ΕΛΛΑΔΑ

Παράθυρο για τη μη μείωση των συντάξεων στην Ελλάδα από το Εurogroup

Παράθυρο για τη μη μείωση των συντάξεων στην Ελλάδα από το Εurogroup

Tο μέτρο της μείωσης των συντάξεων στην Ελλάδα, μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό καθώς το συνταξιοδοτικό είναι ήδη μεταρρυθμισμένο και βιώσιμο, δήλωσε τη Δευτέρα 01/10 ο Πρόεδρος του Eurogroup Mάριο Σεντένο μιλώντας στον Τύπο μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Ο Μάριο Σεντένο, κληθείς να σχολιάσει το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού του 2019, τόνισε ότι το μέτρο της μείωσης των συντάξεων είναι δημοσιονομικό και όπως είπε “όλοι γνωρίζουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί για την Ελλάδα, όλοι γνωρίζουμε ότι η κατάσταση είναι σήμερα πολύ καλύτερη από ότι πριν μερικούς μήνες”. Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι “όλοι γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό για την Ελλάδα να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς της στόχους” για να βρίσκεται εντός τροχιάς (σε σχέση με το χρέος). “Όμως θα γίνουν συζητήσεις επί των συγκεκριμένων μέτρων”, σημείωσε και τόνισε “γι’αυτό έχουμε δύο σενάρια” αναμένοντας την επίτευξη των στόχων.

Από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί εξήγησε ότι η ακριβής ανάλυση του προσχεδίου του προϋπολογισμού της Ελλάδας θα γίνει μετά τις 15 Οκτωβρίου και είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα μετέχει σε αυτή τη διαδικασία ως κανονική χώρα. Σημείωσε ότι η χώρα είναι εντός τροχιάς για φέτος και μετά τις 15/10 θα εξεταστεί η πορεία προς τα μπρος. “Στην βάση των όσων γνωρίζουμε ως τώρα”, είπε ο Μοσκοβισί “η Ελλάδα είναι εντός τροχιάς για το 2018, για το επόμενο έτος για να δούμε αν το μέτρο (των συντάξεων) χρειάζεται ή όχι θα γίνουν συζητήσεις”.

Τέλος ο Κλάους Ρέγκλιγκ από την πλευρά του έκρινε ως θετικό το ότι υπάρχουν δύο σενάρια στον προϋπολογισμό και τόνισε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.

Στο μεταξύ, αυστηρό μήνυμα προς την Ιταλία, ώστε να παρουσιάσει στις Βρυξέλλες έναν επαρκή προϋπολογισμό, απηύθυναν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στον Ιταλό ομόλογό τους Τζιοβάνι Τρία, μετά τις ομολογουμένως ανησυχητικές ανακοινώσεις που προηγήθηκαν από τη Ρώμη, ανακοίνωσε σήμερα από το Λουξεμβούργο ο Πρόεδρος του Eurogroup, μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Κατά την καθιερωμένη δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι παρά το ότι το θέμα της Ιταλίας δεν ήταν στην ατζέντα, “υπήρξαν ανησυχίες που έπρεπε να απαντηθούν”. Σημείωσε δε ότι ο Υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας παρουσίασε κάποιες προτάσεις και διαβεβαιώσεις. Ξεκαθάρισε παράλληλα με έμφαση ότι “όλοι ξέρουν τι ακριβώς διακυβεύεται”, τονίζοντας ότι “το ευρώ μας ενώνει όλους” και υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες. Κατέληξε λέγοντας ότι “είναι στο χέρι της ιταλικής κυβέρνησης να φέρει έναν επαρκή προϋπολογισμό”, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, στην προθεσμία δηλαδή που έχουν όλα τα Κράτη Μέλη.

Σε ό,τι αφορά τις βασικές συζητήσεις της ατζέντας (δηλαδή τους αυτόματους σταθεροποιητές της οικονομίας, το μελλοντικό παγκόσμιο ρόλο του ευρώ και τη μεταρρύθμιση του ESM) όπως ενημέρωσαν τόσο ο Πρόεδρος Σεντένο, όσο και ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, oι Υπουργοί προχώρησαν τη συζήτηση σε σχέση με τα λεγόμενα προληπτικά προγράμματα χρηματοπιστωτικής στήριξης του ESM, με στόχο στο μέλλον να αποφευχθεί το λεγόμενο “στίγμα” των προγραμμάτων.

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος Σεντένο, οι όροι επιλεξιμότητας κρατών για τέτοια προληπτικά προγράμματα χρηματοδότησης θα πρέπει να εξισορροπηθούν από την ανάλογη αιρεσιμότητα. Έγινε σε βάθος συζήτηση για τα μελλοντικά εργαλεία πρόληψης κρίσεων του ESM, χωρίς όμως να προκύπτουν αλληλο-επικαλύψεις από την Κομισιόν. Εξήγησε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν για δύο ακόμα μήνες, ως το Δεκέμβριο, οπότε και το Eurogroup θα προετοιμάσει τις αποφάσεις των ηγετών. H συζήτηση, όπως είπε ο Κλάους Ρέγκλιγκ είχε να κάνει με το αν και κατά πόσο τα Κράτη Μέλη έχουν όντως έτοιμη πραγματική πρόσβαση στις προληπτικές γραμμές, χωρίς όμως αυτό να συνιστά “πρόσκληση” για χαλάρωση της δημοσιονομικής τους πολιτικής.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top