ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παραδόθηκαν στον Δήμαρχο Λεμεσού τα σατιρικά άρματα που αναβιώνουν στο καρναβάλι

Παραδόθηκαν στον Δήμαρχο Λεμεσού τα σατιρικά άρματα που αναβιώνουν στο καρναβάλι

Μια ξεχωριστή βραδιά περίμενε όλους όσοι χθες βράδυ παρευρέθηκαν στην τελετή παράδοσης  των δυο σατιρικών αρμάτων που αναβιώνουν και φέτος στο Λεμεσιανό Καρναβάλι, κατά τη διάρκεια της οποίας τιμήθηκε ο επί 52 χρόνια μαέστρος της χορωδίας "Άρης Λεμεσού", Μαρίνος Μιτέλας.

Παλιά και νέα μέλη της χορωδίας ένωσαν τις φωνές τους για ένα ιστορικό συναπάντημα με τον αγαπημένο τους μαέστρο που διεύθυνε για ακόμη μια φορά, σε ένα κατάμεστο από κόσμο πολιτιστικό Κέντρο "Πάνος Σολομωνίδης", στην παρουσία των Τοπικών Αρχών και της Βασιλικής Οικογένειας του Καρναβαλιού.

Η εκδήλωση "Αναβίωση παλιών σατιρικών αρμάτων της Λεμεσού" ,  που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του κατασκευαστή αρμάτων, Κώστα  Μαυρογένη, οργανώθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά από το Studio 8 School of Art & Design και εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του Δήμου Λεμεσού για αναβάθμιση των καρναβαλίστικων εκδηλώσεων και προώθηση των σατιρικών αρμάτων που κάποτε αποτελούσαν κύριο χαρακτηριστικό του Λεμεσιανού Καρναβαλιού.

Παρούσα στην εκδήλωση και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Κλέλια Βασιλείου, η οποία σε σύντομο χαιρετισμό ανέφερε πως "το Καρναβάλι δεν είναι τίποτε άλλο παρά η ανάγκη όλων μας να εκφραστούμε πέραν των αριθμών, πέραν της ψυχρής λογικής της καθημερινότητας μας, να βάλουμε τη χαρά στις μέρες και την έκφραση μας, να βάλουμε ποιότητα στις συζητήσεις μας και αισθητικές προσεγγίσεις ".

"Η δημιουργία των παλιών αυτών αρμάτων και κατασκευών ήθελε ψυχή και σήμερα έρχονται και μας βρίσκουν σε μια περίοδο που χρειαζόμαστε δημιουργικότητα, ψυχή, μεράκι και πάθος όσο τίποτε άλλο", ανέφερε και πρόσθεσε πως " περάσαμε δύσκολα, και παρότι βρισκόμαστε σήμερα σε καλύτερη κατάσταση, χρειάζεται να ξυπνήσουμε τα τεράστια αποθέματα που διαθέτουμε και να τα ξαναβάλουμε στον πολιτισμό μας και στην καθημερινότητα μας".

Το Καρναβάλι, κατέληξε, είναι ένα πάρα πολύ καλό δείγμα για το πώς η έκφραση και η δημιουργικότητα μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά.

Εξάλλου, σε χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαϊδης, υπενθύμισε πως η υλοποίηση αναβίωσης παλιών καρναβαλίστικων αρμάτων του "μεγάλου και πρωτοπόρου δημιουργού καρναβαλίστικων αρμάτων, Κώστα Μαυρογένη", γίνεται από το γιο του και συνεχιστή του έργου του, Ανδρέα Μαυρογένη.

Συγκεκριμένα, το 2017 αναβίωσε το σατιρικό άρμα "Όλα για την πρωτεύουσα" και πέρσι τα άρματα ""Το Καρναβάλι Λεμεσού νικά τις προεδρικές εκλογές"και "Τζείνον το γήπεδο που ελέαμεν...", ενώ φέτος αναβιώνουν τα σατιρικά άρματα " Ο Διογένης ψάχνει καρναβαλιστή" και "Αμερική και Ρωσία μας παίζουν μαριονέττες".

