ΚΥΠΡΟΣ

Ζητούν αναγνώριση του αγώνα τους από την πολιτεία οι Αιχμάλωτοι του '74

Ζητούν αναγνώριση του αγώνα τους από την πολιτεία οι Αιχμάλωτοι του '74

Τη δέσμευση ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ικανοποίηση όσο το δυνατόν περισσοτέρων αιτημάτων του Συνδέσμου Αιχμαλώτων του 1974, έδωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Χαιρετίζοντας την ετήσια συνεστίαση του Παγκύπριου Συνδέσμου Αιχμαλώτων 1974, η Ζέτα Αιμιλιανίδου αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Κυβέρνησης για αναγνώριση του αγώνα των αιχμαλώτων και κυρίως στις πρόσφατες αποφάσεις του Υπουργικού για παροχή του τιμητικού επιδόματος.

«Σε καμία περίπτωση αυτό το επίδομα αντανακλά στην προσφορά σας  όμως είναι μια αρχή είναι ένα τιμητικό επίδομα το οποίο δίνεται ως ένδειξη τιμής για όσα έχετε προσφέρει στην πατρίδα. Θέλω να σας πω ότι αυτό ήταν μόνο η αρχή όχι το τέλος, αυτά τα επιδόματα θα το ξανασυζητήσουμε και όποια προβλήματα έχουν υπάρξει κατά την εφαρμογή τους θα τα διορθώσουμε» είπε.

Η Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην ψήφιση νόμου, το 2008, βάσει του οποίου  θα έπρεπε να παραχωρηθούν ορισμένα ωφελήματα στους αιχμαλώτους, τιμής ένεκεν, για την προσφορά προς την πατρίδα. «Ωστόσο, ο νόμος αυτός ουδέποτε εφαρμόστηκε παρά μόνο για τρία χρόνια όσο αφορούσε το δικαίωμα της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής βοήθειας. Νόμος ο οποίος εφαρμόστηκε τελικά τον Ιανουάριο του 2018 μετά από εισήγηση του Υπουργείου μας  προς το υπουργικό συμβούλιο» ανέφερε η κ. Αιμιλιανίδου.

Επικριτικός για τους χειρισμούς της πολιτείας ήταν ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Αιχμαλώτου Πολέμου 1974, Βάσος Χρίστου.

««Δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι να επισημάνουμε το γεγονός ότι αγνοήθηκε σκανδαλωδώς η προσφορά μας προς την πατρίδα. Δεν τυγχάνουν προσοχής και φροντίδας τα αμέτρητα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας που προκάλεσαν στους πλείστους από εμάς η τουρκική θηριωδία κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας μας» είπε ανάμεσα σ’ άλλα ο κ. Χρίστου.

Τόνισε δε την αποφασιστικότητα του Συνδέσμου, να διεκδικήσει τα δικαιώματα των μελών του.

Η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής προσφύγων Σκεύη Κουκουμά, κάλεσε την κυβέρνηση να σταθεί στο πλευρό των αιχμαλώτων πολέμου, τονίζοντας ότι το τιμητικό επίδομα δεν είναι αρκετό για την προσφορά των ανθρώπων αυτών στην πατρίδα.

Ο εκπρόσωπος της ΔΕΑ, Θωμάς Αντωνίου  ζήτησε από τους  παρευρισκομένους  να δώσουν πληροφορίες αν γνωρίζουν πιθανά σημεία ταφής ή εκτέλεσης  αγνοουμένων.

Στη διάρκεια της συνεστίασης προβλήθηκε απόσπασμα  ντοκιμαντέρ που ανατέθηκε από τον Σύνδεσμό στον σκηνοθέτη Μιχάλη Γεωργιάδη και τον δημοσιογράφο - ερευνητή Χρύσανθο Χρυσάνθου με στόχο την προβολή των όσων τραγικών βίωσαν οι αιχμάλωτοι το 1974.

ΚΥΠΕ
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Υπόθεση απόπειρας φόνου με θύμα 34χρονο, διερευνά η Αστυνομία στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top