ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εθνικό Συμβούλιο και στο βάθος εμφύλιος - Ενημέρωση μετά την «κόντρα» Αναστασιάδη-Αβέρωφ

Εθνικό Συμβούλιο και στο βάθος εμφύλιος - Ενημέρωση μετά την «κόντρα» Αναστασιάδη-Αβέρωφ

Συνέρχεται από τις 8:30 το πρωί της Δευτέρας (8/10), το Εθνικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Ο Πρόεδρος αναμενόταν να ενημερώσει το σώμα για την πρόσφατη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και τις άλλες επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη.

Στη συνεδρία συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου.

Από πλευράς κομμάτων συμμετέχουν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδη.

Στη συνεδρία συμμετέχουν επίσης ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας, ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Κλέλια Βασιλείου.

Την Κυριακή (7/10), ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά είναι μεγάλες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει, και θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούν μαζί του.

Ο κ. Προδρόμου κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να καταθέσουν απόψεις και προτάσεις κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, για «να δούμε πώς απέναντι στην άρνηση της Τουρκίας μπορούμε να πετύχουμε δραστηριοποίηση των Ηνωμένων Εθνών».

Είπε επίσης πως «παρά τις όποιες πολιτικές διαφορές, παρά τις όποιες διαφορετικές εκτιμήσεις, πρέπει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, αναλογιζόμενοι και την κληρονομιά αυτού του αγώνα για ελευθερία της Κύπρου και να κινηθούμε με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ενότητα».

Το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται μετά τη δημόσια «κόντρα» του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

«Κουράστηκα να ακούω για τσουνάμια», είχε δηλώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντώντας σε δήλωση του κ. Νεοφύτου.

Ο δεύτερος επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους, ωστόσο είναι οφθαλμοφανές ότι κινούνται σε διαφορετικά μήκη κύματος ή, τουλάχιστον, διατηρούν διαφορετικές εκτιμήσεις.

Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στο Πρωινό Δρομολόγιο του κρατικού ραδιοφώνου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, δεν θέλησε να σταθεί στην κόντρα Αβέρωφ-Αναστασιάδη την οποία χαρακτήρισε θέατρο, τονίζοντας ότι λόγω θεσμού, θα σταθούν δίπλα στον Πρόεδρο για να πετύχει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Είπε επίσης ότι τα αιωρούμενα για την υποστήριξη λύσης δύο κρατών από κάποιους άφησε πρώτο το ΑΚΕΛ.

Στο ίδιο κλίμα στάθηκε και ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης, ο οποίος άφησε υπονοούμενα για το αληθές ή όχι της κόντρας του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ.

Με τη σειρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, εξήγησε ότι απορρίπτεται η λύση δύο κρατών, σημειώνοντας ότι τις συναντήσεις ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων ξεκίνησε το κόμμα της Αριστεράς.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, απέρριψε τα περί κόντρας Προεδρικού-ΔΗΣΥ, τονίζοντας ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου εκφράζει την αγωνία για το μέλλον των διαπραγματεύσεων.

ΚΥΠΕ/ToThemaOnline

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top