ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΕΞ: Συμμετοχή της Τουρκίας στα ενεργειακά αλλά μόνο με λύση

ΥΠΕΞ: Συμμετοχή της Τουρκίας στα ενεργειακά αλλά μόνο με λύση

Επιθυμούμε συμμετοχή της Τουρκίας στα ενεργειακά αλλά μόνο με λύση του Κυπριακού δηλώνει ο Υπουργός Εξωτερικών.

Η Λευκωσία επιθυμεί τη συμμετοχή της Τουρκίας στις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας όμως ότι η Τουρκία πρέπει πρώτα να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, διαφορετικά για τη Λευκωσία δεν υφίσταται αυτή η προοπτική.

Ο Υπουργός μιλούσε στη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης στο 14ο Συνέδριο του Economist στη Λευκωσία με τίτλο «Ενεργειακή ασφάλεια και περιφερειακές συγκρούσεις: Ανατολική Μεσόγειος προς αναζήτηση σταθερότητας», στην οποία συμμετείχε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ του Ισραήλ Μάικλ Ορεν και η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Κάθλιν Ντόχερτι.

Στην ομιλία του, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας, οι συνολικές ποσότητες φυσικού αερίου στη λεκάνη της Λεβαντίνης και του Νείλου στην Ανατολική Μεσόγειο υπολογίζονται σε περίπου 9350 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Την τελευταία δεκαετία οι ανακαλύψεις που έγιναν στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες της Κύπρου, της Αιγύπτου και του Ισραήλ είναι περίπου 2500 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Πρόσθεσε ότι οι ετήσιες ανάγκες της ΕΕ στο φυσικό αέριο είναι σήμερα περίπου 540 δις. κυβικά μέτρα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η ΕΕ υποστηρίζει τις προσπάθειες της Κύπρου επανειλημμένα τονίζοντας την υποστήριξή της στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ΑΟΖ της, αλλά και συμμετέχοντας στο έργο EastMed, το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ως έργο κοινού ενδιαφέροντος.

Αναφερόμενος στις τριμερείς συνεργασίες της Κύπρου και της Ελλάδας με γειτονικές χώρες, είπε ότι δεν στρέφονται εναντίον τρίτης χώρας.

«Αντιθέτως, αποτελούν μέσο για την προώθηση της συνεργασίας στην περιοχή και πέραν αυτής και είναι ανοιχτές σε όλες τις χώρες που μοιράζονται το όραμα και το σημαντικότερο είναι να σέβονται το διεθνές δίκαιο», είπε και ανέφερε ότι καλούμε άλλες γειτονικές χώρες που δεν ανήκουν ακόμα στα σχήματα αυτά να μοιραστούν το ίδιο όραμα και να συμμετάσχουν.

Τόνισε ότι η προστιθέμενη αξία αυτής της συνεργασίας έχει προσελκύσει την προσοχή άλλων χωρών και είπε ότι αναμένονται σύντομα ανακοινώσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η συνεργασία που αναπτύσσεται στην περιοχή μας μπορεί να διευκολύνει τις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου μέσω μιας βιώσιμης διευθέτησης που θα επιτρέψει στην Κύπρο να διατηρήσει το ρόλο της ως σταθερού, αξιόπιστου έντιμου μεσολαβητή στην περιοχή.

«Προϋπόθεση για αυτό είναι να κατανοήσει η Τουρκία ότι έχει πολύ περισσότερα να χάσει από ό, τι να κερδίσει από το σημερινό status quo, το οποίο εμποδίζει την Άγκυρα να συμμετάσχει στο δίκτυο συνεργασίας στην περιοχή μας και όχι μόνο», τόνισε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπενθύμισε ότι η Τουρκία κατά τους τελευταίους έξι μήνες σχεδόν καθημερινά προβαίνει σε δηλώσεις που απειλούν την Κύπρο και όλες τις εταιρείες που συμμετέχουν στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Είπε ότι η Λευκωσία δεν θα ακολουθήσει αυτή την τουρκική προσέγγιση, λέγοντας ότι «είμαστε πολύ σίγουροι για το τι κάνουμε, καθώς βασιζόμαστε στο διεθνές δίκαιο».

Η Λευκωσία, δήλωσε, επιθυμεί τη συμμετοχή της Τουρκίας στις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή, αλλά για να είναι σε θέση να εξετάσει αυτή τη δυνατότητα, η Τουρκία πρέπει να λύσει το κυπριακό πρόβλημα, αλλιώς για τη Λευκωσία η επιλογή δεν υφίσταται.

