες και αντιλαμβάνεστε ότι βρισκόμαστε πλέον σε απόσταση αναπνοής από την επίσημη έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς».
 
«Σε 9 μέρες αντιλαμβάνεστε ξεκινά η σχολική χρονιά και υπό την σκιά όλων αυτών των ζητημάτων αντιλαμβάνεστε δεν ότι μπορεί να ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς. Συνεπώς, εμείς προσερχόμαστε αύριο στο Προεδρικό Μέγαρο και ελπίζουμε ότι εκεί θα υπάρξει μια λύση η οποία να δώσει οριστικό τέλος σε αυτή την κρίση στο χώρο της εκπαίδευσης. Συνεπώς, θα αναμένουμε την αυριανή συνάντηση και θα τοποθετηθούμε στη συνέχεια», συμπλήρωσε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σωκράτους είπε ότι υπάρχει αύριο μια προγραμματισμένη συνάντηση στο Υπουργείο η ώρα 12, η συνάντηση στο Προεδρικό είναι στις 11,  «αντιλαμβάνεστε ότι δεν έχει διευκρινιστεί αυτή την στιγμή εάν θα ακολουθήσει άλλη με τον Υπουργό Παιδείας αλλά αντιλαμβάνεστε ότι είμαστε στο πιο ψηλό επίπεδο πλέον, στον Προέδρο της Δημοκρατίας, που νομίζω ότι εκεί πλέον θα υπάρχει τελική κατάληξη είτε θετική είτε αρνητική».
 
ΟΛΤΕΚ

Ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ, Παναγιώτης Λυσάνδρου, είπε ότι είναι φανερό ότι η συνάντηση η αυριανή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι η ύστατη προσπάθεια για να βρεθεί κάποια λύση, «πράγμα το οποίο ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι θα γίνει αυτό, έτσι ώστε να ξεκινήσουμε τον Σεπτέμβρη ομαλά και με αισιοδοξία να προχωρήσουμε στη διαβούλευση με το σωστό τρόπο με το Υπουργείο, ώστε να πετύχουμε και το πολυπόθητο εξορθολογισμό, πραγματικό εξορθολογισμό που είναι στόχος όλων μας και εμάς σαν εκπαιδευτικών οργανώσεων και του Υπουργείου».  
 
Αύριο είναι προγραμματισμένη συνάντηση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού με τους οργανωμένους γονείς, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν να αναβληθεί ή αν θα πραγματοποιηθεί ως έχει, δηλαδή στις 14:30 – 16:30.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας τα οποία αξιολογούνται διαρκώς ως προς την αποτελεσματικότητα τους είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top