ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: «Σημαίνον στήριγμα η Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Λεμεσού»

ΠτΔ: «Σημαίνον στήριγμα η Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Λεμεσού»

Η Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Λεμεσού θα αποτελέσει σημαίνον στήριγμα και τροφοδότη της πνευματικής καλλιέργειας και μόρφωσης, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην πνευματική ζύμωση της Λεμεσού και του τόπου, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά την τελετή των εγκαινίων του ανακαινισμένου κτιρίου, που πραγματοποιήθηκαν απόψε, στην παρουσία και του Υπουργού Παιδείας, Κώστα Χαμπιαούρη.

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η βιβλιοθήκη, η οποία ως φορέας γνώσεων και αξιών και ως θεματοφύλακας της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, αναμένεται να αναδειχθεί για τον τόπο μας σε έναν θεμελιώδη παράγοντα υποστήριξης και ενίσχυσης του πολιτισμού, της παιδείας, της έρευνας, της επιστήμης και της εν γένει πνευματικής δημιουργικής παραγωγής.

"Συγκαταλέγοντας στην περιουσία της πλούτο σημαντικών από άποψη θεματολογίας, ποικιλίας και σπανιότητας έντυπων και ψηφιοποιημένων συλλογών και ακολουθώντας τις εξελίξεις που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες στη βιβλιοθηκονομία και στην τεχνολογία, η βιβλιοθήκη αποτελεί έναν θησαυρό πληροφοριών που εξυπηρετεί τις διαφορετικές αναζητήσεις κάθε είδους αναγνώστη", συμπλήρωσε.

Ανέφερε δε πως, ως ένα ζωντανό πνευματικό κέντρο, ανταποκρίνεται πλήρως στο νέο ρόλο, πέραν του συμβατικού της πληροφόρησης, που καλούνται να διαδραματίσουν πλέον οι βιβλιοθήκες, δίνοντας τη δυνατότητα της αξιοποίησης των κτιρίων της για την ανάπτυξη ποικίλων δραστηριοτήτων και τη φιλοξενία πληθώρας εκδηλώσεων σχετικών με τα επιστημονικά, πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα της πόλης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η ανάδειξη του ιστορικού κτιρίου το οποίο στεγάζει τη βιβλιοθήκη και η λειτουργική αξιοποίηση του προς όφελος των πολιτών, σε συνάρτηση με την ολοκλήρωση και την προώθηση άλλων σημαντικών έργων στην περιοχή, προσθέτει στην πορεία ανάπτυξης που σημειώνει η πόλη της Λεμεσού τα τελευταία χρόνια, "στην οποία αποδώσαμε ως παρούσα διακυβέρνηση ιδιαίτερη σημασία, όπως και οι εκάστοτε κυβερνήσεις και τοπικοί άρχοντες".

Η ανάπτυξη άλλωστε, τόνισε, υπήρξε και ο στόχος της Κυβέρνησης από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων της και "παρά τις δύσκολες συνθήκες οικονομικής κρίσης τις οποίες κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, εκτιμώ πως συνδράμαμε ουσιαστικά στις προσπάθειες των τοπικών αρχών να αναδείξουν το όραμα τους για την αναβάθμιση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε όλες τις τοπικές κοινωνίες".

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, η ανάληψη της ολοκλήρωσης του έργου αποκλειστικά από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το "πραγματικά αξιόλογο αποτέλεσμα", είναι ενδεικτικό της υψηλού επιπέδου τεχνογνωσίας και της δυναμικής που έχει αποκτήσει το Πανεπιστήμιο, το οποίο όπως είπε, σημειώνει από την ίδρυση του μία συνεχή ανοδική πορεία με πλήθος διακρίσεων και επιτυχιών που το καταξιώνουν στη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα.

"Και δεν μπορεί παρά η πορεία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, αλλά και η συμβολή του στην αναπτυξιακή πορεία της Λεμεσού, να μας ικανοποιεί ιδιαίτερα, αφού ως Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες του αυτές, επενδύουμε και στηρίζουμε έμπρακτα τη λειτουργία του και κατ’ επέκταση το πολυσήμαντο έργο που επιτελείται", είπε.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη διάθεση μέρους του οικισμού "Βερεγγάρια" για ανέγερση φοιτητικών εστιών, αθλητικών εγκαταστάσεων και εργαστηριακών χώρων, ενώ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για τη μεταστέγαση της Τεχνικής Σχολής στον Ύψωνα, αλλά και της Σχολής Επιστημών Υγείας".