"Το σατιρικό άρμα είναι ένα στοιχείο που καθορίζει το Λεμεσιανό Καρναβάλι και είναι τόσο παραδοσιακό, όσο και διαχρονικό", είπε ο Δήμαρχος Λεμεσού, προσθέτοντας πως "το σατιρικό άρμα μπορεί να αναπροσαρμοστεί στην κάθε εποχή, γι αυτό θεωρούμε πως είναι σημαντικό να ενισχύσουμε αυτό το καθοριστικό στοιχείο του Καρναβαλιού".

Ο κ.Νικολαϊδης τόνισε πως ο Δήμος Λεμεσού προτίθεται να αξιοποιήσει τα άρματα που αναβιώνουν μέσα στα χρόνια, ως μουσειακά εκθέματα στο "Μουσείο Καρναβαλιού" που προγραμματίζει να δημιουργήσει ο Δήμος.

Αναφερόμενος στον τιμώμενο της βραδιάς, ο Δήμαρχος Λεμεσού είπε πως ο Μαρίνος Μιτέλλας είναι ένας άνθρωπος που άφησε "βαριά τη σφραγίδα του στα μουσικά δρώμενα, στη μουσική ιστορία αλλά και στην ιστορία της Λεμεσού".

"Καθοριστική ήταν η συμβολή του στη διάδοση και διεύρυνση της μουσικής Παιδείας στη Λεμεσό, μέσα από τη δράση του ως εκπαιδευτικός, ως μαέστρος της χορωδίας "Άρης Λεμεσού", ως κανταδόρος" είπε και πρόσθεσε "ο Μαρίνος Μιτέλλας μας έμαθε να αγαπάμε και να εκτιμούμε την κλασική μουσική, να αγαπάμε τη δική μας μουσική και να τραγουδάμε τις καντάδες της πόλης, γι αυτό η Λεμεσός του χρωστά πολλά".

Για τον τιμώμενο μίλησε ο Επιστημονικός Διευθυντής  του Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου-Ιστορικού Αρχείου και Κέντρου Μελετών Λεμεσού, Μίμης Σοφοκλέους, ο οποίος είπε πως το όνομα του Μαρίνου Μιτέλλα είναι συνυφασμένο, στη Λεμεσό, με τη λέξη μαέστρος.

"Είναι μια σημαντική μορφή της ιστορίας της μουσικής του τόπου μας και του Πολιτισμού" ανέφερε και συμπλήρωσε " είναι ο σημαντικότερος εναρμονιστής τραγουδιών στον τόπο μας, ένας μαέστρος με πολλές αντοχές, ένας μαέστρος των χαμηλών τόνων και των υψηλών μουσικών προδιαγραφών".

Στην αντιφώνηση του, ο Μαρίνος Μιτέλας ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την τιμή και αρκέστηκε να αναφέρει πως "ήμουν ένας απλός που απλά έκανε το καθήκον του, όπως και όσο μπορούσε".

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παράδοση, στο Δήμαρχο Λεμεσού, των δυο σατιρικών αρμάτων, τα οποία θα παρελάσουν την Κυριακή 10 Μαρτίου, στη Μεγάλη Καρναβαλίστικη Παρέλαση.

Σήμερα,  την τιμητική τους έχουν τα παιδιά, καθώς πραγματοποιείται η Παιδική Καρναβαλίστικη Παρέλαση, η οποία θα ξεκινήσει στις 11:30 από τα φώτα τροχαίας του Δημόσιου Κήπου και θα καταλήξει στο δεύτερο χώρο στάθμευσης της επίχωσης.

Της παρέλασης θα προπορεύονται οι Βασίλισσες της Χαράς και της Τρέλας και η Βασιλική οικογένεια του Καρναβαλιού, ενώ θα συμμετέχουν οι Μαζορέττες του Σώματος Κυπρίων οδηγών και οι Μαζορέττες Λεμεσού.

Με το πέρας της παρέλασης, ο Δήμος Λεμεσού, σε συνεργασία με την Αρχή Λιμένων, διοργανώνουν στην πλατεία του παλιού λιμανιού, ένα αλλιώτικο πάρτι για τα παιδιά, με μουσική από DJ, face painting, παιχνίδια και διάφορες εκπλήξεις.

Εξάλλου, στις 18:30 θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη εκδήλωση των  κανταδόρων Γιωργαλλέτου, έξω από το κέντρο "Πέραμα", η οποία είναι αφιερωμένη στον ιδρυτή της ομάδας, αείμνηστο Γιώργο Γιωργαλλέτο.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top