Εξαρτάται από την Τουρκία, είπε, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα πρέπει να εργαστεί για την επίλυση του Κυπριακού.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι οι τουρκικές απειλές εναντίον της Κύπρου αποτελούν επίσης απειλές κατά του Ισραήλ, της Αιγύπτου και του Λιβάνου, καθώς η Λευκωσία έχει υπογράψει συμφωνίες με αυτές τις χώρες και αποτελούν επίσης απειλές κατά της ίδιας της ΕΕ, η οποία επενδύει στον αγωγό EastMed.

«Το πρόβλημα στην περιοχή μας είναι η Τουρκία και το ερώτημα είναι αν θα επιτρέψουμε στην Άγκυρα να καταστρέψει την προοπτική της περιοχής. Οσον αφορά εμάς, θέλουμε η Τουρκία να αποτελέσει μέρος της συνεργασίας αυτής της περιοχής" είπε.

Ερωτηθείς από το ακροατήριο γιατί οι χώρες της περιοχής δεν προσκαλούν την Τουρκία στην εκμετάλλευση των πόρων, σημείωσε ότι η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και συμπλήρωσε: «Πώς μπορούν λοιπόν να ενταχθούν σε αυτές τις κοινές πρωτοβουλίες; Φυσικά και καλούμε την Τουρκία, καλώ την Τουρκία να αρχίσει συζήτηση με την Κυπριακή Δημοκρατία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μας. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε θετική αντίδραση».

Σε ερώτηση για τις σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας, είπε ότι η Κύπρος είναι ενεργό μέλος της ΕΕ, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση και εφαρμογή της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και πρόσθεσε ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία είναι δύσκολες και περιέχουν πολλές προκλήσεις, αλλά τόνισε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος με τη Μόσχα.

Όσον αφορά το Brexit, είπε ότι για την Κύπρο είναι σημαντικό να προστατευθούν τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων που εργάζονται και διαμένουν στις κυρίαρχες βρετανικές βάσεις στην Κύπρο με την πλήρη εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου.

«Είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία αλλά τίποτα δεν συμφωνείται μέχρι να συμφωνηθούν τα πάντα», είπε ο Υπουργός.

Λαμβάνοντας το λόγο, η Πρέσβειρα των ΗΠΑ δήλωσε ότι η χώρα της θεωρεί την Ελλάδα ως αγκυροβόλιο σταθερότητας στη Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια και βασικό στρατηγικό εταίρο των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ την ίδια ώρα οι ΗΠΑ εργάζονται αποφασιστικά για τη σταθεροποίηση των σχέσεων με την Τουρκία, σημειώνοντας ότι η Τουρκία παρέχει μακροπρόθεσμα μια αντιστάθμιση στο Ιράν.

Αναφερόμενη στο Ισραήλ, είπε ότι είναι ένας πολύτιμος και ικανός σύμμαχος για τις Ηνωμένες Πολιτείες, που σήμερα αντιμετωπίζει επικίνδυνα κλιμακούμενες περιφερειακές απειλές.

Όσον αφορά την Κύπρο, είπε ότι οι ΗΠΑ ενισχύουν τη συνεργασία τους με την Κυπριακή Δημοκρατία λέγοντας ότι «πιστεύουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις κοινές μας προσπάθειες για την αντιμετώπιση των διεθνών απειλών και στην ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να αναπτύξει και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους, προσθέτοντας ότι «πιστεύουμε ότι οι πόροι αυτοί πρέπει να κατανέμονται ισότιμα μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας διευθέτησης».

«Πιστεύουμε επίσης ότι οι στρατιωτικές απαντήσεις σε πιθανές εμπορικές διαμάχες δεν είναι κατάλληλες», τόνισε.

Η Πρέσβειρα είπε επίσης ότι ακόμη και όταν ανακαλυφθούν κοιτάσματα, η ανάπτυξη αυτών των πόρων και η πώλησή τους είναι θέμα ετών, ίσως ακόμη και μιας δεκαετίας.

«Υπάρχει επομένως αρκετός χρόνος για να λειτουργήσουν οι πολιτικές διαδικασίες πριν κάποιος δει οικονομικές αποδόσεις», τόνισε.

Αναφερόμενη στο Κυπριακό, είπε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία θα προσφέρει το καλύτερο μέλλον στο νησί.

Η Πρέσβειρα περιέγραψε ένα λαμπρό μέλλον για την Κύπρο με ορίζοντα το 2030.