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως "η εστία γνώσης που εγκαινιάζουμε σήμερα διαφυλάσσοντας εις το διηνεκές και προσφέροντας ως κοινό αγαθό τον πλούτο που στεγάζει, θα αποτελέσει σημαίνον στήριγμα και τροφοδότη της πνευματικής καλλιέργειας και μόρφωσης, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην πνευματική ζύμωση της Λεμεσού και του τόπου".

Χρέος όλων, ανέφερε, είναι να συμβάλουμε με κάθε τρόπο στον συνεχή εμπλουτισμό της με σημαντικά αντιπροσωπευτικά τεκμήρια της πνευματικής, της ερευνητικής και της επιστημονικής παραγωγής του ανθρώπου, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι η νέα βιβλιοθήκη θα αξιοποιηθεί στο μέγιστο δυνατόν βαθμό από το ευρύ κοινό.

Εξάλλου, σε χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαϊδης είπε πως με τη λειτουργία της ενιαίας Δημοτικής Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης, εμπεδώνεται και ενισχύεται περαιτέρω η κοινή πορεία της αρμονικής και εποικοδομητικής αλληλεπίδρασης πανεπιστημίου και πόλης.

"Η Λεμεσός και το ΤΕΠΑΚ ξεκίνησαν μαζί και συνεχίζουν μαζί, γιατί αυτό επιτάσσει το καλό και της ακαδημαϊκής και φοιτητικής κοινότητας αλλά και της πόλης ολόκληρης", τόνισε και υπέδειξε ότι η τεράστια κληρονομιά της Λεμεσού στον πολιτισμό, τα γράμματα και τις τέχνες, μέσα από τις πολύτιμες συλλογές της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, τα ανεκτίμητα παλαίτυπα, τις σπάνιες εφημερίδες και συλλογές, τα χιλιάδες βιβλία, στεγάζονται, διαφυλάσσονται και αξιοποιούνται πλέον με τον καλύτερο τρόπο.

Η Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη, συνέχισε, είναι πλήρως εκσυγχρονισμένη κτιριακά, τεχνολογικά και βιβλιοθηκονομικά, και αποτελεί πια μια πρότυπη Βιβλιοθήκη χάρις στη  συνεργασία του Δήμου Λεμεσού με το ΤΕΠΑΚ, στους τομείς της συντήρησης-αναπαλαίωσης, της παροχής τεχνογνωσίας, της αρμόζουσας στελέχωσης σε έμψυχο δυναμικό καθώς και του κατάλληλου εξοπλισμού.

Ανέφερε δε ότι το πλήρες αρχειακό υλικό της  και ο όγκος των εντύπων της, δεν ήταν δυνατόν να χωρέσουν στο κτίριο και για το λόγο αυτό, εντός του 2019 ξεκινά η διαμόρφωσης του παραπλήσιου κτηρίου (πρώην ΓΕΒΟ), που αγοράστηκε από τον Δήμο Λεμεσού για να λειτουργήσει ως χώρος φιλοξενίας της τεράστιας συλλογής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης καθώς επίσης και άλλων συλλογών που έχουν δωριθεί προς τον Δήμο Λεμεσού.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ, Δρ.Πανίκος Φιλίππου, ανέφερε στο χαιρετισμό του ότι το κτίριο της βιβλιοθήκης, αποτελεί το εμβληματικό αποτέλεσμα της συνεργασίας του Πανεπιστημίου μας με τον Δήμο Λεμεσού "και είναι για αυτό τον λόγο που θεωρούμε τη σημερινή μέρα ορόσημο για την ιστορία της πόλης μας".

