ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: «Θέλω διαζύγιο. Δέρνει με ο άντρας μου, αλλά μην του το πεις»

ΚΥΠΡΟΣ: «Θέλω διαζύγιο. Δέρνει με ο άντρας μου, αλλά μην του το πεις»

Μπροστά σε συγκλονιστικές ιστορίες ενδοοικογενειακής βίας, που ποτέ δεν καταγγέλλονται,  έρχονται αντιμέτωποι αρκετοί δικηγόροι το τελευταίο διάστημα.

Του Χαράλαμπου Ζάκου

Αν και τα στατιστικά στοιχεία στην Κύπρο που παρέχει η Αστυνομία από το 2014 μέχρι και το 2017 δείχνουν πτώση στα αναφερόμενα περιστατικά βίας στην οικογένεια, εντούτοις, αυτά δεν αντικατοπτρίζουν ολόκληρη την αλήθεια.

Όπως μας ανέφεραν δικηγόροι με ειδίκευση στο οικογενειακό δίκαιο, με ψεύτικη αιτιολογία διαζυγίου προχωρούν αρκετά θύματα ενδοοικογενειακής βίας, δηλαδή με την πρόφαση ότι ενώ αρχικά είχαν αρμονικές σχέσεις, στη συνέχεια επήλθε αποξένωση μεταξύ τους, χωρίς να διευκρινίζεται σε καμία περίπτωση ότι ήταν θύματα ενδοοικογενειακής βίας, με αποτέλεσμα αυτές οι υποθέσεις να μην καταγγέλλονται ποτέ.

Μάλιστα, οι περιπτώσεις γυναικών που φτάνουν στα γραφεία τους ζητώντας διαζύγιο λόγω ενδοοικογενειακής βίας όλο και αυξάνονται.

Ωστόσο, λόγω είτε φόβου για αντίποινα από τους πρώην συζύγους τους, είτε αβεβαιότητας και άγχους για το πώς ο περίγυρος τους θα τις αντιμετωπίσει, είτε λόγω διαδικασιών, τα περιστατικά αυτά δεν φτάνουν ποτέ ως καταγγελίες στα γραφεία της Αστυνομίας, αλλά και αν φτάσουν στο τέλος πολλά από αυτά αποσύρονται.

Απροστάτευτα τα θύματα από το Νόμο

Όπως μας εξήγησαν, από τη μία έρχεται ο Νόμος που δεν προστατεύει το θύμα, εφόσον η νομοθεσία δεν είναι άμεση και αυστηρή με τον κίνδυνο το θύμα να έρχεται σε άμεση επαφή με τον θύτη μέχρι και το πέρας της διαδικασίας. Και από την άλλη η Αστυνομία δεν είναι εξουσιοδοτημένη να ενεργεί άμεσα και να περιορίζει τον θύτη, εφόσον ο Νόμος δεν τους καθιστά υπεύθυνους να ενεργούν χωρίς διάταγμα.

Πιο συγκεκριμένα, ένας από τους κύριους λόγους που αρκετές γυναίκες δεν προχωρούν με καταγγελίες ή και όταν προχωρήσουν τελικά τις αποσύρουν, είναι η προβληματική νομοθεσία σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας.

Το πρόβλημα έγκειται στην εκδίκαση των υποθέσεων η οποία μπορεί να πάρει μέχρι και τρία χρόνια, με ότι και αν σημαίνει αυτό για το θύμα. Το θύμα και ο θύτης έρχονται σε άμεση επαφή μέχρι και το πέρας της διαδικασίας, αφού η Αστυνομία δεν έχει το δικαίωμα, χωρίς διάταγμα, να ενεργήσει άμεσα και να περιορίσει τον θύτη μέχρι αποδείξεως της υπόθεσης.

Τώρα, σε περίπτωση διατάγματος απομάκρυνσης, πριν την έκδοση του δίνεται το δικαίωμα στον θύτη να προβάλλει και τη δική του εκδοχή με αποτέλεσμα τα πράγματα να γίνονται χειρότερα και το θύμα να μην προστατεύεται.

Μάλιστα, σε περίπτωση που το θύμα αμυνθεί και αντιδράσει βίαια πάνω στον θύτη, κατηγορούνται και οι δυο με το αδίκημα της κοινής επίθεσης. Σε αυτή την περίπτωση βρίσκονται και οι δύο στο δικαστήριο χωρίς καμιά προστασία.

Παράλληλα, άλλο πρόβλημα που παρατηρείται σχετίζεται με τα καταφύγια στα οποία μπορούν να καταφύγουν τα θύματα ώστε να νιώθουν ασφαλείς μέχρι την εκδίκαση των υποθέσεων. Αν και υπάρχουν, δεν είναι αρκετά ώστε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. 

Που έγκειται το πρόβλημα

Σύμφωνα με τα λεγόμενα ειδικών επί του ζητήματος, το πρόβλημα δεν έγκειται μόνο στο ότι το Κράτος δεν παρέχει τα απαραίτητα μέτρα και εφόδια ώστε να αντιμετωπιστούν οι περιπτώσεις βίας άμεσα και αυστηρά, αλλά και στο πως προλαμβάνουμε τέτοια περιστατικά και ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν ώστε τα θύματα να μην ενοχοποιούν τον εαυτό τους απέναντι στο θύτη, βρίσκοντας το θάρρος, είτε να το καταγγείλουν, είτε να έχουν τη δύναμη να μετακομίσουν.

Το σπίτι είναι το πιο επικίνδυνο μέρος για τις γυναίκες σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Περίπου 50.000 γυναίκες δολοφονήθηκαν το 2017 από συζύγους, πρώην και νυν, ή και μέλη της οικογένειας τους, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η έκθεση του Παγκόσμιου Γραφείου του ΟΗΕ για το Έγκλημα, οι οποίες έπεσαν είτε θύματα κακοποίησης ή των λεγόμενων εγκλημάτων τιμής.

137 γυναίκες την ημέρα, ή έξι κάθε ώρα χάνουν τη ζωή τους από ενδοοικογενειακή βία, με τον ΟΗΕ να αναφέρει πως παρά τις εκστρατείες ενημέρωσης το ποσοστό αυξήθηκε από το 2012 έως το 2017.

Όπως αναφέρεται και στο δημοσίευμα του «onmed», η Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, προτείνει περισσότερη δράση προκειμένου να καταπολεμηθεί η βία κατά των γυναικών και καλύτερο συντονισμό ανάμεσα σε αστυνομικές Αρχές, ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top