‘Βλέπω μια ενοποιημένη Κύπρο το 2030 ως μια ισχυρή περιφερειακή οικονομική δύναμη. Mια ναυτιλιακή βιομηχανία που δεν είναι μόνο στις πρώτες 10, αλλά μια από τις δύο ή τρεις πιο σημαντικές στον κόσμο. Mια ενοποιημένη Κύπρο με μια ενσωματωμένη τουριστική οικονομία που να περικλείει όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα που έχει να προσφέρει το νησί. Και πέραν αυτού έναν ενοποιημένο και ακμαίο χρηματοπιστωτικό τομέα, τα ευρέως διαδεδομένα Αγγλικά να δημιουργούν έναν κόμβο ανώτερης εκπαίδευσης για την περιοχή και αν αναπτυχθεί και η ενέργεια, τότε ξαφνικά το όραμα αυτό διευρύνεται. Και τότε θα μπορούσα να φανταστώ την Κύπρο ως τη Νορβηγία της ενέργειας ή τη Σιγκαπούρη των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η Πρέσβειρα εξέφρασε την ισχυρή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις τριμερείς συνεργασίες Κύπρου, Ελλάδας με Ισραήλ και Αίγυπτο, λέγοντας ότι προσβλέπουν στη συνέχιση της εμβάθυνσης αυτών των τριμερών και θα τις υποστηρίξουν με κάθε δυνατό τρόπο.

Αναφέρθηκε επίσης στις αμερικανικές επενδύσεις στην Κύπρο, λέγοντας ότι οι αμερικανικές εταιρείες δραστηριοποιούνται όλο και περισσότερο στους τομείς της ενέργειας, των ασφαλίσεων, των τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, του τουρισμού και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

«Οι αμερικανικές εταιρείες στην Κύπρο έχουν δημιουργήσει, άμεσα ή έμμεσα μέσω επενδύσεων, περίπου 5.000 θέσεις εργασίας εδώ. Αναμένουμε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί», είπε η Πρέσβειρα των ΗΠΑ.

Η κ. Ντόχερτι κλήθηκε από το κοινό να αναφέρει εάν η θέση που εξέφρασε ότι "οι πόροι πρέπει να κατανέμονται ισότιμα μεταξύ των δύο κοινοτήτων" εννοεί 50-50. Απάντησε ότι υψηλόβαθμοι Ε/κ κάνουν λόγο για ισότιμη κατανομή και ότι δεν εξαρτάται από την ίδια να αναφέρει πώς οι πόροι θα διαμοιραστούν καθώς αυτό θα πρέπει να συζητηθεί. Εμείς, είπε, στηρίζουμε τη δημόσια γραμμή στο νησί.

Εξάλλου, απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι πρέπει να αναμένουμε τουλάχιστον 5-6 χρόνια μέχρι να είμαστε σε θέση να μιλούμε για κέρδη από τους υδρογονάνθρακες, και είπε ότι υπάρχει ήδη στο τραπέζι των συνομιλιών μια σύγκλιση.

Τόνισε ότι το "ισότιμη κατανομή" δεν σημαίνει κατ’ ουδένα τρόπο 50-50.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω αυτό το σημείο», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Είπε επίσης ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου σαφώς και δεν αποσκοπεί στην προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, αλλά έχει να κάνει με τα συμφέροντα της ίδια της Άγκυρας.

Εξάλλου, στην δική του παρέμβαση, ο Ισραηλινός αξιωματούχος αναφέρθηκε στην τριμερή συνεργασία μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, λέγοντας ότι πρόκειται για μια συνεργασία σταθερότητας και δημοκρατίας. Αναφέρθηκε επίσης στον αγωγό EastMed επισημαίνοντας ότι η ενέργεια μπορεί να αποτελέσει τα θεμέλια της ειρήνης στην περιοχή.

Σημειώνοντας ότι δεν είναι όλοι ικανοποιημένοι από τη δύναμη που έχει αυτή η συνεργασία, εξέφρασε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη του Ισραήλ προς την Κύπρο κατά την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ΑΟΖ της.

Είπε ότι το Ισραήλ προσπάθησε στο παρελθόν να επιτύχει μια προσέγγιση με την Τουρκία, αλλά δεν υπήρξε επιτυχία.
Αυτό είναι ατυχές, είπε, αλλά σημείωσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι στο μέλλον το Ισραήλ δεν θα είναι ανοιχτό σε μια προσέγγιση, αφού, όπως ανέφερε, είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών της περιοχής να έχουν μια ειρηνική σχέση με την Τουρκία.

Τόνισε ότι η συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της Δύσης και πρόσθεσε ότι το Ισραήλ θα σταθεί στο πλευρό της Κύπρου, της Ελλάδας και άλλων χωρών της περιοχής προκειμένου να αντισταθούν στις αυξανόμενες απειλές, τις οποίες θα προσπαθήσουν να επιλύσουν διπλωματικά, αλλά αν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε θα συμπαρασταθούν η μια χώρα στην άλλη με στρατηγικό τρόπο.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top