"Η Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη αφενός αποτυπώνει τη σύζευξη των δύο κυριότερων μοχλών ανάπτυξης της πόλης, του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και του Δήμου Λεμεσού και αφετέρου, επιδεικνύει την αρμονική συνύπαρξη του παλαιού με το καινούριο, και τη σύνδεση της ιστορίας με την τεχνολογία και την πληροφορία", συμπλήρωσε.

Σημείωσε ακόμη πως η Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη, εκτός από την ακαδημαϊκή της συνιστώσα, επεκτείνει την αποστολή της στην παροχή πρόσβασης στη γνώση και στη διάσωση και προβολή των γραμμάτων και της πνευματικής παραγωγής του τόπου.

Στόχος μας, υπογράμμισε ο κ. Φιλίππου είναι η διατήρηση του χαρακτήρα της βιβλιοθήκης, η λειτουργία της ως κέντρου πληροφόρησης για τους φιλοπρόοδους δημότες της πόλης μας και η συνεχής ανάπτυξή της και προσφορά στην κοινωνία.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του Πανεπιστημίου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, "για την αποφασιστική σας συμβολή στην επίτευξη του μεγάλου στόχου του Πανεπιστημίου μας για ανάπτυξη στην περιοχή Βερεγγάρια στα Κάτω Πολεμίδια", με την ανέγερση φοιτητικών εστιών, αθλητικών εγκαταστάσεων και εργαστηριακών χώρων, σε μια έκταση 90 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.

Διαβεβαίωσε δε ότι το Πανεπιστήμιο θα εργαστεί με συγκροτημένο και μεθοδικό τρόπο για την υλοποίηση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Εξάλλου, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, καθηγητής Ανδρέας Αναγιωτός, είπε στο χαιρετισμό του πως η ανανεωμένη Δημοτική Πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη έχει μια νέα σημειολογία και έναν πολυλειτουργικό ρόλο, εγκαινιάζοντας μια νέα μορφή της Βιβλιοθήκης, "πρότυπο για τα κυπριακά δεδομένα".

Πρόκειται, υπέδειξε, για την πρώτη συνεργασία Δημοτικής και Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης στην Κύπρο, η οποία αναδεικνύει τόσο την ιστορία της πόλης της Λεμεσού, αλλά και τη σχέση της πόλης με το Πανεπιστήμιο.

Το διατηρητέο κτήριο, συνέχισε, στεγάζει στο ισόγειο τη βασική συλλογή της δημοτικής βιβλιοθήκης, την παιδική βιβλιοθήκη και χώρους εργασίας για το κοινό με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ στον πρώτο όροφο στεγάζεται η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη, χώρος μελέτης για τους φοιτητές και πολυχρησμική αίθουσα εκδηλώσεων.  Είπε ακόμη πως η νέα προσθήκη, το υπόγειο, στεγάζει συλλογή της βιβλιοθήκης του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου η οποία αποτελεί δωρεά του κύπριου συγγραφέα και ερευνητή Χριστάκη Μιχαηλίδη και περιλαμβάνει βιβλία Τέχνης και αναγνωστήριο.

"Ιδιαίτερη μέριμνα του Πανεπιστημίου ήταν να προσδώσει ένα πολυδιάστατο ρόλο στη Βιβλιοθήκη, στα πρότυπα σύγχρονων βιβλιοθηκών της Ευρώπης και προς όφελος λοιπόν της ευρύτερης κοινωνίας", ανέφερε ο καθηγητής Αναγιωτός και πρόσθεσε ότι "φιλοδοξία μας ήταν να ξεπεράσουμε τη μορφή της συμβατικής και στατικής βιβλιοθήκης, δημιουργώντας μια βιβλιοθήκη η οποία θα πρωτοστατεί στην περιοχή της πληροφορίας και της γνώσης σε ολόκληρη την Κύπρο".

Κάλεσε δε όλους τους πολίτες της Λεμεσού και όσους έχουν τη δίψα για μάθηση κι ανάγνωση, να αγκαλιάσουν τη Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη και να την αξιοποιήσουν ως  μια πηγή μάθησης που καλλιεργεί κουλτούρα επιστημονικής αναζήτησης.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Υπόθεση απόπειρας φόνου με θύμα 34χρονο, διερευνά η Αστυνομία στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top