ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πρόοδος στο ΥΠΕΞ συνδεδεμένη με την αποτελεσματικότητα της Κύπρου στο εξωτερικό είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Η πρόοδος στο ΥΠΕΞ συνδεδεμένη με την αποτελεσματικότητα της Κύπρου στο εξωτερικό είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών έχει προοδεύσει μεγίστως, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η αναβάθμιση του αποτελεί μια συνεχή διαδικασία που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αποτελεσματικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εξωτερικό.

 
 Σε ομιλία του, κατά την τέλεση των εγκαινίων φωτογραφικής έκθεσης για την ιστορία του Υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι καμιά Προεδρία δεν θα μπορούσε να κάνει βήμα έξω από τη χώρα χωρίς την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών και των διπλωματών όλων των βαθμίδων και εξήρε το έργο της ηγεσίας του Υπουργείου διαχρονικά.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε ως σημαντική αναβάθμιση τη δημιουργία της Γενικής Γραμματείας για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις που συστάθηκε στο Υπουργείο με την πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη, την ενεργοποίηση της Οικονομικής Διπλωματίας, την αναβάθμιση του Τμήματος Επικοινωνιακής Διπλωματίας, και το διορισμό της Τζόζι Χριστοδούλου ως Συμβούλου για θέματα ισότητας των φύλων.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμα ότι η Κύπρος αποτελεί μια από τις λιγοστές περιπτώσεις, στις οποίες ένα μικρό κράτος αντιμετώπισε τόσο μεγάλα προβλήματα χρησιμοποιώντας τόσο αποτελεσματικά το διεθνές δίκαιο ως ένα μηχανισμό για να στηρίξει και να επιχειρηματολογήσει υπέρ των θέσεων του.
 
 Πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα στηρίζει τις νόμιμες ενέργειες της Δημοκρατίας αποτελεί τιμή για όλους τους διπλωμάτες που βρίσκονται σε άλλες χώρες και υπερασπίζονται τα συμφέροντα της πατρίδας μας, κάτω από αντίξοες συνθήκες, είτε λόγω του ολιγάριθμου προσωπικού του Υπουργείου είτε λόγω περιορισμένου προϋπολογισμού σε σύγκριση με αυτούς άλλων κρατών.   
 
Αναφερόμενος στις επιτυχίες του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και την ανάληψη της Προεδρίας της Κύπρου στην ΕΕ το 2012.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακόμα ότι η έκθεση φωτογραφίας συνιστά απόδοση τιμής προς όλους όσοι υπηρέτησαν στο Υπουργείο, σημειώνοντας ότι χωρίς την ηγεσία του Υπουργείου και το εξαίρετο προσωπικό του οι μεγάλες επιτυχίες της πατρίδας μας δεν θα υλοποιούνταν ποτέ.
 
 Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, σε χαιρετισμό που απηύθυνε, διαβεβαίωσε πως η Κυβέρνηση και το Υπουργείο του οποίου ηγείται, ουδέποτε θα παραιτηθούν από τις προσπάθειές  για επίτευξη του στόχου της επανένωσης της Κύπρου και των ανθρώπων της, σε ένα λειτουργικό κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στην αναμόρφωση που σημειώθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, η οποία όπως σημείωσε οφείλεται στη σκληρή δουλειά, την αφοσίωση και τη θυσία από τους ανθρώπους που εργάστηκαν για αυτό το υπουργείο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
 
Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ακόμα πως μεταξύ των ανθρώπων που έχουν υπηρετήσει το Υπουργείο Εξωτερικών στα πρώτα του χρόνια με αξιοπρέπεια και δέσμευση και συνέβαλαν στο αξιοσημείωτο ταξίδι, υπάρχουν πολλοί Τουρκοκύπριοι που υπηρέτησαν ως πρεσβευτές, διπλωμάτες και μη διπλωματικό προσωπικό, δουλεύοντας μαζί με τους Ελληνοκύπριους, τους Αρμένιους, τους Μαρωνίτες και τους Λατινούς συναδέλφους, στην υπηρεσία της κοινής μας χώρας, της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Δήλωσε περαιτέρω ότι παραμένει αισιόδοξος, ελπίζοντας σύντομα, αυτή η συνύπαρξη θα συνεχιστεί.
 
Στα εγκαίνια της έκθεσης παρέστησαν οι προκάτοχοι του Υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Ρολάνδης, Γιώργος Ιακώβου, Γιώργος Λιλλήκας, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, Μάρκος Κυπριανού και Ιωάννης Κασουλίδη, τους οποίους ο κ. Χριστοδουλίδης καλωσόρισε και ταυτόχρονα απέτισε φόρο τιμής στους αποβιώσαντες Υπουργούς Εξωτερικών  Σπύρο Κυπριανού, Ιωάννης Χριστοφίδη και Αλέκος Μιχαηλίδη, για την ανεκτίμητη συμβολή τους στην ιστορία και την εξέλιξη του Υπουργείου Εξωτερικών ως θεσμού του σύγχρονου κράτους της Κύπρου.
 
Η φωτογραφική έκθεση φέρει τίτλο «Το Υπουργείο Εξωτερικών δια μέσου των ετών» και πραγματοποιείται στο οίκημα του Υπουργείου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top